Dünyada tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği tartışılıyor

İzmir’de Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya ülkeleri tarımsal kalkınmada ve gıda güvenliğinde işbirliği, Güney-Güney Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon toplantısı gerçekleşiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 23.07.2015 07:01
  • Güncelleme Tarihi : 23.07.2015 07:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dünyada tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği tartışılıyor haberinin görseli

ANIL YIKGEÇ

Cezayir, Macaristan, Fas, Türkiye ve Özbekistan’daki teknik işbirliği ajansları, tarım bakanlıkları ve mükemmeliyet merkezlerinden gelen temsilciler, İzmir’de düzenlenen üç günlük toplantıda çiftçi örgütlerinin yönetimi ile ilgili başarılı yerel çözümler ve tarımsal kalkınmanın gıda güvenliğine katkı sağlayan diğer yönleri ile ilgili bilgi ve görüş paylaşımında bulunuyor. İzmir’de başlayan Güney-Güney Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısı 24 Temmuz’a kadar sürecek.

EV SAHİPLİĞİNİ İZMİR YAPIYOR

Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısına Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir’de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla ev sahipliği yapıyor. Toplantı, Tarımsal Kalkınma ve iyileştirilmiş Gıda Güvenliği için Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği (SSTC-ADFS) girişimi kapsamında Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi tarafından birlikte destekleniyor. Toplantı, Arap Devletleri ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerinden katılan ülkelerdeki paydaşların ve kurumların kendi metotlarını geliştirmelerini ve aynı zamanda küresel Güney’deki paydaşlarında denenmiş ve sınanmış yöntemleri uygulamalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılıyor.

ÜLKELER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAK

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, toplantının amacının Cezayir, Macaristan, Fas, Türkiye ve Özbekistan ülkelerinin arasında tarımsal kalkınma, bio teknoloji ve yenilenebilir enerji konuları hakkında deneyimlerin paylaşılması olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu konuda Tarım Bakanlığı’nın değişim ve dönüşü projeleri sayesinde deneyimler kaydettiğini dile getiren Burak, “Özelilkle koopertaifler ve kırsal kalkınma projeleri bu kapsama giriyor. Burada üç gün boyunca bu konularla ilgili paylaşımlarda bulunacağız. IFAD, UNDP, BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi ve bakanlık üst düzey yetkililerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Yaklaşık 40 kişi katıldı. Ülke tecrübeleri paylaşılacak. Ege’deki süt kooperatifi ve Bademli Fidan Kooperatifi’ne teknik gezi düzenlenecek” dedi.

“PAZARDAKİ SEBZE MEYVELERİ RAHATLIKLA YİYEBİLİRSİNİZ”

Toplantıda tartışılan gıda güvenliği hakkında da konuşan Burak, “Gıda güvenliği demek gıda arzının sağlanması demektir. Bu çok ciddi bir konu. Çünkü gıda bütün dünyada ihtiyaç olan bir şey ve bu ihtiyaç hiçbir zaman bitmeyecek. Onun için üretimin arttırılması lazım. Sadece üretimin arttırılması değil, kalitenin de arttırılması lazım. Türkiye bu konuda ciddi projelere imza attı" diye konuştu. Gıda güvenirliği konusunda Türkiye’nin dünya sırlamasında yer aldığına vurgu yapan Burak, “Tarımsal üretim hasılamız 60 bin milyar dolar. Bu da bizi tarımsal üretim hasıla da Avrupa’da birinci, dünyada da yedinci sıraya yükseltti. Gıda güvenliği açısından Türkiye gayet güvenli bir ülke. Gıda güvenirliliği sağlıklı gıda demektir. Bunun için de bakanlığımız birçok değişiklik yaptı. Pesitist kalıntısı ile ilgili ciddi mücadele veriyor. Havadan ilaçlamayı yasakladı. Tarımsal mücadelede kullanılan 100’e yakın maddeyi yasakladı. Gıda denetimlerini arttırdı. Rusya’ya en çok ihracatı Türkiye yapıyor. Gıdalarımız çok güvenli ve sağlıklı. Tabii ki arada sırada sorunlar olabiliyor. Ama denetimlerle bunlar çözülüyor. Alo Gıda hattı var. Ona gelen ihbarlar değerlendiriliyor.  Ülkemizdeki ürünler de  yurtdışına gönderilen ürünler kadar sağlıklıdır. Hiçbir prosedür farkı yok. İhracata giden de gitmeyen de aynı üretim sürecine sahiptir. Pazarlarda satılan meyve sebzeler son derece güvenlidir. Rahatlıkla yiyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Tire Süt Kooperatifi örnek gösterildi

Tire Süt Kooperatifi toplantıda örnek bir girişim olarak gündeme geldi. Mahmut Eskiyörük'ün başkanlığındaki kooperatifin çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Toplantıda söz alan Eskiyörük, “Kooperatifçiliğin insana yakışan en doğru kalkınma modeli olduğunu ve toplumsal barışın anahtarı olduğunu düşünüyorum. Açlığın önlenmesi, barışın sağlanması için kooperatifçiliğe daha çok önem verilmesi gerekiyor. Tarımdaki yapısal sorunların giderilmesi ancak kooperatifle sağlanabilir. Devletin politikası olması gerekiyor. Küçük Menderes blgesi tarımsal alanda çok zengin bir bölge.  Pamukçuluk konusunda dışa bağımlı olunca bölge süt hayvancılığına yöneldi. Bölgemiz Türkiye'nin en büyük süt üretimyeri haline geldi. Kooperatif olarak ana misyonumuz üreticinin kazancını artırmaktır. İki bin üyemiz var. Günde 200 ton süt topluyoruz. Üç yüz çalışanımız var. Üç ana dalda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ortaklarımızın tüm temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ucuz akaryakıt veriyoruz, Gübre yem bayimiz var. Yem bitkisi üretimi ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Makina parkımız en son teknolojik makinalarla, kendi ekip ve ekipmanlarımızla sırasıyla ekimi biçimi yapıyoruz. Ege Üniversitesi ile ortaklaşa eğitim çalışmaları sürdürüyoruz. Ürünün kalitesini iyileştirerek pazar değerini artırıyoruz. Köylere soğutma tankları koyduk. Tire Süt marka oldu” dedi. 

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script