“Doktorlarımız robot değildir”

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, doktorların yazılımla çalışan bir robot olmadığının altını çizerek, 5 dakikada muayene yapılamayacağını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.09.2021 07:26
  • Güncelleme Tarihi : 21.09.2021 07:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Doktorlarımız robot değildir”

BURCU YANAR - ÖZEL HABER

Sağlık Bakanlığı ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarını 10 dakikadan 5 dakikaya düşürdü. Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinde randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürülmesi ve hastaları 5 dakikada muayene etmeye zorlamasına tepki gösterdi. Doktorların robot olmadıklarının ve akıllı bir yazılımla çalışmadıklarının da altını çizen Özdemir, “Doktorun hastaya bakması, dinlemesi, çeşitli tahliller istemesi gerekiyor. Hayati değerlere bağlı pek çok şey kontrol ediliyor. 5 dakikalık süreç içerisinde bunlar atlanabilir” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan MHRS’nin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve 5 dakikada muayenenin insani açıdan mümkün olmayacağını belirten Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, her branşın ve hastalığın muayene ve tedavi sürecinin farklı olduğunu hatırlatmak istediğini belirtti. Başkan Özdemir, “Psikiyatri, kadın doğum gibi branşlardan randevu aldığınızı düşünün 5 dakikada bir doktorun hastayı muayene edip işlemleri bitirebilmesi ne kadar mümkün olur?” sorusunu da yönelterek, “Doktor hastayla iletişim kurabilmelidir ki hasta doktora derdini çekinmeden anlatabilsin. Karşılıklı düzgün bir iletişimin ise 5 dakikada kurulması ve soruna çözüm üretilmesi imkansızdır” açıklamasına yer verdi.

HASTALARIN TAHAMMÜLÜ AZALIYOR

Bu konunun sağlıkta şiddet olaylarını da arttıracağını vurgulayan Başkan Özdemir, “Bizler her ay sağlıkta şiddet raporlarını açıklıyoruz. İzmir’de ayda basına yansıyan ortalama 40 sağlık çalışanı şiddet görüyor. Bunun gibi daha bilinmeyen yüzlerce beyaz kod çağrısı oluyor. 5 dakikalık muayene süreleri hastaları daha da tahammülsüz duruma getirerek şiddeti arttırır” dedi. Doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının yazılımla çalışan birer robot olmadıklarının altını çizen Özdemir, “Ne kadar çok hastane yaparsak yapalım, içini en iyi teknolojilerle doldurursak dolduralım sağlık çalışanları memnun edilmediği sürece yapılan harcamaların hiçbir anlamı ve kıymeti yoktur. Üstelik 5 dakikada yapılan muayenelerden ve burada oluşabilecek yanlışlıklardan hekimler sorumlu değildir” diye belirtti.

DOKTORLAR YARIŞA ZORLANIYOR

Bu sıkıntının asıl sebebinin hekimlerin hak ettiği ücretleri alamaması olduğunu da vurgulayan Başkan Özdemir, “Önceden doktorlar aradan hasta alıp muayene edebiliyorlardı. Şimdi Kovid-19 hastalığından dolayı bunu da yapamıyorlar. Aile hekimleri bile MHRS sistemi ile hasta takibi yapıyor. Dolayısıyla sistemde çok fazla muayene sırası bekleyen hasta oluyor ve doktorlar aslında bir yarışa zorlanıyor. Bu da tamamen alınan ücretler ile alakalıdır. Döner sermaye sistemi çok sıkıntılı bir sistem. Doktorlar burada yarıştırılıyor çünkü her hastanenin farklı bir ücret politikası ve kazandığı ücret var. Bir hastanedeki hekim döner sermayeden 10 bin TL alırken, bir hastanedeki hekim 2 bin TL alabiliyor. Bu sistem de doktorları isteksiz hale getiriyor” diye konuştu.

HEKİMLERİ ELDE TUTMAK İMKANSIZ

Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının diğer meslek gruplarına göre daha ağır ve hayati olduğuna da dikkat çeken Başkan Özdemir, “Türkiye, Avrupa ülkelerine göre 3 kat daha az hekimle çalışıyor. Bu sebeple eğer bu sistem uygulanacaksa öncelikle hekim sayısının arttırılması gerekiyor. Bunun için de doktorlara hak ettiği ücretleri, çalışma ve muayene süreleri verilerek onları çalışmaya ikna etmek gerekiyor. Muayene ve randevu sürelerini 5 dakikaya indirerek hekimleri ve hastaları mutlu edemezsiniz. Sağlığa yatırım halka yatırım demektir ve hiçbir zaman boşa gitmez. Hekimler arası yarış bitirilerek öncelikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu sistemle devlet hastanelerindeki hekimler hızlı bir şekilde istifa edip özel hastanelere geçmeye devam edeceklerdir. Bu sistemle hekimleri elde tutmak imkansız” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi