Eğitim-Sen: Çocukları çarklarında acımasızca öğüten bir sistem

Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısının toplamda 2 milyonu geçmiş durumda olduğunu öne süren Eğitim-Sen, “Çocukları çarklarında acımasızca öğüten bir sistem” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 31.01.2025 12:15
  • Güncelleme Tarihi : 31.01.2025 09:17
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Eğitim-Sen: Çocukları çarklarında acımasızca öğüten bir sistem haberinin görseli

Merkezi Eğitim Merkezleri’nin (MESEM), öğrencilerin can güvenliğini tehdit ettiğini kaydeden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yazılı bir açıklama yaparak uyarı ve taleplerde bulundu.

Yapılan açıklamada sendika, “2021 yılının aralık ayında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitim Merkezleri’nin yaygınlaştırılması ve meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerde ucuz işgücü olarak çalıştırılmasının önü açılmıştır. Çocukların ucuz işgücü olarak kullanılarak kamu kaynaklarının sermayedarlara aktarılmasının bir yolu şeklinde tasarlanan MESEM’ler uygulamanın başladığı günden bu yana çocukları çarklarında acımasızca öğüten bir sistem haline gelmiştir” bilgisi paylaşıldı.

DENETİMSİZ, KONTROLSÜZ, TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLER

“MESEM'in çarkları, çocukların bir gün okula gittiği diğer günler belirlenen sanayi işletmesinde staj adı altında çalıştırılması şeklinde işlemektedir” denilen açıklamada, “Uygulama kapsamında çocuklara asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilirken, bu ücretin üçte ikisi kamu kaynaklarından karşılandığı için çocukların emeği, çocukların emeği, patronlara bizzat siyasi iktidar tarafından adeta altın tepside sunulmaktadır. MESEM projesi iş yerlerinin ağır ve tehlikeli işler kapsamında araştırılması, iş yerlerindeki makinelerin iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde denetlenmesi ve iş kazalarıyla ilgili sorumlular hakkındaki hukuki sürecin takip edilmesi 16 yaş altı çocukların staj adı altında denetimsiz, kontrolsüz, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması yasakken, çocuklar iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

BİR GÜN OKUL, DÖRT GÜN İŞTE OLANLARIN SAYISI…

Bugüne kadar MESEM kapsamında olan 12 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini öne süren sendika, “Yaşanan can kayıpları, kazalar ve hastalıklar MESEM programını ve bu program kapsamındaki iş yerlerinin denetlenmesi gerektiğini göstermektedir. MEB’in 2023/’24 örgün eğitim istatistiklerine göre MEB bünyesinde olan 377 Mesleki Eğitim Merkezi kapsamında ‘bir gün okul, dört gün işte’ olanların sayısı 421 bin 520’dir. MESEM’lerde eğitim görenlerin 339 bin 556’sı erkek (yüzde 80), 81 bin 964’ü (yüzde 20) kadındır. Özel Mesleki Eğitim Merkezi sayısı 4’tür ve devam eden öğrenci sayısı 1.189’dur. Yaygın eğitim kapsamında Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden kursiyer sayısı ise 385 bin 956’dır. Türkiye’de ilk defa ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin kabul edileceği mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesindeki ‘mesleki ortaokullar’ Sivas, Bursa, Konya ve Burdur’da açılmıştır. MEB, MESEM’ler ile 15 yaş altına indirdiği çocuk işçiliği yaşını meslek ortaokulları açarak fiili olarak 10-11 yaşına indirmekte kararlı görünmektedir. Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısı toplamda 2 milyonu geçmiş durumdadır” dedi.

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA