Sayfa Yükleniyor...
Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Kadınlar Birliği, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 81. yıldönümünde, kadın siyasetinin önde gelen isimleri tarafından kadının siyasetteki yeri tartışıldı
ONURHAN ALPAGUT
Hürriyet Gazetesi yazarı Ayçe Dikmen moderatörlüğünde gerçekleşen panele Türk Siyasetinin önde gelen kadın isimleri Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Konak Belediyesi Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediyesi Başkanı Sibel Uyar siyasetteki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Siyasetteki deneyimlerini paylaşan ilk isim Eski Devlet Bakanı ve kadın siyasetinin önde gelen isimlerinden olan Işılay Saygın oldu.
Saygın, cinsiyetler arası eşitsizlikten dem vurarak şunları söyledi: "Cinsiyetler arasındaki eşitsizlik her yerde kendini göstermekte. Bunun bir örneğini geçtiğimiz günlerde Antalya'da gerçekleşen G-20 zirvesinde gördük. Kadınlar olarak toplumun %49.81'ini oluşturuyoruz fakat yeterince temsil edilmiyoruz. Bu anlamda biz siyasette tecrübeli kadınlara büyük görev düşmekte. Bizler çok çalışmalıyız. Belediye Başkanı seçildiğim dönemde henüz 25 yaşındaydım. Bana 'Karı, kızdan Başkan olur mu?' dediler. Oldum. Tüm herkese kadından da başkan olabileceğini gösterdim. Getirdiğim kanunla kadınlara eşlerinin soyadlarıyla birlikte kendi soyadlarını taşıyabilmelerini sağladım. Bu bir ilktir. Bu kanunun biz kadınların toplumda var olmasını sağlamada büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Kadın kuruluşları ile eğitim seferberliği başlattım. Doğu'da pek çok engelle karşılaştım. Her şeyin başı eğitim olduğuna inandım. Geçmiş dönemlerde var olan erkek kadın eşitsizliğini kaldırdım. Boşandıktan sonra kadınlara erkek ile eş miktarda mal dağıtımı yapılmasını sağladım. Ancak bizim mücadelemiz burada bitecek mi? Hayır. Kadınlar olarak var oluş mücadelemizi sürdüreceğiz."
CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE 140.SIRADAYIZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, siyaset yapacak kadından para, zaman ve ailesinden vazgeçmesinin istendiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye cinsiyet eşitliğinde 140'ıncı sırada. Bu facia bir durum. Meclis temsiliyetinden hiç bahsetmiyorum orada yüzde 15'iz, çok azız. Siyasette kadınlar neden yok? Annemin anılarını yazdığı bir kitaptan onun ifadesiyle paylaşmak istiyorum. Annem CHP'den milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. Bir siyasetçiyle sohbetini yazmış. 'Siyaseti kadınlar için kolaylaştırmak gerekir' demiş. Karşısındaki kişi de 'para, zaman ve aile hayatından vazgeçmesi gerekir' diyerek yanıt vermiş. Kadın ailesinden vazgeçmek zorunda bırakılarak siyasete davet ediliyor. Ailede ortak paylaşım yoksa, koca çok sevdiğim eşim Mert gibi değilse, ailenizden fedakarlık yapmanız gerekiyor. Küçük oğlumu üç günde bir okuldan almak için gayret gösteriyorum. Çünkü biliyorum diğer anneler orada. Para konusu, siyaset etik yasası olmayan bir alanda yapılacaksa sorun büyüyor. 'Kadın neden siyasette yok' sorusunun yanıtı zihniyetimizde kültürümüzde aile hayatımızda siyaseti nasıl tanımladığımızda yatıyor. Ekonomik katılımda kadınları durumunda dünyada 131. sıradayız. Kadın ekonomide yok. Oysa ekonomiyi kadın yürütüyor. Siyasete katılım ve temsilde Türkiye 105. sırada siyasette de kadının adı yok. Bir Bakanlar Kurulu'nda kadına sadece aileden sorumluluk yükleniyorsa kadını nasıl bir görevle tanımladığınızı ortaya koyuyorsunuz. Eğitim alanında Türkiye kötü durumda. Kız çocuklarımızın ve kadın eğitimde dünyada 105. sıradayız. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmayan bir Türkiye'de kadın bırakın cam tavanları beton tavanlarla karşılayacaktır."
"KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise yerel yönetimlerin yanı sıra STK'larında da desteği ile kadının özgürleşmesi için çalışılması gerektiğini belirterek, Bize 'eşitsiniz' diyorlar ama bizim ayağımızda prangalar var. Çocuğu okuldan biz alıyoruz. Olumlu ayrımcılık zorunluluktur. Kendimiz için siyaset yapmanın gerekil olduğunu bilmeliyiz. Kadının hareketinin en önemli hedef kitlemiz seçmen kadın olmalı. Eve sokağa parka dokunarak, birey özgürleşmesini sağlamak mümkün. Kadının demokrasiyi işletmesinde rol almasını sağlamak önemli kadınların özgürleşmesi için çok çalışma yapıyoruz. Kadınlar kendileriyle ilgili çalışmalardan çok çocuklarıyla ilgili çalışmalara katılıyorlar. Özgüveni olan iletişim becerilerini geliştiren çalışmalara anneler koşa koşa geliyor dedi.
"İSTEMEYİ ÖĞRENDİMİZ ZAMAN BAŞARILI OLACAĞIZ"
Mikrofonu eline alan bir diğer isimse Urla Belediyesi Başkanı Sibel Uyar oldu. Uyar, "İnsanlık tarihi boyunca ötekileştirildik. Türkiye birçok ülkeden evvel seçme ve seçilme hakkını elde etti. Fakat mecliste ne kadar temsil ediliyoruz? Toplumun yüzde 50'sini oluşturuyoruz. Meclisteki sayımız sadece 81. Partilerde dahi Kadın Kollarının oluşturulmasının sebebi bile erkeklere yardımcı olmak, hizmet etmek. Kadınımız ne yazık ki bazı şeyleri istemeyi bilmiyor. Kadınlar istemeyi, kendine güvenmeyi öğrenmeli. İşte tüm bunları öğrendiğimiz zaman başarılı olacağız" diye konuştu.
Haber Merkezi