- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Kınık TDİOSB ile katma değerli üretimi hedeflediklerini belirten Başkan Olgunsoy, “Mesela OSB’mizle domatesi değil, domatesin katma değerli likopenini üreteceğiz. Bu katma değerli üretimdir, bunu başarmalıyız” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Küresel salgın ve savaş gibi olumsuzlukların tedarik zincirlerini olumsuz etkilemesiyle tüm dünyada gıda fiyatları yükselirken Türkiye’de sayıları artan tarıma dayalı ihtisas OSB’ler gıda üretimi, ihracatı, güvenliği ve katma değeri yüksek ürünler konusunda kritik rol oynuyor. Bu OSB’lerden bir tanesi olan Kınık Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni (TDİOSB) ele aldık. Gazetemize OSB’nin işlevi ve üretime sağladığı katma değeri anlatan Kınık TDİOSB Başkanı Enver Olgunsoy, “Kınık TDİOSB ile mesela domatesi değil, domatesin likopenini üreteceğiz, bu şekilde katma değerli üretim artacak” dedi.
YATIRIMCI OSB’LERDE YER BULAMIYOR
İzmir’deki OSB’lerin tam kapasiteyle dolu olduğuna dikkat çeken Olgunsoy, “İzmir’de 12-13 tane OSB var. Yatırımcılarımız yer bulamıyor, çünkü bütün OSB’lerimiz dolu. Ülkemizde sanayi ve tarım OSB’ler var. Tarım OSB’ler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ve İzmir’de 4 tane olması planlanıyor, 3 tanesi kuruldu. Bir tanesi de kurulma aşamasında. Tarım OSB’leri, sanayi OSB’lerinden biraz daha farklı ama ana kanun olarak aynı kanunla yönetilir. Kınık OSB’mizin konusu tıbbi aromatik bitkiler, tohumu, fidesi ve ıslahı şeklindedir. Ana konumuz budur. Başka bir konuda üretim, yani tarıma dayalı üretim yapılmaması gerekir, yapılmayacak da zaten. İhtisas kelimesi bu yüzden çok önemli” diye konuştu.
KINIK OSB’DE YÜZDE 160 DOLULUK VAR
Kınık TDİOSB’nin doluluk oranının yüzde 160 oranında dolduğunu belirten Olgunsoy, “Bizim bölgemiz için bu OSB’lerin önemi şudur: İzmir kim ne derse desin bana göre bir tarım şehridir. Bizim Kınık OSB’DE yüzde 160 gibi bir doluluk oranımız var. Metre kare başına 5 TL talep ederek yatırımcılarımızı davet ettik. Ayrıca tıbbi aromalı bitkiler konusunda yatırımcılarımızın neler yapacaklarına dair elimizde taahhütleri var. İhtisas konusunun dışında birtakım üretimlere izin vermemiz gerekiyor. Mesela Kınık bir domates bölgesi, baktığınızda büyük oranda kurutulmuş domates Kınık’tan dünyaya gidiyor. Şimdi kalkıp orada domates ekerseniz birçok yer varken uygun olmaz. Ama şu olur, domatesin içinden likopeni elde ederseniz, katma üretim yapabilirsiniz. Çünkü bu tip ürünler konvansiyonel tarıma göre 1’e 9 katma değer sağlıyor. Bazı ürünlerde 27 kat katma değer var. Dolayısıyla katma değerli üretimi burada yapmamız son derece önemli” ifadelerine yer verdi.
ÜLKEMİZ ÇOK ZENGİN
OSB’lerin temel amacını da anlatan Olgunsoy, şu ifadelere yer verdi: “Ben bir eczacıyım aynı zamanda ilaç kozmetik üreticisiyim ve bu meslekte 50’nci yılım. 50 yıldan beri hep şunu duyuyorum ve şunu söylüyorum. Türkiye Tıbbi aromatik bitkiler yönünden çok zengin. Ülkemizde bütün Avrupa’daki çeşitten daha fazla endemik tıbbi aromatik bitkiler var. Ancak bunları vahşi hasatla toplayıp, sadece kurutarak elde edip piyasaya sürüyoruz. Elde ettiğimiz bu ürünlerin bir kısmını da ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz ürünler, yurtdışında etken maddeleri alınarak, bize etken maddeyi büyük bir farkla geri satıyorlar. İşte tam da bu noktada OSB’miz bu döngüyü kırmak için kuruldu” dedi.
KINIK TDİOSB’NİN YAPISI
Kınık TDİOSB’nin yapısından da bahseden Olgunsoy, “Kınık OSB’mizin yapısından bahsetmek istiyorum. OSB’nin içinde iki türlü parselimiz yer alıyor. Bir tarafında seralar var, seralarda zirai faaliyet yapılacak. Bu seraların içinde küçük sanayi diyebileceğimiz bölümler de mevcut. Mesela üretici, ürettikleri tıbbi aromatik bitkiyi kurutup, paketleyebilecek. Kuruttuktan sonra içindeki etken maddeleri almak üzere OSB’lerimizin içinde fabrikaların yer aldığı başka bölümlerimiz var.Bir de ilaç ham maddesi düzeyinde içindeki etken maddeyi molekül düzeyini alabilen ekstraksiyon tesisler var” diye konuştu.