EBSO 100 büyüğü açıkladı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar 2021 yılındaki 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladığı toplantıda gündemde yer alan asgari ücretin artışı konusunda mutlaka güncellenmesi gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 24.05.2022 12:30
  • Güncelleme Tarihi : 24.05.2022 12:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EBSO 100 büyüğü açıkladı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üretimden satışlar kriterine göre 100 büyük firmayı Mövenpick Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Yogancılar, ekonomik gelişmeler de değerlendirdi. İzmir’in cari açık vermeyen bir kent olduğunun altını çizen Başkan Yorgancılar, “İzmir Serbest Bölgeleri ile birlikte 14,7 milyar dolar ihracat yapan buna karşın 9,5 milyar dolar karşılığında ithalatı olan bir kentimiz. Yani cari açık vermeyen bir şehir haline geldi. Yeni açılacak Bergama’daki Serbest Bölge ile birlikte bu rakamın daha ileriye doğru yol alacağından şüphem yok. Umarız bu örnek ileriki yıllarda diğer kentlere de yayılır” dedi.

YABANCI SERMAYE NASIL GELECEK

Geçen sene yüzde 11 büyüme rakamına ulaşılmasına rağmen işsizlik oranının yüzde 12.1 olduğunu belirten Başkan Yorgancılar, “Yani yüzde 1 büyüyen bir ülkede işsizliği daha büyük oranda aşağıya inmesini bekliyorduk ancak maalesef aynı bantta kaldık. Burada en önemli konulardan biri yabancı sermayenin ülkemize nasıl geleceği ile ilgili. Sermaye ülkemizde geldiğinde, baktığı birkaç kriter var. Bunlardan biri risk birimi notu yani CDS. CDS, ülkenin uluslararası kredilendirme durumu. Bu oran 2021 yılı itibarı ile 414’e geldi. Bu çok yüksek bir oran ve kabul edilebilir değil. 100’ün altında olması lazım. Bu rakamın normalde geçmiş dönemlerde bu rakamı 150-160’lara kadar düşürmüştük. Bu rakam bugün itibari ile de 700’lere kadar çıktı” dedi.

İTHALATA DAYALI ÜRETİM DOKUSU

Üretimdeki ithalata dikkat çeken Yorgancılar, “Sanayicinin en önemli maliyeti nedir diye baktığımızda ithalata dayalı bir dokumuz olduğu için 100 dolarlık üretimin 70 doları ithalata bağlı. Bu nedenle dolar artınca maliyet de artıyor. Kalan yüzde 30’luk bölümü de yurtiçinden temin ettiğiniz için yurtiçindeki sanayicinin de yüzde 70’i ithale bağlı olduğundan aslına baktığınızda 100 dolarlık bir rakamda 9 dolarlık yerli üretimin katkısı olduğunu görüyoruz. Bu da otomatik olarak fiyatların sürekli yükselmesine neden oluyor. Fiyatlar yükseldikçe enflasyon da malesef yukarıya çıkıyor. Maliyet değişimlerinin en önemli kriterleri elektrik ve doğalgaz. Elektrik yüzde 70’e yakın arttı. Toplantı olacağı için 6-7 bankaya telefon açarak kredi faizlerini istedim. 26-27-28-29 oranlarında faiz oranları var. En düşüğü yüzde 26. Yani siz yüzde 26 ile borçlanacaksınız, bu krediyi geri ödeyeceksiniz, maliyetinizi de bir yandan karşılamaya çalışacaksınız. Bu koşullar kredi oranın yüksekliğine ürün değerinin artmasına da neden oluyor” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİLER PARA KAZANDI

Açıklanan 100 firmanın 84’ünün geçen yıl kar bildirdiğini de kaydeden Başkan Yorgancılar, “Kar bildiren firma sayısı 84, Ar-Ge yapan 53, yabancı sermayeli firma sayısı 28, zarar bildiren firma sayısı 16 olarak gerçekleşti. Üretimden satışların geçen yıla göre yüzde 110 artışla 244 milyar 182 milyona, bilanço karlarının yüzde 158 artışla 21,6 milyar liraya çıktığını görüyoruz. Geçen yıl sanayiciler açısından para kazandıkları bir yıl olarak değerlendirmek doğru olur. Bu dönemde firmların ihracatları yüzde 40 artarken ithalatlarının yüzde 158 ise bağımlılığın en net göstergesi olarak görebiliriz” diye konuştu.

İLERİYE DÖNÜK STOK ARTIŞI

Artan fiyatlar sonrasında stoklarda artış göstermesinin sektördeki satışlara olumlu yansıdığı belirten Başkan Yorgancılar, “Ekonomik değerlendirmelere genel baktığımızda 2021 yılı 100 büyük firmaya göre reel ve finansal etmek göstergelerinin bir önceki yıla göre olumlu olduğunu görüyoruz. Bunların birkaç ana sebebi var. Pandemi sürecindeki olumlu bir satın alma baz etkisi ortaya çıktı. 2020’nin kötü geçmesinden dolayı 2021’de böyle olumlu bir sonucu bütün dünya bekliyordu. Zaten büyüme oranları da birkaç yıl içinde revize edildi. Artan hammadde fiyatları ve kur dalgalanmalarının getirdiği belirsizlik nedeniyle tüketim sürecindeki talebin öne çekilmesi söz konusu oldu. Bu da 10 gün sonra alınacak ürünler daha önce alınmaya başlandı ve talepte artış olunca bu da üretime yansıdı. Ben hangi sektör ile konuşursam konuşayım 2021 yılında kimse bana işlerinden şikayet etmedi. Herkes memnundu. Hammadde artışı nedeniyle ileriye dönük stok da artış gösterdi” diye konuştu.

TÜRK LİRASININ DEĞERİNİ KORUMALIYIZ

Türk Lirası’nın değerinin korunması gerektiğine de değinen Başkan Yorgancılar, “Bizim paramızın değerini korumamız lazım. Paranın değeri azaldıkça satın alma oranı da buna aynı oranla düşüyor. Hükümetimiz kur korumalı uygulama çıkardı ancak bu yine hazine tarafından karşılanacağı için bu da bir çözüm değil. Burada enflasyona endeksli TL’nin korunması ile ilgili bir çalışmanın yapılması gerektiğini biliyoruz” dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞMEMELİ

Asgari ücretteki artış beklentisi ile ilgili de görüşlerini açıklayan Başkan Yorgancılar, “Asgari ücretin alım gücü düşmemeli, insanlar yaşamalı insanlar kazandığı parayla rahat olmalı benim anlayışım bu. Aç insan herşeyi yapar. İnsan mutlaka çalışmalı ve aldığı parayla da geçinebilmeli. Bugünkü ortamda gelir düzeyinde aileler mutlaka karı-koca çalışmak durumunda. Dünyaya baktığınızda bütün ülkelerde karı-koca çalışıyor. Birlikte yaşıyor ve birlikte borçlanıyorsanız tek başına erkeğin ya da kadının çalışması bizde değil dünyada örneği yok. Asgari ücrette revizeye gelince benim şahsi düşüncemi soruyorsanız mutlaka güncellenmeli” diye konuştu.

LOJİSTİK KÖY İÇİN ŞİRKET

Lojistik Köy ile ilgili de yaşanan son gelişmeleri paylaşan Yorgancılar, “Şu an da çalışmalar son aşamaya geldi. Daha önce farklı bir şekilde proje yapılıyordu. Onun için bir şirket kurulacak Lojistik Köy Merkezi Anonim Şirketi diye. Burada İzmir Valiliği, EBSO, İZTO, Ege İhracatçı Birlikleri olacak. Gümrük oraya taşınacak, yapılacak planda. O şirketi kurar kurmaz Lojistik Köy faaliyete geçecektir. Planları ve projeleri hazır, bir an önce yapmak istiyoruz bu projeyi” dedi.

100 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU

‘Üretimden satışlara’ göre 100 büyük sanayi kuruluşu 2021 yılı sıralamasında, Star Rafineri A.Ş 2021 yılında da liderliğini sürdürdü. Star Rafineri AŞ’yi TÜPRAŞ ve Petkim A.Ş takip etti. İlk 10’da PETKİM’in ardından; İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philsa Philip Morris, Abalıoğlu Lezita, JTI Tütün, Kocaer Haddecilik, Özkan Demir Çelik yer aldı.