Sayfa Yükleniyor...
İzmir’in bir dönem en önemli çekim merkezi olan Kültürpark, 89. Enternasyonal Fuar ile acı bir manzarayı gözler önüne serdi. Kovid-19 dolayısıyla eski günlerini aradığımız fuar, şimdi hem bomboş hem de harabe içinde. Yıkılan tarihi gazinolar ise ‘sanatla’ örtbas ediliyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir’de ‘Fuar’ denince ilk akla gelen yer olan Kültürpark, 1922 yılındaki Büyük Yangın’ın ardından küllerinden doğan bir şehrin simgesi, hatta parlayan yıldızı oldu. Herkesin iple çektiği Eylül aylarında Kültürpark adeta bir festival alanına döner, İzmirliler çok az paralar ödeyerek Lunapark, Akasyalar, Kübana ve Göl gazinolarında Bülent Ersoy, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Muazzez Abacı, Adnan Şenses, Barış Manço ve Emel Sayın gibi sayısız ünlüyü izleme fırsatı bulurdu. Ancak son 20 yılda Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark içerisine habitat özelliklerini kaybettiren çirkin hangar ve benzer yapılar inşa edildi. Bu da yetmezmiş gibi Kültürpark’ta tarihe tanıklık eden Ada Gazinosu, Golf Gazinosu ve Göl Gazinosu’nun aralarında bulunduğu 9 yapı mahkeme kararı ile önce tahliye edildi, sonra da aslına uygun şekilde restore edileceği gerekçesi ile yıkıldı… ‘Hayalet Park’ adıyla anılmaya başlanan Kültürpark ve bir dönemin meşhur gazinoları, evsizlerin mekanı haline gelirken 89. kez ziyaretçilere kapılarını açan Enternasyonal Fuar, yerel yönetimlerin yanlış politikalarını bir kez daha gözler önüne serdi.
STANTLARIN ÖNÜ BOMBOŞ
Salgın dolayısıyla zaten fuarın eski rağbetini görmeyeceği öngörülen bir gerçekti. Ancak planlanan ziyaretçi sayısına dahi ulaşılamadığı gözlemleniyor. ‘Akdeniz’ temasıyla kurulan stantların önü ‘boş’ denecek kadar ilgisiz. Çünkü fuarın rengarenk ışıkları ansızın söndü, vatandaşın gidebileceği alanlar kısıtlandı… ‘Dönemin gazinoları harabe oldu’, ‘İzmir Kültürpark’taki yıkımlara tepki’ ve ‘Fuar açılıyor ama Kültürpark’ın hali hangar’ haberleriyle sürecin takipçisi olmuş, fuar açıldıktan sonra nelerin yaşanabileceğini kamuoyunun dikkatine sunmuştuk. 4-8 Eylül 2020 tarihleri arasında sürecek olan fuar, yıllardır Kültürpark için mücadele veren ekolojistlerin tam da tahmin ettiği gibi ilerlerken, geleneğin ‘virüse inat’ devam edebilmesi adına yapılan etkinlikler, fuarın akıbetini daha da tartışılır hale getirdi.
TARİH ‘SANATLA’ ÖRTBAS EDİLİYOR!
Aynı zamanda yıkıntı haldeki gazinoların etrafına görüntü kirliliği yaratmaması adına demir kaplamalar çekilmiş, grafiti çalışmalarıyla üzerine çizimler yapılarak koca bir tarih, sanatla örtbas edilmeye çalışılmış… İzmir Atatürk Ormanı-Kültürparkı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği Başkanı Sancar Maruflu da bu durumun ne denli üzüntü verici olduğunu ifade ederek “Tarihi yapılar bu halde durdukça suç işlenmekte. Özellikle işsiz güçsüzler başta olmak üzere birçok evsiz Kültürpark’ı barınma yeri haline getirdi. Buraları sahipsiz bıraktığı için Büyükşehir Belediyesi’nin de büyük bir gafleti var. Bu insanlara sahip çıkılması lazım. Kış geldiğinde nereye gidecekler? Fuar açıldı, kadın ve çocuklar da buraya gelecek. Bir tedbir alınması lazım” ifadelerini kullandı.
“NE İLE KARŞILAŞACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”
Kültürpark Platformu’nun tarihsel ve doğal dokuyu korumak için yıllardır mücadele verdiğini hatırlatan kurucu üye Yasemin Sağlam ise gazetemizde yayınlanan bir önceki röportajında şunları söylemişti: “Orada havuz da yok, çay bahçesi de yok. Orada şu an sadece ve sadece olmaması gereken hangarlar var, yerinin orası olup olmadığı tartışmalı olan üretici pazarı var. Lunaparka gelene kadar sırada o kadar çok sorun var ki. Şu noktada lunaparka gelinmesin zaten. Pandemi sürecinden dolayı daha rasyonel bir sayı var ortada. Lunapark herkesin çok fazla iç içe olduğu bir alan. Fuar açıldığı takdirde ne gibi etkinlikler olacak hiçbir bilgimiz yok, bizimle de paylaşılmıyor. Ne ile karşılaşacağımızı Kültürpark içinde bulunan bir platform olarak bizler de bilmiyoruz.”
Haber Merkezi