Sayfa Yükleniyor...
Türkiye de ilk defa Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme projesi, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı tarafından yürütülüyor
Türkiye de ilk defa Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) işbirliğinde Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme projesi gerçekleştirilecek. Proje Yrd. Doç. Dr. Esin de Thorpe Mıllard öncülüğünde yürütülecek.
Türkiyede ilk defa gerçekleştirilecek olan proje ile Braille nota sistemini bilmeyen görme engelli öğrenciler bu nota sistemini öğrenecekler.
ARŞİV OLUŞTURULACAK
Çalışma sonunda Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında şu anda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda bu okulda öğrenci olacak görme engelli öğrenciler için bir Braille nota arşivi oluşturulacak. Ayrıca, Türkiyenin birçok yerinde bulunan güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde, konservatuarlarında okumakta olan ya da ileriki yıllarda okuyacak olan veya her hangi bir şekilde müzikle ilgilenen görme engelliler için adeta bir ışık olacak.
DERS MATERYALLERİ HAZIRLANACAK
Bu konuda İzmirde faaliyet gösteren Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ile işbirliği yapıldı. Projede, Temel Müzik Solfej ve Kuramı, Türk Müziği Solfej ve Kuramı, Türk Sanat Müziği Repertuvarı ve Türk Halk Müziği Repertuvarı derslerinin materyalleri ilgili öğretim elemanlarından edinildi. Bu materyaller proje çalışanı olarak görev yapan beş konservatuvar öğretim elemanı eşliğinde, haftanın beş günü ikişer saat her gün bir kişi olmak üzere, öğretim görevlisinin mürekkep baskılı notaları okuması suretiyle TÜRGÖKte bu notalar uzman kişi tarafından Braille nota sistemiyle yazılıyor ve dijital ortama aktarılıyor.
UZMAN YOK
Lisans seviyesinde müzik eğitimi yapan okullarda görme engellilerin müzik eğitimi için ders materyalleri sağlanamıyor. Özellikle Türk Müziği alanında Braille ile nota yazma ortaya konmuş değil. Projenin sonunda Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında okuyan görme engelli öğrenciler için derslerinde kullanacakları etütler, solfej ve repertuar kitapları Braille nota sistemiyle yazılmış olacak. Ayrıca müzik eğitimi veren hiçbir devlet kurumu kadrolarında görme engelli öğrencilere eğitim verebilecek uzmanlıkta bir öğretim elemanı da bulunmuyor. Bu konuda proje kapsamında bir öğretim elemanı da yetiştirilmiş olacak.
BÜYÜK ÖNEMİ SAHİP
TÜRGÖK (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı arasında yürütülen bu proje Türkiyede gerçekleştirilen ilk proje olması nedeniyle de çok büyük bir önem taşıyor. Bu projenin sonunda hem Braille nota sistemini bilmeyen görme engelli öğrenciler ve diğer katılımcılar bu nota sistemini öğrenecekler ve hem de Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında şu anda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda bu okulda öğrenci olacak görme engelli öğrenciler için bir Braille nota arşivi oluşturulmuş olacak. Bu proje için Türkiyenin birçok yerinde bulunan güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde, konservatuarlarda okumakta olan ya da ileriki yıllarda okuyacak olan veya her hangi bir şekilde müzikle ilgilenen görme engelliler için adeta bir ışık olacak önemde bir çalışma olduğu görülüyor. Projenin özgün değeri müzik kurumlarının bugünü ve geleceği adına büyük bir değere sahip. (Ege Ajans)
Haber Merkezi