Eğitim-İş’ten YKS değerlendirmesi: Eğitimde çöküşün resmi

YKS 2025 sonuçlarını gündemine alan Eğitim-İş Sendikası, düşük başarı ortalamalarına ve sınava katılmayan yüzbinlerce adaya dikkat çekerek eğitim sistemine yönelik eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı

  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2025 12:31
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2025 12:31
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Eğitim-İş’ten YKS değerlendirmesi: Eğitimde çöküşün resmi haberinin görseli

2025 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) açıklanan sonuçları, eğitim sistemine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) ortalamalarına ilişkin verilerin, öğrencilerin temel bilgi ve becerilerden yoksun kaldığını gösterdiğini savundu. 
“Eğitimde çöküşün resmi” başlıklı bir açıklama yayımlayan sendika, başarı düzeylerinin yanı sıra sınavlara katılmayan aday sayısına da dikkat çekerek eğitim politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

EŞİTSİZLİKLERİN DERİNLEŞMESİ

YKS 2025 sonuçlarına göre; TYT Türkçe testinde ortalama 21,7 doğru, TYT Temel Matematik testinde 6,6 doğru, AYT Matematik testinde 6,8 doğru yanıt yapıldı. Fen bilimleri testlerinde ve Türk Dili ve Edebiyatı testinde de ortalamalar düşük seyretti. Öte yandan, 2 milyon 560 bin 649 adayın başvurduğu TYT sınavına 209 bin 8 aday katılmadı. AYT’ye başvuran 1 milyon 721 bin 57 adayın 171 bini sınava girmedi. Eğitim-İş, bu durumu gençlerin sistemden umudunu kesmesi ve eşitsizliklerin derinleşmesi olarak değerlendirdi.
Sendika, açıklamasında eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması, öğretmenlerin koşullarının iyileştirilmesi ve sınav merkezli yapının çağdaş bir modele dönüştürülmesi gerektiği çağrısında bulundu. Eğitim-İş, kamusal, bilimsel ve laik eğitim anlayışının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak eğitim hakkı için mücadeleyi sürdüreceğini açıkladı.