- Gündem
- 19.05.2025 11:29
EİB ve İZKA, ‘İhracat İçin İstihdam Projesi ile sektörlerin tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde dış ticaret uzmanı veya üretim kalite mühendislerinin istihdamı sağlanacak
SULTAN GÜMÜŞ
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), dış ticaret firmalarının daha donanımlı dış ticaret uzmanı ve üretim / kalite mühendisi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli Uzman Mesleki Personel Yetiştirme ve İstihdam Sağlama Projesi’ni hayata geçirecek. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve İZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, İhracat İçin İstihdam Projesi’nin protokolünü imzaladı. Ege Bölgesi’ndeki ihracatçı firmaların ihtiyaç duyduğu donanımlı dış ticaret uzmanı ve üretim kalite mühendislerinin mesleki bilgilerini ihracatçı firmaların ihtiyaçları doğrultusunda güncellemeleri amacıyla protokolü imzaladıklarını anlatan Eskinazi, önümüzdeki 2-3 aylık dönemde dış ticaret uzmanı veya üretim kalite mühendisi istihdam etmeyi planlayan firmaların projeye başvuruda bulunabileceğini açıkladı.
“FAKÜLTENİN BAŞARISINA KATKI SAĞLAYACAK”
Dış ticaret ve üretim, kalite mühendisliği alanlarında eğitim almış henüz istihdam edilmemiş kişilerin ise bu projeyle donanımlarını arttırabileceğini ifade eden Eskinazi, “Proje, üyelerimiz tarafından talep edilen sayıda yeni mezun veya iş hayatına yeni başlayan dış ticaret ve üretim kalite mühendisliği alanlarında eğitim almış henüz istihdam edilmemiş kişiler arasından ön eleme ile seçilmiş adaylar için projelendirilmiş bir mesleki uzmanlaşma programı ve devamında mentorluk istihdam sürecini kapsıyor” dedi. İhracatta katma değeri arttırmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Eskinazi, program sonucunda adaylar için uygun şartları sağlamaları durumunda katılımcı firmaların İŞKUR desteklerinden de yararlanabileceğini anlattı. Mesleki Uzman Geliştirme Programı’na başvuran adaylar arasından yapılacak mülakatla kursiyerler belirleyeceklerini kaydeden Eskinazi, kursiyerlerin haftada iki günlük eğitime tabi tutulup, firma ziyaretleri gerçekleştireceğini açıkladı. İzmir’de üniversite kurulması ile ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü de söyleyen Eskinazi şöyle devam etti: “Bu proje ihracat yapan firmaların, donanımlı eleman talebi doğrultusunda ortaya çıktı. İzmir’de bir üniversite kurmak için izin aldık. Proje çalışmaları yapılıyor. Bu iş birliği ileride fakülte kurmayı planladığımız projenin de bir başlangıcı olacak. Buradaki başarımız fakültenin başarısına da katkı sağlayacak.”
“EİB ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU”
Yaklaşık 1 yıldır projenin hazırlıklarının devam ettiğini anlatan Yavuz ise İhracat İçin İstihdam Projesi kapsamında farklı bir model uygulanacağını belirtti. İstihdam sorununun çözümüne yönelik olan, sonuç odaklı ve piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikte personellerin yetişmesini esas alan proje için EİB’nin elini taşın altına koyduğunu söyleyen Yavuz, “Kalkınma ajansları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı çalışıyor. Bakanlık ajanslar için her yıl tema belirliyor. 2019 teması mesleki eğitim. Türkiye’deki 26 kalkınma ajansı çeşitli faaliyetler yürütüyor. İZKA olarak bu tema kapsamında çok önemsediğimiz bir program olacak. Umuyoruz ki başarılı olup ülke genelinde bir rol model olmasını sağlayacağız” dedi.
SON DERSİ JAK ESKİNAZİ VERDİ
Aynı gün saat 16.00’da ise; Ege İhracatçı Birlikleri’nin Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ile bu yıl 2. kez düzenlediği ‘İhracat Akademisi’ programının son dersi ve sertifika töreni gerçekleştirildi. İhracat Akademisine katılanlara son dersi Başkan Jak Eskinazi verdi.