Eğitim-Sen’den o yönetmelik değişikliğine tepki: Eğitimde eşitlik ilkesini ciddi şekilde zedeleyecek

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik Değişiklikleri ne getiriyor? Eğitim-Sen yazılı bir açıklama paylaşarak yönetmelikte yapılan değişiklikleri başlıklar halinde sıraladı


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2025 12:09
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2025 12:09
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Eğitim-Sen’den o yönetmelik değişikliğine tepki: Eğitimde eşitlik ilkesini ciddi şekilde zedeleyecek

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 22 Şubat 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Değişikliği’ ile eğitim sistemine yeni düzenlemeler getirildi. Ancak bu düzenlemelerin, kamu yararını ve eğitimde eşitlik ilkelerini gözetmekten uzak, piyasa merkezli ve antidemokratik uygulamalar içerdiğini iddia eden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yazılı bir açıklama yaparak önemli uyarı ve taleplerde bulundu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Proje okullarının yönetmelik kapsamından çıkarılması, bu okulların keyfî uygulamalara ve liyakatsiz atamalara daha açık hale gelmesine neden olacaktır. Kamu kaynaklarıyla finans edilen bu okulların denetimden muaf tutulması, eğitimde eşitlik ilkesini ciddi şekilde zedeleyecektir” ifadeleri dikkat çekti.

YÖNETMELİK KAPSAMINDA NELER OLACAK?

Yönetmelikte yapılan diğer değişiklikleri başlıklar halinde sıralayan sendika, şunları öne sürdü: “Kalfalık ve ustalık eğitimi ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden sorumluluk sınavları, yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacaktır. Müdür yardımcısının görevleri genişletilmiş, taşımalı eğitim yönetmeliği ile uyum sağlanmıştır. Özel eğitim ihtiyacı olan çocuğu bulunan öğretmenlere nöbet görevi muafiyeti veya gün tercihi hakkı getirildi. Öğretmen açığı durumunda ‘usta öğretici’ ve ‘uzman’ görevlendirilebilecektir. Öğretmenler kurulu ve diğer eğitim kurullarıyla ilgili düzenlemeler yeni bir yönergeye bırakılmıştır.”

EĞİTİMDE YAŞANAN PİYASALAŞTIRMAYA VE…

Son olarak ise, “Eğitim kademelerinde yapılacak değişiklikler piyasa odaklı politikaların gölgesinde değil, laik, bilimsel, demokratik ve kamusal eğitim ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilmelidir. MEB’in yaptığı yönetmelik değişikliklerinin bugüne kadar kamusal eğitimin niteliğinde yaşanan gerilemenin önüne geçemediği, eğitimde yaşanan derin eşitsizliği önlemekte yetersiz kaldığı görülmekte, temel amacın eğitim sistemini piyasanın ihtiyaçlarına göre biçimlendirmek olduğu anlaşılmaktadır. Eğitim-Sen olarak, eğitim sisteminin kamusal, bilimsel ve laik ilkeler doğrultusunda biçimlendirilmesi yönündeki mücadelemizi sürdürecek, eğitimde yaşanan piyasalaştırmaya ve antidemokratik uygulamalara karşı durmaya devam edeceğiz” mesajı iletildi.

 

 

 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA