- Gündem
- 14.05.2025 19:07
EGOD Başkanı Mehmet Torun, araç satışında getirilen 6 ay ve 6 bin km şartının karaborsacılığı önlemek için yapıldığını ancak sektörün çok daha önde tutulması gereken ciddi sorunlarının olduğunu söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Otomotiv sektöründe fiyat artışlarının önüne geçilmesi için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Yönetmelikle ilgili bilgileri geçtiğimiz gün paylaşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak” dedi. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, açıkçası hiç böyle bir karar beklemiyorduk. Bu çok ani gelişen bir olay oldu” dedi.
NE KADAR GEREKLİYDİ?
Otomobil arzında çok ciddi sıkıntıların olduğu, çip krizinin hala devam ettiği ve Rusya-Ukrayna savaşının da bu durumu daha da tetiklediği bir dönemde birçok bileşenden kaynaklı sıfır araçların ülkeye gelmediğini ve çok ciddi de bir talebin olduğuna dikkat çeken Torun, “Hal böyle olduğunda örnek vermek gerekirse x marka bir aracın liste fiyatı 325 bin TL. Ama sıfır ikinci el araç satıcıları bunu alarak karaborsa yaratıyorlar. 325 bin TL’lik sıfır aracın fiyatı 380 bin hatta 400 bin TL’ye alıcı bulabiliyor. Bu karaborsacılığı ve haksız rekabeti düzenlemek için yapılmış bir düzenleme. Bir taraftan olumlu dururken bir taraftan da olumsuz. Zaten ekonominin kredi yollarının kapandığı, ekonominin çok da iç açıcı olmadığı dönemde en hızlı paraya çevrilecek yatırım aracı otomobildir. Krediye ve finansal kaynaklara ulaşmak zorlaşıyor. Her geçen gün birçok konuda daha da zorlaşan bir takım şartlar varken şu aşamada bu düzenleme ne kadar gerekliydi bilmiyorum. Çok daha öncelikli konuları var otomotiv sektörünün. Örneğin uzun zamandır söylediğimiz yetkisi Bakanlar Kurulundan Cumhurbaşkanına devrolmuş ÖTV matrah düzenlemesi konusu” diye konuştu.
KARABORSARCILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Yapılan düzenlemenin kazançları hem vergilendirebilmek hem de karaborsacılığın önüne geçebilmek için yapılan bir düzenleme olduğunun altını çizen Torun, “Ciddi yatırımlar yapmış hem üyelerimiz hem de araç bayileri ellerinde araç olmadığı için stoklanmış araçlarla dışarıdaki galericiler iş yapabiliyor ama onlar yapamıyor ve çok daha fahiş fiyatlara araçlar satılıyor. Bu da rekabet kurulunun da konusu. Yakın zamanda bununla ilgili de birşeyler yapıldı. Rent a carlarda kiralama amacı ile satılan araçların kiralamada kullanılmadan doğrudan ikinci elde satılması söz konusuydu bir süredir. Bu da araç arzını iyice tetikleyen bir şeydi. Elbette bir çalışma ama otomotivin çok daha önde tutulması gereken ciddi sorunları var. Şirketler bir araç satın aldığı zaman eğer bunu bir karaborsa ticareti ya da herhangi başka bir amaçla alınmadığı sürece zaten 6 aydan önce satmayacaklardır. Ya da rent a carlar da zaten 50 bin km ya da iki yıl boyunca aracı değiştirmeyeceklerdir. Herşey kuralına göre ve rutininde ilerlediği sürece tüketici tarafından da ben kısa vadede çok ciddi bir değişim olacağını düşünmüyorum. Yapılan düzenlemenin tek başına etken olacağını düşünmüyorum ama daha alınması gereken birçok önlem olduğu da aşikar” dedi.