El emeği direnişçisi!​​​​​​​

Bergama’da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşaması için çabalayan Ziya Duyar, oluşturduğu sosyal medya platformuyla el emeği ile üretilen eserlerin endüstriyel ürünlere karşı direnmesini sağlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 12.01.2021 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 12.01.2021 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
El emeği direnişçisi!​​​​​​​ haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Ahşap oymacılığı, kalaycılık, el işi, halı-kilim dokumacılığı… Endüstriyelleşen dünya düzeninde el emeği göz nuru eserleri üreten zanaatçıların sayısı gittikçe azalıyor. Geriye kalan bir avuç zanaatçının ise korunması gerekiyor. Bu durumun farkında olan Bergamalı Ziya Duyar, kadim kent olarak bilinen Bergama’da yaşayan zanaat ustaları ve onların icra ettiği mesleklerini geleceğe taşımak için ‘Usta Eller Bergama’ isimli bir sosyal medya platformu oluşturdu. Bergama’nın en tanınan zanaatçılarından Oklavacı Mustafa’nın oğlu olarak tanınan ve kendisi de aynı zamanda ahşap oymacılığı ustası olan Duyar, zanaatçıların bin bir zorlukla ürettiği ürünleri bu platform aracılığıyla kitlelerle buluşturuyor. Bu şekilde dünyanın dört bir yanından insanlara ulaşan Duyar’ın bu girişimi, pandemi ile zor günler geçiren Bergamalı zanaat ustaları için hem bir gelir kapısı oluşturuyor hem de bu mesleklerin devamlılığını sağlıyor. Aynı zamanda Bergama Belediyesi personeli olarak görev yapan Duyar’ın bir diğer dikkat çekici özelliği ise ahşaptan PVC lamba yapımında dünyanın 6, Türkiye’nin ise bilinen iki ustasından biri olması…

YAŞAMALARI İÇİN…

Helenistik dönemden günümüze kadar gelen en önemli uygarlık merkezlerinden bir tanesi olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren kadim kent Bergama’da geçmişten günümüze çok sayıda sanatçı ve zanaatçı yetiştiğini dile getiren Duyar, bu değerlerden bir tanesinin de babası Oklavacı Mustafa olduğunu söyledi. Babasının Bergama yöresinde yapmış olduğu el emeği göz nuru eserlerle ve zanaatçı kişiliğinin verdiği dürüstlükle çok sevildiğini söyleyen Duyar, ilçede birçok insanın onunla hatırası olduğunu ifade etti. Büyük Üstat Oklavacı Mustafa’nın evlatları olarak iki kardeşiyle el sanatlarına düşkün bireyler olarak yetiştiklerini belirten Duyar, Bergama’da unutulmaya yüz tutmuş önemli mesleklerin, el emeği ürünlerin yaşaması için çok düşündüklerini ve çareyi dijital platformlara taşımakla bulduklarını dile getirdi. Bu şekilde platformlarını oluşturduklarını söyleyen Duyar, bu platform sayesinde birçok usta elin bir araya geldiğini, kaynaştığını ve mesleklerine devam ettiğini dile getirdi.

GEÇİMLERİNE KATKI SUNUYOR

Günümüzde el emeğinin değerinin oldukça azalmış olmasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Duyar, bu meslekleri icra eden ustaların maddi açıdan zor durumda olduğunu gördüklerini söyledi. Bu durumu değiştirmek istediğini belirten Duyar, “Aramızda birçok usta buradan kazanacağı parayla kendisinin ve ailesinin geçimini sağlama çalışıyor. Bu da olayın en güzel yanı olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan da kaygımız sadece ticari kayıp değil. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözüne binaen sanatın her türlüsü toplum üzerinde hoşgörüyü, saygıyı arttıran önemli bir unsurdur. Biz ‘Usta Eller Bergama’ platformu olarak bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.

BİZLERE UMUT VE AZİM KATIYOR

Sosyal medya platformlarında onlarca zanaatkarın el emeği göz nuru ürün binlerce insanın beğenisine sunulduğunu dile getiren Duyar, sadece yurt içinde değil yurtdışında da tanındıklarını ve takip edildiklerini ifade etti. Duyar, “Bergama’da zanaatçıların yaşaması için geçmiş yıllarda da çeşitli kermes etkinlikleri düzenleniyordu. Bu mecralarda sergi açıp ürün tanıtımı ve satışı yapıyorduk. Şu an malum pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu tip etkinlikleri belli bir süre askıya almak zorunda kaldık o yüzden sadece sosyal medya şu an elimizdeki tek tanıtım olasılığı. Diğer bir konuysa ben bu sayfayı kuralı daha bir yıl oldu ve hızla gelişmeye devam ediyor. Kendim ve üreten ‘usta eller’ adına şunu söyleyebilirim ki gelen beğeni mesajları, dilek ve öneriler bizleri onurlandırıp mutlu ediyor. Böylelikle el sanatlarının devamlılığı için bizlere umut ve azim katıyor” ifadelerini kullandı.

BU ÇATININ ALTINDA BULUŞTURMAK

Kendisinin de PVC lamba yapımı ile uğraşan bir zanaatçı olduğunu dile getiren Duyar, “Şu anki durumu bilmiyorum ama geçmiş dönemde yaptığım araştırmada bu şekilde üretim yapan, dünyada 6 Türkiye’de 2 zanaatkârdan biride bendim. Bu ulusal ve uluslararası basında da yer buldu ve benim için ayrı bir övünç kaynağı oldu. Şu an çok sayıda takipçim ve yurt dışından arkadaşım oldu. Sürekli irtibat halindeyiz ve fikir alışverişinde bulunuyoruz. Amacımız ahşap oymacıları, kalaycıları, halı kilim dokumacıları, toprak, seramik zanaatkârları gibi birçok ustayı bu çatı altında toplamak. İsteyen meraklı vatandaşlara belirli sürelerle bu işleri öğretmek ve gelecek nesillere devamını sağlamak. Bu süreçte her türlü desteğe ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Umarım ideallerimize hep birlikte ulaşırız. Son olarak bu fikri hayata geçirmemdeki ilham kaynağım babam büyük usta Oklavacı Mustafa’yı saygıyla anıyorum” şeklinde konuştu.