Dünya Gıda Programı İzmir’de SES yükseltti

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın Türkiye genelinde hayata geçirdiği SES Programı kapsamında İzmir Ticaret Odası ile iş birliği protokolü imzalandı. Program sayesinde özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanlarla buluşması hedefleniyor


  • Oluşturulma Tarihi : 21.02.2022 11:01
  • Güncelleme Tarihi : 21.02.2022 11:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dünya Gıda Programı İzmir’de SES yükseltti haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Türkiye genelinde 15 ilde hayata geçirdiği mesleki eğitim odaklı ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programı’nın (SES) İzmir lansmanı İzmir Ticaret Odası’nın Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Lansmana WFP Ülke Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Nils Grede, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

80’den fazla ülkedeki çalışmalarıyla dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) İzmir Ticaret Odası ile iş birliği ile hayata geçen program aracılığıyla özel sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacı karşılanırken, program katılımcıları da mesleki bilgilerle donatılacak. SES Programı kapsamında ayakkabı, gelinlik/tekstil, deri, makina ve su ürünleri sektörlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim alacak kursiyerlerin program sonunda özel sektör tarafından istihdamı hedefleniyor.

GİDERLERİ BM KARŞILAYACAK

Protokol imza töreni öncesinde konuşan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, söz konusu proje çerçevesinde istihdam edilecek kursiyerlerin, yüzde 50’sinin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, yüzde 50’sinin ise Geçici veya Uluslararası Koruma statüsüne sahip yabancı uyruklu bireylerden oluşmasının öngörüldüğünü ifade ederek, “Program kapsamında, kursiyerlerin teorik eğitimin ardından üye işyerlerimizde 3 ay uygulamalı eğitime katılmalarının sağlanması planlanıyor. Mesleki ve uygulamalı eğitimlere yönelik ortaya çıkabilecek eğitim ücretleri, kursiyerler ve SGK ödemeleri gibi bütün giderler, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından karşılanacak. Böylece, üye işyerlerimiz kursiyerleri yakından tanıması ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirmesi sağlanacak. Pilot uygulama olarak başlattığımız programın yürütüleceği öncelikli sektörleri de; Ayakkabı, Gelinlik/Tekstil, Deri, Makina ve Su Ürünleri olarak belirledik. Takip eden süreçte projeyi yaygınlaştırarak diğer ihtiyaç duyulan sektörlerde de uygulanmasını sağlayacağız” diye konuştu.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ BULMAK ZOR

WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede programın açılışında yaptığı konuşmada, İzmir’in özellikle ihracat bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu hatırlatarak, “İzmir’de birçok kurumla yaptığımız görüşmelerden anladık ki çalışacak nitelikli işgücü bulmak her zaman zor. SES Programıyla tüm tarafları kazançlı çıkartacak bir formül geliştirdiğimizi umuyoruz. Gençlerin hayatlarında bir amaç edinmeye ve ailelerini geçindirmek için işe ihtiyacı var. Şirketlerin ise motivasyonu yüksek, donanımla ve çalışkan işgücüne ihtiyacı var. Türkiye’nin de ülke olarak gelişmeye devam etmek için bu iki tarafı birbiriyle eşleştirmeye ihtiyacı var” dedi.

İHRAÇ EDEBİLEN HALE GELECEK

Ceyda Bölünmez Çankırı, meslek liselerinin üretimin ötesinde, ürettiği şeylerde inovatif yaklaşımlar geliştirerek patentten faydalı modele, markadan tasarıma kadar çok farklı spektrumda ürünler üretip, tescilini aldığına değinerek şunları söyledi: “Artık bu sene içerisinde hedef tescili alınan ürünlerin ticarileşmesi oldu. Mesleki eğitim, ürettiklerini iş dünyasında ticarileştirmeye dönüştüren, ürettiği ürünleri dünyanın farklı noktalarına ihraç edebilen bir hale gelecek. Bizler her zaman mesleki eğitimin Türkiye’nin umudu olduğuna inandık ve bu minvalde çalışmalarımızı sürdürdük. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle, aylar süren planlama ve istişare sürecinden sonra bugün, WFP Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı (SES) projemize başlıyoruz.”

10 MİLYON AVROLUK PROJE

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) ve İZTO ortaklığında İzmir'de toplam 10 milyon avroluk projeyle 2024 yılına kadar 18-40 yaş arası 5 bin kişiye 5 ana sektörde eğitim verilecek. Kursiyerler 3 aylık pratik eğitimleri boyunca da hem sigortalı olacak hem de günlük 163 TL kazanacak.