- Gündem
- 22.04.2025 00:45
Yapılan elektrik zamları ile ilgili konuşan EMO Yönetim Kurulu “Acilen değişikliğe gidilerek, ilk kademe için sınır değer 230 KWh’ya yükseltilmelidir” ifadelerini kullanırken, EBSO Başkanı Yorgancılar ise “Bu zamlar enflasyonu yükseltiyor” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yılbaşı gecesinde Resmi Gazete’de yayımladığı yeni tarifeyle elektriğe fahiş zam yapıldı. Zamma birçok çevreden tepki geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Elektrik enerjisindeki maliyet artışları; tüm mal ve hizmetlerde temel girdi niteliğinde olduğu için iğneden ipliğe tüm ürünlerin pahalılaşmasına neden olmaktadır” denildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da elektrik zamlarının sanayi üretimini ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu zamlar enflasyonu artırıyor. Ancak amacımız enflasyonu düşürmek olmalıdır” dedi.
ENFLASYONUN ARTMA NEDENİ
Elektrik zamlarını değerlendiren EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, zamların enflasyonu daha da artıracağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Artan elektrik fiyatları üretim maliyetlerini de arttırıyor. Bu da enflasyonun yükselmesi anlamına geliyor. Amacımız enflasyonu düşürmek olmalı o yüzden bu zamların yapılmaması büyük önem arz ediyor” diye konuştu.
KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİDİR
4 kişilik bir ailenin enerji faturasının yüzde 76’lık artışla 211 TL’den 370 TL’ye çıktığına vurgu yapan EMO Yönetim Kurulu, “Desteklendikleri iddia edilen dar gelirli, tüketimi düşük ailelerin, Aralık 2021’de 150 kWh’lık tüketimi için fatura toplamında ödedikleri 137.5 TL, Ocak 2021`de yüzde 50’lik zamla 206 TL’ye çıktı. Sayıları çok az olan ve tüketimi 150 kWh’nın altında kalan ailelerin faturaları bile yarı yarıya artacakken, tüketimine bağlı olarak 150 kWh’nın üstüne çıkan aileler kademe kademe artan daha yüksek zam oranıyla karşı karşıya kalacaklar. EMO’nun hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh’lik enerjinin faturası yüzde 76’lük artışla 211 TL’den 370 TL`ye yükseldi. Böylece tüketimi çok düşük olan konutlar için yüzde 50 olan zam oranı, standartta yakın tüketimi olan konutlar için yüzde 73’e yükseldi. Kış aylarında ısınma, yaz aylarında soğutma için de elektrik kullanan ortalama tüketimi daha yüksek olan konutlarda ise zam oranı, tüketim büyüklüğüne göre yükselecektir. Örneğin aylık tüketimi 450 kWh olan bir ailenin 413 TL olan aylık faturası yüzde 100 artarak, 824 TL’ye yükselecektir. TRT Payı ve Enerji Fonu’nun kaldırılması vergi yükünün azaltılması için yeterli olmamıştır, acilen KDV yüzde 18’den, yüzde 1’e düşürülmelidir. Ayrıca ilk kademe sınırının asgari tüketim değerinin altında belirlenmesinin geniş kesimler için mağduriyet yaratacağı ortaya çıkmıştır. Acilen değişikliğe gidilerek, ilk kademe için sınır değer 230 KWh’ya yükseltilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
TÜM ÜRÜNLERİN FİYATI ARTACAK
Elektrik zamlarıyla iğneden ipliğe bütün ürünlerin zamlanacağına vurgu yapan EMO Yönetim Kurulu, şöyle konuştu: “Salgın döneminde tüm dünyada talep daralması nedeniyle elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarında yaşanan fiyat düşüşleri, ülkemizde elektrik faturalarında yer alan ‘dağıtım bedeline’ zam yapılarak indirime dönüşmesi engellendiği gibi, bugün doğalgaz ve ithal kömürdeki artış nedeniyle zam yapılmak zorunda kalındığı ifade edilmektedir. Elektrik enerjisindeki maliyet artışları; tüm mal ve hizmetlerde temel girdi niteliğinde olduğu için iğneden ipliğe tüm ürünlerin pahalılaşmasına neden olmaktadır. Kamunun düzenleyici rolünün bile silikleştiği bu dönemde, başta dağıtım şirketlerinin özelleştirme bedelleri için uluslararası finans çevrelerinden aldığı döviz bazlı krediler olmak üzere, enerji sektörünün borcunu kapatma odaklı politikalar; yurttaşları hızla yoksullaştırmaktadır.”