- Gündem
- 06.05.2025 00:12
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı son günlerde sıkça gündeme gelen ekmek tartışmasına değinerek, ekmeğin bu tarz spekülasyonların içine çekilmemesi gerektiğini söyledi
EMİRCAN IŞILDAK
Son günlerde Prof.Dr. Canan Karatayın ekmek ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle gündeme oturan beyaz ekmek konusuna bir yorum da İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtıdan geldi.
Sırtı ekmek konusunun tartışmaların içine çekilmemesi gerektiğini ifade ederek, Ekmek yüzyıllardır soframızın bir geleneği. Bu zamana kadar da kimseye bir zarar getirdiğine şahit olmadık dedi.
EKMEK KUTSALDIR
Sırtı, ekmeğin toplumda kutsal bir yeri olduğunu ifade ederek, Bizim bildiğimiz, Osmanlıdan beri yediğimiz ekmek, sofraların bir geleneğidir. Bugüne kadar da bu düzen değişmedi. Sofralarımıza her şeyden önce ekmek konulur. Böyle bir adetimiz ve yemek kültürümüz var. İnsanlar bilmeden konuşuyorlar. Oda Başkanı olarak ben bile günde iki ekmek yiyorum. Halen daha her ziyaret ettiğim fırında mutlaka bir parça dahi olsa koparıp tadına bakarım. Çok şükür bir rahatsızlığım da yoktur. Bu konuyu fazlasıyla çarpıtıyorlar. İnsanların ekmeğiyle bu zamana kadar kim zarar görmüş, zehirlenmiş? değerlendirmesini yaptı.
EKMEK SPEKÜLASYON OLMASIN
Ekmeğin spekülasyon konusu olmaması gerektiğine değinen Sırtı, Federasyon olarak bu konunun üzerine gitmemiz herkes için sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Sonuçta ekmeğin spekülasyonlara alet olmaması lazım. Vatandaşı doğru bilgilendirmek gerekiyor. Bu anlamda oda başkanları ile görüşme halindeyiz. İlerleyen dönemde ekmeğin analizini yaptırıp, eğitimcilerle görüşeceğiz. Bu olay başlı başına bir dava konusu olmuştur. Zaten insan sağlığına zarar oluşturabilecek her şey fazla tüketimden dolayı kaynaklanır. Bunun ekmek ile bir ilgisi yok. Tükettiğimiz her gıdanın fazlası bizlere zarar verir yorumunu yaptı.
FIRIN ENFLASYONU VAR
Sırtı ayrıca sektörde yaşanan sorunlara da değindi. İzmir genelinde fırın enflasyonu olduğunu dile getiren Sırtı, Bizlerin bir diğer sorunu da İzmirde yaşanan fırın enflasyonu. Normal şartlarda İzmir gibi bir şehirde 200-300 kadar sayıda fırın yeterli olabilecekken, bu sayı İzmirde 450leri bulmuş durumda. Fırıncılar olarak yüzde 80 kapasite ile çalışabilecekken, yüzde 20 gibi bir kapasiteyle üretim yapıyoruz. Dolayısıyla kapasitemiz çok düşük. Buna unlu mamüller adı altında ekmek üreten işletmeleri de eklersek, durum daha da dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca kayıt dışı olarak, merdiven altı üretim adıyla tabir ettiğimiz yerler de var. Maalesef bu tarz yerler sağlıksız bir şekilde ekmek üretip, vatandaşa satış yapıyor. Bunlar bizim sektörün önündeki en büyük engeller ifadelerini kullandı.
Karatay ne demişti?
Prof.Dr. Canan Karatay, buğdayın kromozomlarının daha fazla mahsül vermesi için insan eliyle değiştirildiğini ifade ederken, değiştirilmiş ekmeğin içinde fazla gluten olduğunu ve bu nedenle çok sayıda hastalığa yol açtığını belirtti. Karatay, Kastamonunun Karakılçık buğdayının kromozomunun bozulmadığını bu nedenle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Tarım Bakanlığına çağrıda bulunan Karatay, kromozomu değişmemiş buğdayların teşvik edilmesi çağrısında bulundu.
Karatay, ayrıca ekmek ve türevi olan besinlerin, insan vücudundaki kan şekerini hızla yükselttiğini ifade ederek, ekmeğin toz şekerden daha tehlikeli olabildiğini söyledi. Ekmeğin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Karatay, alternatif olarak sakatat ürünleri ve sebzeleri örnek gösterdi.