- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Gerilakan, otobüs servislerinin kaldırılması ve seyahat sırasında verilen ikramların ücretli olması tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
32 yıldır kara yolu ve ulaşım sektöründe hizmet veren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında kara yolu ulaşımı sektörünün de önlem alması gerektiğini söyleyerek konuyla ilgili açıklama yaptı. Başkan Gerilakan, son dönemdeki ekonomik şartların sektörü sekteye uğrattığını belirterek hava yollarının ÖTV’siz olması, mazotu çok daha ucuza kullanması ancak otobüs ve ulaşım sektörünün en büyük vergileri ödemesiyle birlikte kara yolları ulaşımında otobüs firmalarının sıkıntı çektiğini dile getirdi.
Bu sektör çok büyük bir sektör diyen Gerilakan, “Burada çalışan binlerce insan var ve insanlar artık evine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Mazot fiyatlarının artışı, euro ve dolardaki yükselişler sektörü ve insanları büyük bir kaosa sürükledi. Bu kaosu engellemek için birtakım önlemler almak gerekiyor. Bu kaosu engellemek yerel yönetimlerin ve belediyelerin işidir. İzmir medeniyete açılan bir kapı ancak yıllardır uğraş verilmesine rağmen İzmir Otogarı’na metro gelmiyor. Bakanlık döneminde Binali Yıldırım bu konuyu gündemine almıştı ama şimdilik bir sonuca ulaşılmadı” dedi. Gerilakan, Muğla ve ilçelerinde otobüs servislerinin kalktığını İzmir’de de servislerin kaldırılması noktasında her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını ifade etti.
“BÜYÜK FİRMALARIN TUTUMLARI ÖNEMLİ”
Servislerin zaten sektörün sırtında kambura dönüşen bir yük olduğuna değinen Gerilakan, Türkiye’nin kurumsallaşmış büyük otobüs firmalarının bu konuda sergileyecekleri tutumun çok önemli olduğunu belirterek büyük firmaların servislerini kaldırmaması durumunda küçük işletmelerin bu yükü kaldıramayacağını söyledi. “Bizler bu camiada mağduriyetin yaşanmaması, işin ranta dönüştürülmemesi ve herkesin orta yolu bulacağı bir yöntem bulmaya çalışıyoruz” diyen Gerilakan,
Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan sektörlerden birinin ulaşım olduğunu vurgulayarak devletin de bu konuda katkı göstermesi gerektiğini söyledi. Hava yolu şirketlerinin bilet fiyatlarıyla istediği gibi değişiklik yapabildiğini ancak kara yollarında hala neredeyse beş yıl öncesinin fiyatlarının geçerli olduğunu aktaran Gerilakan, bunun sebebinin ise mazot fiyatlarındaki artışın ve ÖTV vergilerinin yüksekliği olduğunu sözlerine ekledi. Gerilakan sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer bu bir topyekun mücadele ise bu işi hep birlikte ortaya katkı koyarak yapmalıyız. Tek bir kişi veya sivil toplum kuruluşu bunu başaramaz.”
31 Ekim tarihinden sonra İstanbul’da büyük otobüs firmalarının yapacağı görüşmelerin sonucunu beklediklerini ifade eden Gerilakan, şehir içi servislerin kaldırılması gerektiğini, gerekirse Ankara modelinin uygulanarak belediye otobüslerinin de sisteme dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
ANKARA MODELİ
Sektördeki kan kaybının önüne geçilebilmesi için acilen bir yapılandırmaya gidilmesi gerektiğinin altını çizen Gerilakan, HAVAŞ sisteminin getirilmesi önerisini desteklemediğini belirterek, Ankara modelindeki gibi gece 24.00’dan sabah 06.00’a kadar servislerin kullanılabileceğini diğer saatlerde ise belediye otobüslerinin kullanılabileceğini aktardı. Gerilakan son olarak, “ İnsanları işsiz bırakmadan onlara alan açmak gerekir. Belediyeden bu konuda acilen bir katkı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.