EİB, İnoSuit ile inovasyona yelken açtı

Türkiye’nin 2021’de inovasyonda 41’inci sırada yer alarak ilk kez inovatif 50 ülke arasına girmeyi başardığını belirten Celep, “Türkiye’nin ihracatında katma değerli ürün ihracatının payı yüzde 4 seviyesinde. Bu oranı hızla yüzde 25’e çıkarmamız gerekiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.07.2022 10:10
  • Güncelleme Tarihi : 01.07.2022 10:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EİB, İnoSuit ile inovasyona yelken açtı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

Türkiye’nin katma değerli ihracatının artırılması amacıyla Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma çalışmalarına odaklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yürütülen İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı kapsamında düzenlenen İnoSuit Odağında Kurumsal İnovasyon Yönetimi İzmir Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Program, TİM Yönetim Kurulu ve TİM İnovasyon Komitesi Üyesi Birol CELEP’in konuşmasıyla başladı. Celep, “Öncelikle ülkemiz, 2021 yılında Küresel İnovasyon Endeksi’nde 41’inci sırada yer alarak ilk kez en inovatif 50 ülke arasına girmeyi başardı. Elbette ki bu başarıda ‘İnovasyon Geliştirme Programları’nın payı çok büyük. Bütün paydaşlarımızın oluşturduğu ortak akılla, geleceğe daha güçlü adımlar atıyoruz” diyerek başladı.

4 KULVARDA YAPILANDIRILDI

Firmaların kapasitesine göre 4 kulvarda yapılandırdığını belirten Celep, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak 2016 yılında başlayan İnoSuit Programımız; ülkemizin ihracat gücünü yüksek katma değerli üretimle arttırmayı, özgün ve bilimsel bir yaklaşımı hedefledi. Ülkemizde ‘inovasyon yönetimi’ ile üniversite-sanayi iş birliği konularında yetkinliği bulunan üniversitelerimiz ve akademisyenlerimiz ile ‘kurumsal inovasyon sistemlerini’ oluşturmayı hedefleyen ihracatçı firmalarımız eşleştirildi. Programımız; firmaların ölçek, ihracat potansiyeli, katma değerli ürün odağı ve inovasyon kapasitesine göre; İnoSuit Hazırlık, İnoSuit Genel, Katma Değer Odaklı İnoSuit ve İnoSuit İhracat Şampiyonları olmak üzere 4 kulvarda yapılandırıldı. Yeni program ile birlikte TİM ve İhracatçı Birlikleri destek oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildi” dedi.

İZMİR’DEN 62 FİRMA BAŞVURDU

Süreci rakamlarla da anlatan Celep, şu ifadelere yer verdi: “2016 yılı Kasım ayından bu yana 12 Dönem başladı. 52 farklı ilden toplam 612 firma başvurusu alındı. Programın başlangıcından bu yana 63 farklı ilde yer alan 144 üniversiteden 988 mentor başvurusu alındı. Tamamlanan 9 dönem ile birlikte 30 farklı ilde yer alan toplam 129 firma, 18 farklı ilde yer alan 38 üniversiteden 60 mentor programı başarıyla tamamladı. Tamamlanan 9 dönemde toplam 25 bin 520 saat mentorluk hizmeti verildi. Program başlangıcından şu ana kadar İzmir’den 62 firma başvurusu alındı, 48 firma eşleştirildi.”

EİB’DEN 54 FİRMA BAŞVURDU

Celep, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ege İhracatçı Birlikleri’ne baktığımızda ise; 54 firmamızın başvurusu alındı, 23 firmamız eşleştirildi ve 13 firmamız programını başarıyla tamamladı. Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firmalar arasından en fazla başvuru ağaç ve orman ürünleri ve makine ve aksamları sektörlerinden yapıldı. Ben bizzat kendi firmamı da İnoSuit Programına yönelttim ve iki dönemi başarıyla tamamladık. Program boyunca İzmir’den 75 mentor başvurusu alındı. 35 mentor eşleştirildi.”

ANADOLU’DAN KATILIMLAR ARTTI

İnoSuit Programı ile birlikte Türkiye’deki inovasyon ekosisteminin kurulmasının sağlandığını dile getiren Celep, “Deneyim paylaşımı toplantıları ile Türkiye’nin dört bir yanında inovasyon odaklı mentorlar bir araya getirildi. Ayrıca Tokat gibi bazı Anadolu illerinde inovasyon ekosistemi oluştu. Bu sistem sayesinde Anadolu’dan katılımlar arttı.Program ile bir firmamız inovasyon harcamalarının ciroya oranını 3 katına çıkardı.Bir firma hibelerden sağlanan bütçenin toplam inovasyon harcamasına oranını yüzde 50’ye çıkardı.Bir firma İnovasyon projelerine aktif katılım gösteren çalışan sayısını iki katına çıkararak 300’e yükseltti. Dış paydaşlarla ortak yapılan ürün geliştirme proje sayısı bir firma da iki katına çıktı” ifadelerini kullandı

YÜZDE 25 SEVİYESİNE ÇIKARTMALIYIZ

Katma değerli ürün ihracatının yüzde 4 seviyelerinde olduğunu belirten Celep, bu oranın yüzde 25’lere çıkartılması gerektiğine dikkat çekti. Celep, “İnovasyon gelirinin inovasyon harcamalarına oranı, patent sayısı, başlıklarında yüksek bir ivme kaydettiğini çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Ortalama 1,5 dolar seviyesinde olan ihracatımızın kilogram fiyatını İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım ile 3 dolar ve üstüne çıkarabiliriz. Türkiye’nin ihracatında katma değerli ürün ihracatının payı yüzde 4 seviyesinde. Bu oranı hızla yüzde 25’e çıkarmamız gerekiyor. Şunun altını çizmek istiyorum; inovasyon mühendislerle veya bilim insanlarıyla ya da yeni ürün geliştirme bölümleriyle sınırlı bir olgu değildir. Süreçlerle de inovasyon yapılabilir. Farklılık, değişim dediğimiz şey çığır açıcı bir boyutta ya da günlük bir gelişimle de olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

HALA ÇOK GERİLERDEYİZ

Programda bir sunum gerçekleştiren Odaklı İnoSuit Programı Akademik Koordinatörü Dr. Merih Pasin, ülke olarak inovasyonda daha aktif olma sorumlulukları olduğunu belirterek “Bu hem bir görev hem bir sorumluluk. Yetişmiş insan gücünden başlayan büyük bir potansiyelimiz var. İnovasyonda, dünyada ilk 30’da değiliz. Türkiye 2019 da 49’uncu sıradaydı. Peki nerede olmalıyız? Türkiye eğer ilk 20 ekonomi arasında olmak istiyorsa, ilk 20 içinde olmalıdır. 2020’de Türkiye biraz düştü, 51’inci sıraya geriledi. Ama 2021’de TİM’in de içinde bulunduğu ulusal bazda yapılan bir çalışma sayesinde listede 41’inci sıraya yükseldiğimizi görüyoruz. İlk defa ilk 50 deyiz ama bizi bu da mutlu etmemesi lazım. Çünkü hala çok gerilerdeyiz. Türkiye kategori olarak ortanın üzerinde. Üzerimize Bulgaristan var bunu düşünür müydünüz? Bu konuda hala yapacak çok işimiz var. Bunun için inovasyon yapmamız, inovasyon kapasitemizi artırmamız lazım. Ne yapmamız gerekiyor? Yerli üretim güzel ama yerli üretimin de üzerinde çıkmamız tasarım ve katma değeri artırmamız gerekiyor” dedi.