Elektrik faturanız neden fazla?

Elektrikte “enerji bedeli” ucuzladı ancak fatura tutarları arttı. Faturalara yansıyan artışın sebebini ise yükselen masraf kalemleri belirledi. Son bir yılda masraflarda yüzde 68’e varan artışlar yaşandı


  • Oluşturulma Tarihi : 05.12.2015 10:33
  • Güncelleme Tarihi : 05.12.2015 10:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Elektrik faturanız neden fazla?

TANER UYANIKER

Son bir yıllık süreçte enerji bedeli azalırken,  “dağıtım”, “kayıp bedeli” ve “sayaç okuma” gibi bedellerde artış meydana geldi. “Dağıtım bedeli” yüzde 38, “kayıp bedeli” yüzde 65 zamlanınca faturalara yansıyan tutarlar arttı ve vatandaşın cebinden daha fazla para çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Görünümü” raporuna göre, elektrik faturalarındaki asıl ücreti oluşturan “enerji bedeli”, Eylül 2014’te 20.77 kuruş/kWs iken 2015’te bu ücret Eylül sonu itibarıyla 19.85 kuruşa geriledi.

EN YÜKSEK ARTIŞ KAYIP BEDELİNDE

Kaçak kullanım sonucunda hatlardan kaybolan ve bedeli tüketiciye yüklenen “kayıp bedeli” yüzde 65 zamlanarak 5.52 kuruş/kWs’e çıktı. Sayacı okunduğu için tüketiciden alınan para ise yüzde 9 arttı. Konut elektriğinde enerji bedeli düştü. Buna rağmen yan kalemlerden “dağıtım” 1.12 kuruş artarak 4.01 kuruşa çıktı. Böylece şirketlerin elektrik dağıttıkları faturalara bindirdikleri bedel 1 yılda yüzde 38 arttı. Bir yıl içinde faturalardan kesilen TRT payı 0.03 kuruş, “enerji fonu” Kws başına 0,02 kuruş, Perakende Hizmet Bedeli 0,11 kuruş zamlandı.  Eylül 2014-Eylül 2015 periyotları arasında enerji bedelinin ucuzlamadı. Buna rağmen elektrik için ödenen toplam ücret, kWs başına 36.53 kuruştan 39.76 kuruşa çıktı.

Doğalgaz faturalarında bir tane yan bedel tüketicilerden alınırken, elektrik faturalarındaki yan kalemler ise sekizi buldu. Sanayiye verilen elektrik de 1 yılda 2-4 kuruş pahalandı. Sanayi elektriğinde de faturalara yansıyan toplam zam, enerji bedelini geride bırakarak, 1kWs başına kuruşla ifade edilen yan bedeller, faturalara yansıdığında önemli meblağlar oluşturdu.

“YASAL DEĞİL”

Elektrik faturalarına yüksek miktarda yansıyan ‘kayıp bedeli’ni eleştiren İzmir Tüketici Derneği Başkanı Gülçin Tonguç, bu kalemin yasal olmadığını ve alınmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca Tonguç,   Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu konuda daha henüz kendini netleştiremediği için böyle bir tutar almaya devam ettiğini belirtti. Tonguç, “Şu anda bazı tüketiciler bireysel başvurularını yapıyorlar olumlu kararlarda çıkıyor fakat uygulaması biraz zor oluyor. Artı geriye dönük alma hakkı tüketicinin her zaman var. Şimdi İzmir’den örnek verirsek Gediz Dağıtım A.Ş gidildiğinde son bir yılın bilgisini verebileceklerini daha geriye dönük bilgileri göremeyeceklerini söylüyorlar. Kimsenin elinde belge olmadan da hakem heyetine gidemeyeceği için, böyle bir çıkmaza giriliyor. Alınmaması gerektiğini düşündüğümüz kayıp kaçak bedelinin zaman aşımı meselesi ise on yıldır” dedi.

Vatandaşın cebinden çıkan paranın kurumlara gittiğini belirten Tonguç, “Tüketicin cebinden haksız yere bir para çıkıyor. İade edilmesi gerektiğini yaklaşık 2 yıldır konuşuluyoruz. Bu konuda yaklaşımlar, net olmadığı için bir şey yapılamıyor. Biz dernek olarak bunların geri alınabileceğini her zaman söylüyoruz söylemeye de devam edeceğiz.  Biz bu paraların elinde sonunda geri alınacağını düşünüyoruz.  Biz diyoruz ki tüketiciler hakem heyetlerine başvursunlar” diye konuştu.

“HAKSIZLIĞA UĞRUYORUZ”

Faturalarda ki gizli artışı aktardığımız vatandaşlar ise durumdan şikayetçi oldu. Ev hanımı Nilüfer Bozkurt, başkalarının ücretsiz kullandığı elektriğin kendilerine ödettirilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi. Bozkurt, “Biz kazandığımız para ne olursa olsun devlete vergimizi ödüyoruz. Elektrik faturalarımızı zamanımızda yatırıyoruz. Biz böyle yaparken başkalarının kaçak kullandığı elektriklerinin bize ödetilmesi ise haksızlıktır. Bunun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi’nde öğrenci olan Cüneyt Doymaz ise, “Ben öğrenciyim. Herkes öğrencilerin ekonomik olarak ne zor şartlarda öğrenim gördüğünü bilir. Ben her ay elektrik faturamı aksatmadan yatırıyorum. Ama ‘kayıp bedeli’ olarak bizden talep edilen ücretlerin haksız ve hukuksuz olduğunu düşünüyorum. Bu durum insanların kaçak kullanmaya teşvik eder. Bu adaletsiz durumun son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Haber Merkezi