Dönüşüm bilmecesi

Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde imar barışı ve 6 yıl önce gerçekleştirilmeye çalışılan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmadığı için en büyük zararı vatandaşlar görüyor


  • Oluşturulma Tarihi : 19.08.2018 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 19.08.2018 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dönüşüm bilmecesi haberinin görseli

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
5 bin yıllık tarihi ve eşsiz deniz manzarasıyla kentin gözde yerleşim yerlerinden biri olan Bayraklı’da kentsel dönüşüm krizi bitmiyor. 6 yıl önce gündeme gelen ve gündeme düştüğü günden bugüne kadar en küçük bir yol kat edilemeyen projede akıbetin ne olacağı belli olmadığı için Fuat Edip Baksı Mahallesi, Cengizhan ve Alpaslan mahallelerinde sakinler evlerine bir çivi dahi çakamıyor. Yağmur nedeniyle çatısı akan, sıvası dökülen evlerde dahi harcayacakları paranın boşa gideceğinden korkan vatandaşların onarım yapmaktan dahi kaçındığını açıklayan Fuat Edip Baksı Mahalle Muhtarı Necdet Sivarioğulları, “Mahalle olarak bir an önce dönüşümü bekliyoruz. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ konuyla ilgili bir ara yakından ilgileniyordu ancak şu sıralar hiçbir çalışma yapılmıyor.  Kentsel dönüşümle ilgili yaşanan belirsizliğin faturasını ise vatandaşlar ödüyor. Ev sahipleri dönüşüm olacak diye beklerken kiracı bile bulamıyorlar. Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde en büyük problem, mahallenin dönüşümü ve imar barışıdır. Vatandaş önünü göremediği için maddi yönden ciddi bir zararda” dedi.

İMAR BARIŞI
Bayraklı’da uygulanmaya çalışılan imar barışı ile ilgili bilgi veren Sivarioğulları şunları söyledi: “Burası ekseriyetle yüksek binalarda yapılmış olan kaçak ilave hatları içeriyor. Ruhsatı alınmış, ruhsat alındıktan sonra şikayet edilmiş, ardından küçük bir ceza yazılmış kaçak ilave hatların yıkılmaması için yapılan ayrıcalığın ismi imar barışı olarak adlandırılıyor. Tapuyu almak için 15-20 bin lira gibi bir para ödenerek tapu alınıyor. İmar barışının özü bu ve gariban vatandaşa bu af hiçbir şey ifade etmiyor. Bu yöntem tamamıyla belediyenin zararına işliyor. İleride bu işi devlet alırsa devletin müttehidine, TOKİ alırsa TOKİ’ye zarar. İmar affının yapılmış olduğu binalarda metrekare üzerinden bir daireye 30 bin lira enkaz parası veriliyor.”

BALIK BAŞTAN KOKUYOR
Sivarioğulları, tapu olduğu zaman 150-200 bin lira arası değişen bir rayiç fiyat verildiğini açıklayarak, “Bu sistem külliyen zarara yönelik  ve oldukça karışık bir konu. Ne amaçla yaratıldığı da akıl karıştırıyor. Mülk sahibi benim elektrik ve suyum var sen benim yeni binama nasıl 30 bin lira enkaz parası verirsin diyor. Zaten uzlaşılamayan asıl konu da bu. Yeni bir bina yapılıyor ben de gelip tapusu ile alıyorum ancak ruhsatımı hala alamamışım. Ruhsatımı alamadığım için elektrik, doğal gaz ve suyumu evime bağlatamıyorum.  Neden? Çünkü oturma raporum yok. Bu seferde elektrik ve su inşaat suyundan kullanılıyor. Seçim zamanı ise rant sağlamak amacıyla elektrik ve su bağlanıyor. Yıkarken ise 30 bin lira enkaz parası veriliyor. İş mi bu? Uzun lafın kısası balık baştan kokuyor” açıklamasını yaptı.
BAYRAKLI DENİZLE BULAŞAMIYOR
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın kentsel dönüşüm konusunda mahalleleri dolaşarak gündem yaratmaya çalıştığını ancak bu konuda tüm yetkinin İzmir Büyükşehir Belediyesinde olmasından dolayı hiçbir şey yapılmadığını belirten Sivarioğulları, “Bu konuyu artık ancak Büyükşehir Belediyesi çözebilir. Maalesef bu iş için çok geç kaldılar. Başkan Hasan Karadağ, Ankara Dikmen Vadisi’ni yapan sayın Murat Karayalçın’ı getirdi. ‘Bayraklı Denizle Buluşuyor’ isimli devasa proje bu gezi sonrası ortaya çıktı ancak asla gerçekleştirilemedi. Bu projeye baktığımız zaman Bayraklı’nın İzmir’in Dubai’si gibi olduğunu görüyoruz. 60 bin metrekarelik alanı içeren bu proje şu an Büyükşehir Belediyesi’nin elinde. Büyükşehir Belediyesi Cengizhan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi için bir yer açtı. 2012 yılının mayıs ayından bu yana 6 yıldır vatandaş beklentide ve evine önünü göremediği için bir çivi dahi çakamıyor” ifadelerini kullandı.

ASKIDA DAHİ DEĞİL
Kentsel Dönüşüm Projesi’nin askıya alındığı ile ilgili söylentilerin dolaştığını ancak konunun askıya dahi alınmamış olduğunu ifade eden Sivarioğulları, “Çünkü en azından askıya alınan konular bir süre sonra ele alınır ve çözüme kavuşturmak için uğraşılır. Uzun zamandır bu konu ile ilgili en küçük bir açıklama ve çalışma yapılmıyor. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Bayraklı Belediyesi çözüm üretemez durumda. Bayraklı İzmir’in gözbebeği. Arabanıza bindiğinizde 15 dk. sonra Bornova’da ve Karşıyaka’da olursunuz. Bayraklı Belediyesi uzun uğraşlar sonrası hayata geçirdiğimiz bir vapurumuza dahi sahip çıkamadı. Bunun en büyük vebalini ise Hasan Karadağ taşıyor. Bir belediye başkanı buraya vapur getiremedi ancak ben muhtar olmama rağmen rahmetli Piriştina döneminde vapur getirtebildim. İzmir’e Piriştina gibi bir belediye başkanı bir daha gelmedi” şeklinde konuştu.
BAYRAKLI’DA ÇALIŞILMIYOR
2002 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesinin şu an kullanmış olduğu 90 dk. sistemini getirdiklerini söyleyen Sivarioğulları, “Düşünün ki Bayraklı’da vapura vatandaşlarımız bedava biniyordu. Şimdikiler ise hazıra konmalarına rağmen hiçbir icraatta bulunamıyorlar. Ben tüm bu gerçekleri dile getirdiğime ise bana ‘Sen muhalefet mi yapıyorsun?’ diyorlar. Ancak artık birilerinin gerçekleri dile getirmesi gerekiyor. Ben Burhan Özfatura’yı, Piriştina’yı ve Kocaoğlu’nu görmüş 25 yıllık bir muhtarım. Düşünün ki ben 1994’den beri muhtarlık yapıyorum ve sürekli olarak halkın içindeyim. Masamda oturmuyor nerede bir problem varsa onu çözmeye çalışıyorum. Bu nedenle mahalle halkı beni çok seviyor ve bende onları çok seviyorum. Halkın içine ne kadar girerseniz o kadar saygı alır ve manevi eksikliğinizi o kadar tatmin edersiniz. Vatandaşın ‘Falan yerde su patlağı var’ diye ihbar etmesi yetmez. O su patlağının yanına gidip birebir ilgilenmeniz gerekiyor” diye konuştu.
MÜLK SAHİPLERİNE UYARI
Çevre illerden mahalleye gelen ve düşük fiyattan ev alma amacıyla vatandaşlarla görüşen şahıslara karşı uyarıda bulunan Sivarioğulları şu ifadeleri kullandı: “Başka şehirlerden gelip, mahalleliden tapu almaya çalışan, yerlerini düşük fiyattan almak isteyen kişiler oluyor. Onlara ben çantacı diyorum. Mahallede gezip yer topluyorlar. Vatandaşlarımıza tavsiyem onlara kanmasınlar. Karabağ da bunu defalarca dile getirdi. Çünkü mahallemizde herkes oturdukları yerlere emeği ile geldi ve herkes emek vererek evlerini yaptı. Dolayısıyla kimseye de peşkeş çekmeyeceğiz. Temennimiz vatandaşımızın hak ettiğini alması.”