- Gündem
- 14.05.2025 14:19
Yapılan EHBYTMİ Seçimli Genel Kurulu’nda iki liste yarıştı. Kıyasıya geçen seçimde eski dönemde Başkan Yardımcılığı görevi yürüten Muhammed Öztürk, birliğin yeni başkanı oldu. Öztürk, “Hedefimiz ihracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak” dedi
NURETTİN BAKİ
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EHBYTMİ)’nin Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mustafa Terci, 4 yıllık başkanlık görevini tamamladı. Genel Kurul’da bir veda konuşması gerçekleştiren Mustafa Terci, 4 yıllık görevi sürecinde başarılı işlere imza attıklarını söyledi. Mustafa Terci’den boşalan koltuğa oturmak için ise iki aday yarıştı. Kıyasıya geçen seçimde Mustafa Terci döneminde Başkan Yardımcılığı görevi yürüten Muhammed Öztürk, üyelerin çoğunluk desteğini alarak EHBYTMİ’nin yeni başkanı oldu. Yeni döneme dair mesaj veren Başkan Öztürk, “İhracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak için çok çalışacağız” dedi.
ZOR ŞARTLARDA ÜRETMEYE DEVAM ETTİK
Dört yıllık görev süresinde pandeminin yarattığı zor şartlara rağmen üretmeye devam ettiklerini belirten Mustafa Terci, “Yönetim Kurulu olarak, bizlere layık gördüğünüz 4 yıllık görev süresini tamamlamış bulunmaktayız. 2 yıllık dönemi pandemiyle geçti. Pandemi hepimizin hayatını zora sokmakla birlikte gıdanın ne kadar stratejik olduğunun her kesim tarafından farkına varılmasını da sağladı. Zor şartlara rağmen gerekli önlemler alınarak üretim devam etti.Pandeminin damga vurduğu 2020 yılından bu yana hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü özelinde gıda arzı çok daha önemli bir yer aldı. Üyelerimize verdiğimiz eğitimler, zaman kaybetmeden organize ettiğimiz ve başarılı sonuçlar aldığımız sanal fuar ve ticaret heyetleri ve Turquality projesi ile bir adım önde olduğumuzu gösterdik. Bu tip faaliyetlerle yüz yüze görüşmelerin mümkün olmadığı süreçte ticari faaliyetlerimizin de sürekliliğini sağladık” diye konuştu.
İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN BİRLİK OLDUK
Birliğin 2020 ve 2021 yıllarındaki ihracat rakamlarını da paylaşan Mustafa Terci, “Türkiye, 2021 yılında Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamulleri sektöründe özellikle ihracatta başarılı bir yılı geride bıraktı. 2020 yılında 7 milyar 292 milyon dolar olan ihracatımız, 2021 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 26’lık artışla 9 milyar 156 milyon dolara çıktı.2022 yılının ilk çeyreğinde ihracattaki artışımız devam etti ve 10 milyar dolar sınırına geldi. Bitkisel yağ sektörünün domine ettiği Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizin 2020 yılında 505 milyon dolar olan ihracatını, 2021 yılında yüzde 35 arttırarak 683 milyon dolara taşıdık. 2022 yılının ilk çeyreğinde ihracatımızdaki artışı devam ettirerek son 1 yıllık dönemdeki ihracatımızı 770 milyon dolara yükselttik. Yönetim Kurulumuzun görev yaptığı 4 yıllık dönemde Birliğimizin ihracatında yüzde 142’lik artış yakaladık ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracatını en fazla artıran birlik olduk” ifadelerini kullandı.
KONUYU HER PLATFORMDA DİLE GETİRİYORUZ
Limanlarda bekleyen ihraç partilerine izin verilmesi için henüz bir çözümün getirilmediğini de sözlerine ekleyen Mustafa Terci, “Birliğimizin 2021 yılındaki ihracatına en büyük katkıyı 385 milyon dolarlık tutarla bitkisel yağ ihracatçılarımız yaparken, Küspeler ve Hayvansal Yem ihracatımız 74 milyon dolar, çikolata şekerleme ihracatımız 46 milyon dolar, yağlı tohumlar ihracatımız 41 milyon dolar ve gıda müstahzarları ise 33 milyon dolar ihracata tekabül etti. Diğer yandan Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle zorlu bir süreç yaşıyoruz, Tarım ve Orman Bakanlığımızca dahilde işleme rejimi kapsamında yapılacak ihracat başvuruları dahil, ayçiçek yağı başta olmak üzere bitkisel yağ ürünlerinin ihracatına kısıtlama getirildi. Öncelikli olarak limanlarda bekleyen ihraç partilerine izin verilmesi için henüz çözüm getiremedik ancak konuyu her platformda dile getirdik ve getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
HEDEFİMİZ 1 MİLYAR DOLAR
Yeni dönemdeki en önemli görevlerinin ana ihraç maddelerinden olan yağ ve unda yaşanan yasağın kalkması için çalışacaklarını söyleyen Başkan Muhammet Öztürk, “Bizim grubumuzun ana ihraç maddelerinden yağ ve unda bir yasak var. Bizim temennimiz bir an önce bunun kalkması. Diğer önemli bir ürünümüz haşhaş tohumu var. Bunlar bizim önemli ihraç ürünlerimiz. Bununda bir an önce açılması için elimizden geleni yapacağız. 4 yıl önce bu yönetim geldiğinde 300 milyon dolar civarındaydı. Bugün 700 milyon dolar civarında. Bundan sonraki süreçte de ihracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak için çalışacağız. Çalışmalarımız bu yönde devam edecek” ifadelerine yer verdi.
“ALDANDIK” DİYECEKLER
Bugün Türkiye’nin işlenen ayçiçeği yağı miktarının ayda 175 bin ton civarında olduğunu söyleyen Genel Kurul Divan Başkanı Ramazan Abay ise, “Türkiye ayçiçeği yağı ihracatının 700-800 bin ton civarlarına ulaştığını belirtmek isterim. Ancak Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan olayların sonucu ithalat kapıları kısmen kapanmış olsa da ayda 175 bin yağ işleyen bir ülkede ‘15 Nisan’a kadar yağımız var sonrasında açız, açıktayız’ diye ifade etmek tamamen cehaletin eseridir. O tarihte 175 bin ton diye ifade edilirse depolarda fabrikalarda olması gereken yağ miktarı o tarih itibariyle 400-450 bin tondur. Türkiye ayda 75 bin ton yağı kendisi tüketir. Bu süre içinde diğerlerini ne yapacak; stoklarımızda tutuyoruz, müşteri kaybediyoruz. Yukarıdaki yöneticilerimizi alttakiler aldatıyorlar. Yarın yine ‘Aldandık’ diyecekler” dedi.
KONTEYNERLAR LİMANDA BEKLİYOR
“Limanlarda bekleyen konteynerlerimiz var” diyerek konuşmasını sürdüren Ramazan Abay, “Konteynerler için para vermeye devam ediyoruz. İki aydır para ödeyen arkadaşlarımız var. Limana girmek kolay limandan çıkmak zor, çıkamıyorsunuz. Depolarımızda müşteri adına ambalajlı mallarımız var. Maliye ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen denetmenler diyorlar ki, ‘Etiketleri değiştirin iç piyasaya sürün.’ Bu çok kolay mı? Ekmeği yapmayı bilmeyenlerin elinde ne kadar hamur olursa olsun ekmek yapılamaz. Bunlar bugün için ülkenin içinde bulunduğu çıkmazda, ekonomik sıkıntılarda ihracatçının önüne her geçen gün bir engel daha konulmaya devam ediyor. İhracat gelirlerimizin yüzde 25’inin TL’ye dönme zorunluluğu getirdiler. Türkiye’de ihracatın dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalatlarla arttığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Biz hammadde fakiri bir ülkeyiz. Yağ dışarıdan geliyor. Bizim kendi üretimimiz 1 milyon 150 bin ton ayçiçeği çekirdeği. Bunun yüzde 40 hesabıyla çarparsanız 450-500 bin ton ham yağ üretirsiniz. 450 bin ton rafine piyasaya sürülecek yağ olur. Biz bu çerçeve içerisinde ihracatın önünü açarız ama ihracatın önünü tıkamamamız lazım” diye konuştu.