“Dünyada bir numara olacağız”

Ar-Tu Kimya Yönetim Kurulu üyesi Arda Yağcı, meşe palamudu kozalağının içindeki pelitten gıda sanayinde bir un projesiyle, Türkiye ve dünyada lider konuma geleceklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.11.2019 06:57
  • Güncelleme Tarihi : 26.11.2019 06:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Dünyada bir numara olacağız” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Meşe palamudunda hammadde kaynağı olan Türkiye’de, hammadde temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşanırken, arazi ve ürün geliştirme çabaları devam ediyor. Ar-Tu Kimya Sanayi A.Ş. Meşe palamudu üretiminde dünya lideri olan Türkiye’de tek meşe palamudu kozalağını işleyen bir tesis. Hammadde sorunu nedeniyle işleme kapasitelerinin sadece yüzde 25’i çalıştıklarına dikkat çeken Ar-Tu Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Arda Yağcı, “Hammadde temininde çok ciddi problem yaşıyoruz. Sorunu çözmek için yoğun çaba sarf ediyoruz, arazi çalışmaları yapıp müstahsille birebir ilgileniyoruz. Bizim işletmemiz harici bu ürünü işleyen bir işletme dünyada yok, zira hammadde kaynağı burası. Ürün geliştirme çalışmamız devam ediyor, 2021’de muhtemelen dünya lideri olacağız” dedi. Köylünün, çiftçinin ve üreticinin katma değeri yüksek ürünlere yöneldiğini, meşe palamudunun katma değeri yüksek olmadığı için tercih edilmediğini aktaran Yağcı, “Üzüm, incir gibi katma değeri yüksek ürünlere göre meşe palamudunun katma değeri düşük olduğu için bu üründeki hammadde kaynağı Türkiye olmasına rağmen, hammaddeyi temin etmekte sıkıntılar yaşıyoruz. Yani kısacası zengin köy bu işi yapmaz. Meşe palamudu kozalağını dünyada üreten tek firmayız. Ülkemizin meşe palamudu kaynağı olması bu konudaki en büyük avantajımız. Biz de bunu en şekilde değerlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.
TEMİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ
Hammadde sorunu nedeniyle işleme kapasitelerinin sadece yüzde 25’i çalıştıklarına dikkat çeken Yağcı, “Ne yazık ki son 2 yıldır hem ekolojik sebeplerden, hem de Türkiye’nin sosyoekonomik ve demografik yapısından ötürü hammadde temininde çok ciddi problem yaşıyoruz. Zaten yıllık 20 bin ton palamut işleme kapasitesinin yüzde 25’i ile çalışan tesisimiz yılda bin 500 ton hammadde bile alamıyor. Konuyu çözmek için bizzat işletme sahipleri olarak yoğun çaba sarf ediyoruz, arazi çalışmaları yapıp müstahsille birebir ilgileniyoruz. Meşe palamudu kozalağı için konuşuyorum. Bizim işletmemiz harici bu ürünü işleyen bir işletme dünyada yok, zira hammadde kaynağı burası. Pelit (kozalağın içindeki yemiş) birçok ülkede var ama o konuyla ilgili de çalışmalarımız ve ürün geliştirme çalışmamız devam ediyor, 2021 de muhtemelen dünya lideri biz olacağız” değerlendirmelerinde bulundu.
3 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİ
Hammadde tedarik sorununu çözerek yaklaşık olarak 3 milyon dolar ihracat hedefleri olduğunu aktaran Yağcı, “Ülkemizin bu sektördeki geliri cari yıl için 2 milyon dolar ihracat veya ithal ikame ürün ithalatını kesme şeklinde tanımlanabilir. Bunun içinde yaklaşık 4 milyon TL müstahsile yapılan ödemeler de vardır. Hammaddesi, işçiliği, enerji kaynağı (elektrik hariç) tamamen milli ve yerli bir üründür. Cari dönemde yıllık 1,5 milyon dolar yıllık ihracatımız var. Batı Avrupa başta olmak üzere Arjantin, Çin, Japonya ve Avrupa ülkelerinden talep var. İhracatımızı hammadde tedarik sorunumuzu çözerek yıllık 2,5 -3 milyon dolar bandına oturtmayı hedefliyoruz. Orman Genel Müdürlüğü logosu bile meşe palamudu içerir. Rakam olarak envanteri tam çıkartılmadığı için bir şey söyleyemiyorum. Biz işletmemizde; meşe palamudu kozalağını işliyoruz, içindeki yemişine ‘pelit’ diyoruz. Orman teşkilatı dahil olmak üzere ve bir çok kişi/kuruluş pelide meşe palamudu der. Biz tırnaklı kozalağı kullanıyoruz. Bu cins meşe de ülkemizde mevcut cins meşeden sadece 3 tanesine uyuyor” diye konuştu.

DÜNYADA LİDER OLACAĞIZ
Kullandıkları palamudu ağırlıklı olarak Demirci-Uşak-Gediz (Kütahya) üçgeninden tedarik ettiklerini aktaran Yağcı, planladıkları projenin gerçekleşmesi durumunda dünyada lider konuma geleceklerini söyledi. Yağcı,  “Ülkemizde meşe palamudu hemen her bölgede mevcut olmakla beraber bizim kullandığımız ‘quercus ithaburensis’ familyası Hatay’dan ülkemize giriş yapıp, Toroslar üzerinden ege bölgesine uzanır, oradan Trakya’ya geçip devam eder. Ayrıca çok daha yoğun bir kolu da Antalya-Denizli-Uşak-Kütahya-Manisa Demirci ve Salihli’ye uzanır. Biz kullanmakta olduğumuz palamudu ağırlıklı olarak Demirci-Uşak-Gediz (Kütahya) üçgeninden tedarik ederiz. Bunun dışında Antalya Demre, Balıkesir Dursunbey, Gölmarmara Manisa ve YuntDağı önemli palamut kaynaklarımızdır.
Fabrikamızda esasen işlediğimiz ve hammadde temininde sıkıntı yaşadığımız meşe palamudunun tırnaklı kapsülü (kozalağı). Meşe palamudunun Türkiye’de mevcut 18 tip cinsten sadece 3 tanesi bize uyuyor. Bu ürünü Türkiye’de ve dünyada sadece biz işliyoruz. İçindeki pelitten de (yemişi) gıda sanayiinde bir un projemiz var, bu gerçekleşince bunun da ülkemizde ve dünyada lideri durumuna geleceğiz” ifadelerine yer verdi.