Sayfa Yükleniyor...
Ege Bölgesi Sanayi Odası meclis toplantısına konuk olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, sanayi ve bilimin bir arada yürüyebilmesi için sanayici iş adamlarına çağrıda bulundu, önemli açıklamalar yaptı
NİLGÜN TAZE
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısı, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Bedri Serter ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını EBSO Meclis Üyesi Hakkı Attaroğlu’nun yaptığı toplantıda İzmirli sanayiciler ekonomik gündemi değerlendirirken sanayi ve bilimin bir arada ilerleyebilmesi için yapılması gerekenleri tartıştı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başta olmak üzere tüm meclis üyelerine seslenen Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, ekonomik kalkınma için üniversiteler ile sanayinin işbirliği yapmasının artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik olarak zenginleşebilmesi için tek çıkış yolunun eğitim, bilim ve fenden geçtiğini hatırlatan Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, “Dünyada acımasız bir ekonomik rekabet yaşanıyor. Üniversiteler ile Milli Eğitim ise ekonomik kalkınmanın temelini oluşturuyor. Biz Ege Üniversitesi olarak 11 bin 500 çalışan ve 3 bin akademik kadroya sahip oldukça büyük bir üniversiteyiz. İzmir’deki sanayiciler dünyaya ihracat yapma, ekonomiye katkı sunma ve birçok kişiyi istihdam etme alanında diğer illere göre daha başarılılar. Üniversitemiz 63 yıllık köklü bir üniversite. 3 bin 100 akademik personel ve 70 bin öğrencisi bulunan Ege Üniversitesi aynı zamanda Türkiye’nin en büyük hastanesine sahip. Araştırma altyapımız oldukça güçlü” dedi.
İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Sanayiciler için akredite analizlerinin yapıldığı laboratuarların üniversitelerinde mevcut olduğunu belirten Budak, Teknopark’ın bölgenin Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğünü ve bölgedeki istihdamı artırmak için çalıştığını açıkladı. İkinci bir teknoparkın yapılabilmesi için bakanlıktan söz aldıklarını ifade eden Budak, “İkinci teknoparkın yapılması ile ilgili de yatırımımız söz konusu. Ege Üniversitesi, TÜBİTAK nezdinde tüm üniversiteler içerisinde en fazla araştırma yapan üniversite. En fazla kabul alan ODTÜ’den sonraki ikinci üniversiteyiz. Uluslar ası projelerde de üniversitemizin performansı iyi düzeyde. 21 milyon lira değerinde 91 tane TÜBİTAK’la birlikte yürütülen projemiz var. Araştırma ve geliştirme anlamında fakir değiliz. TÜBİTAK’a 5 tane alan koyduk. 5 alandaki testlerden hiçbir revizyon almadık” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTEMİZE BEKLİYORUZ”
Budak, iktidarı ve muhalefetiyle, üniversitelerde yeni bir modele geçilmesi gerektiğini açıklayarak şunları söyledi: “Kendi alanlarında yeni buluş yapan öğretim üyesi sayısının artırılmasını istiyoruz. Üniversitemizin kapıları sanayicilerimize sonuna kadar açık. Lütfen çalıştığınız alanla ilgili üniversitemize gelerek öğretim görevlilerimize sorun. İthalata dayalı üretim yapıldığında zorluk çekildiğini görüyoruz. Biz üniversite olarak sizlere geliyoruz ama siz de bize gelin. Çekinmeyin, kapımız size daima açık. Bizim tek mücadelemiz, ekonomik bağımsızlık anlamında Türkiye’nin daha iyi noktalara gelmesi için olmalı. Sanayicinin üniversiteleri öz evladı gibi benimsemesi gerekiyor. Bize lütfen güvenin. Bizim bir kompleksimiz ve maddi olarak da bir sıkıntımız yok. Tek istediğimiz bilim ve sanayiyi bir araya getirerek ülke kalkınmasını sağlamak.”
AKADEMİK SİSTEM
Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile firmaları Ar-Ge ve inovasyona yönlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Budak, “1 milyon TL yatırımla akademik bir sistem oluşturarak tüm sanayicilerin kendi alanlarındaki öğretim üyelerine direk ulaşabilmesini sağladık. Yine aynı şekilde uzay ve havacılık kümelenmesi ile alakalı çalışmalarımız bulunuyor. Proje yazımı, yönetim danışmanlığı ve finansal yürütme gibi alanlarda da size hizmet verebiliyoruz. Biz Ege Üniversitesi olarak bugüne kadar yaklaşık 20 kurumu ziyaret ettik. Biz sizi bizimle işbirliği yapmanız konusunda zorlayacağız çünkü başka bir çıkış yolumuz yok. Devlet, siyaset, yasama bir şeyler yapıyor ancak biz arazide üniversite-sanayici tek yürek olmazsk bu iş olmaz. Sanayici kuruşları arasında kurumsal yapılarda farklılık var” açıklamasını yaptı.
“BİZ SİZİN EMRİNİZDEYİZ”
Girişimci sayısının yüksek teknoloji ürünlerinde az olduğunu ve destekler hakkında sanayicilerin bilgisinin bulunmadığını ifade eden Budak, “Örneğin Teknoloji Transfer Ofisimiz hakkında bilgi sahibi değilsiniz. Organizasyonların ve bölgenin kendine has sorunları var. Çeşitli konularda eğitim talepleri var. Üniversite-sanayici arasındaki iletişim kanallarını etkinleştirmemiz gerekiyor. EBSO ile Ar-Ge merkezlerine yönelik ortak projeler geliştirebilir, sektörsel raporlar hazırlayabiliriz. Patent sergisi açabilir ve sanayi deneyim sertifikası hazırlayabiliriz. Sanayiciler ile geliştirilebilecek model fabrika projesi için arsa ve arazi bizden. Bu proje için girdiden çıktıya kadar tüm safhalarda EBSO önderlik üstlenebilir. Yine TÜBİTAK’ın bir Sanayi Doktora Programı bulunuyor. Sanayici kendi alanında Türkiye’de YÖK nezdinde kim ne araştırma yapmış ulaşabilmeli. OSB’lere yönelik çalışmalar yapılabilir. Rekabet stratejinizi geleneksel halden çıkarmamız gerekiyor. Biz sizin emrinizdeyiz” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi