Ege bölgesi pamuk rekoltesi açıklandı

Ege Bölgesi 2018/19 sezonuna ilişkin pamuk rekolte tahmini açıklandı. İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak’ın açıkladığı rekolte tahmininde Ege Bölgesi'nde yeni pamuk üretim sezonunda 188 bin 589 ton rekolte bekleniyor


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2018 07:58
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2018 07:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ege bölgesi pamuk rekoltesi açıklandı

KENAN YEŞİL
İzmir Ticaret Borsası(İTB) Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü destekleri ile yapılan 2018/19 sezonuna ilişkin Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini açıklandı. İTB ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda 2018/19 Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini 188 bin 589 ton olarak açıklandı. çeşitli hastalıklardan ve iklimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle Ege Bölgesinde pamuk rekoltesi beklentinin altında kalırken, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de bu sorunların olmasından dolayı pamukta hedeflenmiş olan 1 milyon ton üretim hedefinin ulaşılamayacağı ortaya çıktı
PAMUK ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR
Toplantıda konuşan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, rekolte tahmini 19 yıldır yürüttüklerini söyledi. Tekstil ve konfeksiyonun sektörü sanayileşmenin lokomotifi olduğunu vurgulayan Kocagöz, Türkiye'de de dış ticaretin bel kemiği olduğunu dile getirdi. Pamuk ekim alanları son 3-4 yıldır uygulanan olumlu politikalar ile artış trendine girdiğini ve bu yılda ekim alanlarında önemli artış yakaladıklarını dikkat çeken Kocagöz, iklim koşullarının etkisi ile tarla verimlerinin geçen senenin altında kaldığını belirterek, “Eğer verim miktarları beklediğimiz gibi olsaydı yüksek bir üretim artışı bizleri bekliyordu" dedi. Kocagöz, sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin sonucunda Türkiye geneli pamuk üretiminde de Ege bölgesi kadar olmasa da bir miktar düşüş yaşandığını duyduklarını sözlerine ekledi.
PAMUĞA GERİ DÖNÜŞ OLMASI SEVİNDİRİCİ
İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak ise 2018'de bütçeden pamuk üreticilerine 1,5 milyar lira prim desteği ayrılmasıyla pamuğa geri dönüşün yapan üreticileri görmenin sevindirici olduğunu söyledi.  Geri dönen üreticiyi pamuk ekimini devam etmesi konusunda devamlılığın korunması gerektiğini vurgulayan Uçak, "Türk pamuk sektörünün en önemli problemlerinden biri de çırçır fabrikalarının rehabilitasyonudur. Kısmen çırçır fabrikalarının teknoloji eksikliği, kısmen de pamuğun işlenmesi aşamasındaki yanlış uygulamalar sebebiyle renk ve kalite kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle çırçır fabrikalarının çalışması konusunda bir standart oluşturulmalıdır. Yasak olmasına rağmen hala devam eden gece toplamalarının önüne geçmek için sıkı denetimler yapılmalıdır. Bu sorunlar aslında üstesinden kolaylıkla gelinebilir sorunlardır." diye konuştu.
188 BİN 589 TON REKOLTE BEKLENİYOR
Ülke genelinde ekim alanlarındaki artışa karşın olumsuz hava şartları nedeniyle ortalama kütlü verim miktarının bir miktar gerilediğini dile getiren Uçak, Ege Bölgesinde 2018-2019 sezonunda beklenen pamuk rekolte tahminini açıklayarak, şöyle konuştu: "Sezon başında ekim alanlarındaki artışın etkisi ile ülkemizde 1 milyon ton seviyelerinde pamuk üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyorduk. Ancak, bu üretimi yakalayamacağımız hasadın başlaması ile ortaya çıktı. Bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 9 oranında artarak 120 bin 189 hektara yükseleceği tahmin edilmiştir. Ortalama kütlü veriminin dekara 4 bin 129 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 496 bin 287 ton olacağı tahmin edilmektedir. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile 188 bin 589 ton mahlıç pamuk üretileceği tahmin edilmektedir."
Uçak, yanlış hasat teknikleri yüzünden kaybın da yaklaşık yüzde 3 olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Haber Merkezi