E-ticaret kazanç sağlıyor

İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan OK Ajans yetkilileri ile e-ticaretten tutun da sosyal medya satışlarına değin birçok konuyu ele aldık. Yetkililer, e/ticaretin sağladığı kazançtan ve yapılabileceklerden bahsetti


  • Oluşturulma Tarihi : 22.09.2018 09:30
  • Güncelleme Tarihi : 22.09.2018 09:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
E-ticaret kazanç sağlıyor haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL RÖPORTAJ
87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıştığımız OK Ajans satış yetkililerinden Deniz Korutürk ile satış müdürü Onurcan Köleoğlu, yurtdışından özel olarak getirdikleri ve Türkiye’de satışını sadece kendilerinin yaptığı 3 boyutlu hologramın amacını ve yarar sağladığı noktaları anlattı. E-ticaret, web tasarım ve sosyal medya üzerinden gerçekleşen satışların etkisine dair de konuşan yetkililer, sosyal medya yönetiminin önemine değinerek, “Bir güven parametresi” dediler. Fuara ilk kez katıldıklarını ve diğer fuarlara kıyasla oldukça sönük bulduklarını da kaydeden yetkililer, “3 D Yazıcılar yoğunlukta. Onlar dışında da bir şey görmek pek mümkün değil. Bizlere de zaten Türk ziyaretçilerden çok yabancılar ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandılar. İşte OK Ajans satış yetkilileri ile yaptığımız o keyifli röportaj…



“TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ BİZİZ”
Yurtdışından özel olarak getirdiğiniz ve Türkiye’de satışını sadece sizlerin yaptığı 3 boyutlu hologramı okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Web tasarım, e-ticaret, dijital tahsilat gibi işlerle uğraşıyoruz. Reklam ve etkinlik ajansıyız. Aynı zamanda tasarım bünyemizde var. Buraya gelmemizin amacı firmalarımızı daha iyi bir şekilde tanıtmak, buradaki kurumsal şirketlerin ya da freelance çalışan kişilerin önünü açmak ve iş büyütmek. Bu seneki farkımız, daha doğrusu diğer stantlardan farkımız ise yurtdışından 3 boyutlu hologram getirmiş olmamız. Türkiye distribütörü biziz. Firma bünyesinde satışını da gerçekleştiriyoruz. Ayrı bir tanıtım firması var, onlarla şu an çözüm ortaklığındayız.
Türk ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi yoğun mu? Bir hayal kırıklığına uğradınız mı yoksa beklentinin çok üzerinde bir ilgi mi söz konusu?
Korutürk: Ürüne ilgi oldukça yoğun. Türklerden çok yabancılar ilgi gösteriyor. Mesela Hindistan’dan çok fazla müşteri geldi, gelmeye de devam ediyor. Ürün tanıtımını bu cihaz üzerinden nasıl yapıyorsunuz derseniz eğer; kişiler kendi firmalarının ürünlerini, tanıtım filmlerini bizlere getiriyorlar bizler de SD kartla bilgisayardan cihaza aktarıyoruz. Böylece şirket yetkilileri cihaz üzerinden kendi ürünlerinin tanıtım filmlerini izleyebiliyorlar. Yani bizler sadece kendi firmamızın bünyesinde değil diğer firmalara da örnek olması amacıyla burada çalışmalar yürütüyoruz.



FİYAT NOKTASINDA ÇEKİNME
Ürünün maliyeti hakkında da bilgi verebilir misiniz? Fiyat konusunda sıkıtılar yaşıyor musunuz?
Korutürk: Fuar fiyatı 600 dolardı. Normalde ise bin dolar. 10 bin adette stokumuz mevcut. En küçüğü, en portatifi 42 santim şeklinde. 65 santim ve 1 metreliğe kadarda bunun büyük cihazları var. Ama tabi şu an stant yerinde çok fazla alanımız olmadığı için ve çok fazla yer kapladığı için bu şekilde tripota sabitleyerek iki tane cihaz koyduk.
Daha çok iç mekanlarda reklam amaçlı kullanıldığını belirttiniz. Peki, bir reklam tabelası ile kıyaslarsak büyük farklara sahip mi?
Korutürk: Bir tabela maliyetinden ya da görünümünden kat ve kat daha iyi. Hiçbir tabela sergilemiş olduğumuz bu ürün kadar dikkat çekici olmuyor. Şirket yetkilileri de bunun farkında zaten. Gelen müşterilerimiz, ‘Nasıl oluyor, ne şekilde kullanılıyor’ şeklinde tüm teknik özelliklerine kadar soruyor. İsmini vermek istemediğim iki bayi, mağazalarında kullanmak adına bizlerden teklif aldı. Ürünün güzelliği şu ki; kişi istediği firmanın, istediği kurumsal kimliğin logolarını veya reklam filmlerini, mp4, video ya da GİF şeklinde SD kartlara aktarım yaparak, 3 boyutlu hologram şeklinde cihazda görebilir. Yani bizler bunun tasarımını kendimiz yapıyoruz.
“TÜRKİYE’YE GEÇ GELDİ”
Bu uygulamanın yurtdışında çok önceden kullanılmaya başladığını araştırdık. Türkiye’ye neden bu kadar geç geldi?
Korutürk: Doğrudur, Türkiye’ye biraz geç geldi. Bunun nedeni ise büyük ihtimal ‘satış yapılamaz’ algısı olabilir. Ya da çok fazla ilgi çekip, çekmeyeceği düşündürmüş olabilir. Bir de önceden belirttiğim gibi fiyatlar noktasında çekinme yaşanıyor olabilir.
Dolar kurundaki yükseliş sizleri etkiledi mi?
Korutürk: Yükseliş aşağı yukarı bizleri etkiledi diyebiliriz. Bütünüyle olumsuz bir etkiden söz etmek yanlış olur. Çünkü bizler e-ticaret, web tasarım gibi hizmetlerimizi Türk lirası üzerinden yürütüyoruz. Bu yüzden fiyatlarımızı da çok fazla uçuk tutmak istemiyoruz. Yaptığımız işler kalitelidir ve öncelikli amacımız insan kazanmaktır. Maliyetten çok bunu istiyoruz. O yüzden çok aşırı yükselmeden bir şekilde dengede tutuyoruz.
“KAZANÇ SAĞLIYOR”
OK Ajans Satış Müdürü Onurcan Köleoğlu ise, e-ticaret üzerinden yoğun satışlar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, sağlıklı bir kazancın yaşanabileceğini aktardı.
E-ticaret üzerinden yapmış olduğunuz satışlara değinebilir misiniz?
Onurcan Köleoğlu: Firmaların da talepleri oluyor, kişisel olarak gelenlerin de. Evde kendileri tasarlıyorlar, ürünler çıkarıyorlar ama ellerinden çıkaramıyorlar. E-ticaret ise bu noktada oldukça destek veriyor. E-ticaret biraz daha girişimcilikle alakalı. İzmir genelinde e-ticaret ya da diğer bir tanımı ile girişimcilik iyi durumda diyebiliriz. Çünkü artık insanlar da e-ticaretin kazanç sağladığının farkında.
10 yıldır dijital mecra içerisinde bulunduklarını belirten Köleoğlu, sosyal medya yönetiminin ne denli önemli olduğunu da açıkladı.
Peki, sosyal medya yönetiminiz ne durumda. Sosyal medya üzerinden yapmış olduğunuz satışlar ciddi bir gelir sağlıyor mu?
Köleoğlu: Zaten bütün e-ticaret veya dijital platformları destekleyen en büyük unsur sosyal medya oluyor. Bizler de pazarlama aşamasında yönümüzü öncelikle sosyal medyaya çeviriyoruz. Çünkü kullanıcıya da güven veriyor. Burada üçüncü kişilere ya da son kullanıcılara ulaşırken ürünler, en kolay listelenebilir yerlerden biri sosyal medya oluyor. Bizler de o yüzden diyoruz ki, tamam internet reklamlarımızı yapalım ama ilk etapta kullanıcının doğruluğunu sağladığı tek mecra sosyal medya. Tüketici orada yayınlanmış içeriklere, altlarındaki yorumlara, beğeni sayısına, organik olup olmadığına, sayfanın ne kadar etkileşimde bulunduğuna bakabilme imkanına sahip. Böylece sosyal medya bir güven parametresi açar.
“OLDUKÇA SÖNÜK BİR FUARDI”
87. İzmir Enternasyonal Fuarı, 16 Eylül 2018 tarihinde son buldu. Fuar beklentiyi karşıladı mı? Umduğunuzu bulabildiniz mi?
Deniz Korutürk: Geçen senelerdeki İzmir fuarlarına göre ve İstanbul ticaret fuarlarına göre oldukça sönük bir fuardı. Ama şöyle bir şey var çok şükür ki bizim standımızda durumlar iyi geçti. Güzel işler çıkardığımıza inanıyorum. Biz bu sene ilk defa katıldık. Zaten daha çok Kıbrıs, İstanbul, Kuşadası gibi yerlerde çalışıyoruz. Bu yıl ki fuar konsepti olan Teknoloji ve Sanat harmanlamasını değerlendirmek de gerekirse, daha çok teknolojik ürün görmek isterdik. Çok aşırı derecede dikkatimizi çeken bir şey olmadı. 3 D Yazıcılar yoğunlukta. Onlar dışında da bir şey görmek pek mümkün değil sanırım. Açıkçası zengin bir fuar olmadı. Klasiğin dışına çıkılamamış. Sanat bölümünde ise üniversite öğrencilerinin eserleri yer alıyor. Sanata gönül vermiş duayen kişilerin yer almasını da beklerdik.