Ege'de umutları 'donduran' karar!

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan avukatlardan edindiği bilgileri paylaşan İzmir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Deman Güler, Yunan Hükümeti’nin iltica başvurularını 1 ay boyunca dondurma kararı aldığını aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.03.2020 09:22
  • Güncelleme Tarihi : 02.03.2020 09:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ege'de umutları 'donduran' karar!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Türkiye’nin göçmenlerin Avrupa’ya geçişini teşvik eden ‘sınırlarda denetimsizlik’ kararının ardından sınır kapıları ve Yunan adalarına yakın kıyılarda göçmen yoğunluğu arttı. Önlemleri arttıran Yunan Hükümeti ise sınıra dayanan mültecileri ülkesine almamak için yeni bir adım daha attı. Midilli Adası’nda bulunan avukatlardan edindiği bilgileri paylaşan İzmir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Deman Güler, Yunanistan Hükümeti’nin iltica başvurularını 1 ay boyunca dondurma kararı aldığını aktardı. Güler, “İltica bir haktır, sınırlandırılması mümkün değildir. Midilli’den aldığımız bilgiler içler acısı. Avukat arkadaşlarımız dün 400 kişinin adaya ulaştığını söyledi. Irkçı saldırılar arttı. Geriye doğru bir gidiş var, mülteci karşıtlığı giderek yükseliyor. Bu gerçek bir insanlık dramı. İşler istemediğimiz bir noktaya geldi. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon mülteci yaşıyor. Bu şekilde devam ederse yüz binlerce insan yola çıkacak ve oluşacak can kayıplarından endişe ediyoruz” dedi.



ORTAK BİR AĞ KURACAĞIZ
Türkiye’nin sınır kapılarını açmasının ardından ortaya çıkan insanlık dramını değerlendiren İzmir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Deman Güler, Yunanistan’daki avukatlar ve sivil toplum örgütleri ile ortak bir ağ kurmaya “Yunan adalarına geçmeye çalışan mültecilerin geçiş noktalarının neresi olduğu çok net değil. Fakat mülteciler alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile iletişim halindeyiz. En yoğun geçiş noktalarının Dikili, Kuşadası ve Çeşme olduğu söyleniyor. Bu noktalardaki insanı ihtiyacı tespit etmek istiyoruz. Burada aynı zamanda bir suç oluşuyor. Çünkü insan kaçakçıları canlı yayınlarda açık açık beyanlarda bulunuyor. Yunanistan’da mülteciler üzerine çalışan sivil toplum kuruluşları ve avukatlarla birlik içerisinde çalışmak istiyoruz. Ortak bir ağ kurmaya ihtiyacımız var. Çünkü mülteci meselesi Türkiye’yi aşan bir mevzu. 3 Nisan’da İzmir Barosu ve Midilli Hukuk Merkezi ortaklığında İzmir’de bir çalıştay düzenliyoruz. Bu, Yunan meslektaşlarımızla beraber kuracağımız hukukçu ağının ilk toplantısı olacak. Önümüzdeki güç süreçte insan hakları ve iltica alanında çalışan hukukçuların ortaklığına çok daha fazla ihtiyaç olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.



İLTİCA BAŞVURULARI DONDURULDU
Yunanistan’ın uyguladığı mülteci politikasının her geçen gün geriye gittiğini ve mülteci karşıtlığının da yükselişe geçtiğini kaydeden Güler, şunları söyledi: “Yunanistan’daki avukat arkadaşlarımızdan yeni bir haber geldi. Yunanistan iltica mevzuatını 1 ay boyunca dondurmuş. Dolayısıyla giden herkesi geri gönderecek deniyor. Şu an için iltica hakkı ortadan kaldırılmış. Oysa iltica bir haktır, sınırlandırılması mümkün değildir. Midilli’den gelen bilgiler içler acısı. Irkçı saldırılar arttı. Geriye doğru bir gidiş var, mülteci karşıtlığı giderek yükseliyor.  Avukat arkadaşlarımız dün 400 kişinin adaya ulaştığını söyledi. Mülteci kamplarının yolları tutulmuş. Bu gerçek bir insanlık dramı. Sahil Güvenlik unsurları, müdahale etmiyoruz diyor ama yaşam hakkı ihlalleri oluyor. Dolayısıyla mültecilere yardım etmek zorundalar. İşler istemediğimiz bir noktaya geldi. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon mülteci yaşıyor. Bu şekilde devam ederse yüz binlerce insan yola çıkacak ve can kaybından endişe ediyoruz.”

 

Haber Merkezi