Doğu At Ensefaliti virüsü nedir? Doğu At Ensefaliti virüsü bulaşıcı mı?

Maymun Çiçeği virüsü, Batı Nil virüsü derken dünya gündemi bu kez de Doğu At Ensefaliti virüsü ile çalkalanıyor. Peki Doğu At Ensefaliti virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2024 12:39
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2024 09:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Doğu At Ensefaliti virüsü nedir? Doğu At Ensefaliti virüsü bulaşıcı mı?

Amerika’yı alarma geçiren Doğu At Ensefaliti virüsü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre, hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 30’unun hayatını kaybetmesine neden oluyor. Hastalığı atlatan kişilerde ise sonrasında çeşitli nörolojik problemler görülebiliyor.

Massachusetts'in sağlık departmanı yetkililerinden Robbie Goldstein, sivrisinekler aracılığıyla yayılan Doğu At Ensefaliti virüsü nedeniyle önlemler almak üzere harekete geçtiklerini açıkladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, bu hastalık nedeniyle eyaletteki 10 bölgenin "yüksek ya da kritik risk" olarak işaretlendiği ifade edildi. Oxford bölgesinde akşam saatlerine yapılması planlanan açık hava etkinlikleri de yasaklandı.

DOĞU AT ENSEFALİTİ VİRÜSÜ NEDİR?

Doğu At Ensefaliti virüsü, enfekte olmuş sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Menenjit ve benzeri ateşli hastalıklar görülmesine neden olan virüs, çeşitli nörolojik hastalıklara da sebep olabileceği gibi, nadir de olsa beyin iltihabı ile de sonuçlanabilir. Çeşitli bölgelerde zaman zaman görülen bu hastalık, nadir hastalıklar kategorisinde kabul edilir. İnsandan insana bulaşmaz, hastalığı taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılması sonucu bulaşır.

DOĞU AT ENSEFALİTİ BELİRTİLERİ

Hastalık çoğu zaman herhangi bir belirti göstermezken, virüsün sinir sistemini etkilemesi sonucu şiddetli belirtilerle kendisini gösterebilir. Tespit edilen belirtiler arasında ise yüksek ateş, baş ağrısı, titreme, kas ağrıları ve halsizlik yer alır.

DOĞU AT ENSEFALİTİ TEDAVİSİ

Doğu At Ensefaliti virüsünü doğrudan tedavi etmeye yönelik üretilmiş bir ilaç yoktur. Tedaviler çoğunlukla destekleyici nitelikte olup hastaneye yatış ile gerçekleşir.

Hastalıktan korunma yolları, sivrisineklerden uzak durmak üzerine temellendirilmiştir. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde uzun kollu giysiler tercih etmek, sinek kovucu ürünler kullanmak ve sineklerin çoğunlukta olduğu su birikintilerini kurutmak gibi seçenekler bu hastalıktan korunma noktasında önem taşır.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ