Elektrik satabiliriz

Türkiye’nin temiz enerji altyapısı bakımından zengin olduğunu belirten Ateş Uğurel, “Güneş panellerinin düşme hızını şu anda elektrik depolama aşmış durumda. Artık biz de elektrik üretip satabiliriz” diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 24.10.2018 13:29
  • Güncelleme Tarihi : 24.10.2018 13:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Elektrik satabiliriz haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
Yenilenebilir enerji alanında önemli gelişmelerin yaşandığı günümüzde bu alandaki yeni eğilimler ve bunların ortaya çıkaracağı yeni iş imkanlarının tartışıldığı Solar Vizyon 2018 Konferansı, İzmir Kalkınma Ajansı ve Solarbaba işbirliğiyle İzmir’de düzenlendi. Alanında uzman çok sayıda konuşmacının yer aldığı etkinlikte; yenilenebilir enerji sektörünün dünden bugüne gelişimi, diğer sektörlerle etkileşimi ve geleceğe yön verecek gelişmeler konuşuldu. Kamu kurumlarının yanı sıra, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere yaklaşık 500 temsilcinin katıldığı etkinlikte, en yeni ve en gelişmiş üretim ekipmanlarından, blockchain uygulamalarına kadar pek çok konuda paneller düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Solarbaba Kurucu Ortağı Ateş Uğurel, “Bugüne kadar yapılmış iş modellerinin yatırım imkanlarının ne Türkiye’de ne dünyada aynı şekilde devam etmeyeceğini düşünüyoruz. Bu etkinlikte; bu değişimi sizlerle birlikte anlamak, ne gibi fırsatlar veya tehditler çıkacak bunu konuşmak istiyoruz. Bu marka bir etkinlik olacak. Devamı gelecek. Burada dinlediklerinizle belki 2-3 yıl sonra yapacağınız iş imkanlarının burada ilk filizlerini atma imkanı bulacaksınız. Enerji sektörü çok hantal, 100-150 yılda bir değişen bir sektör. Son 10 yıldır bir yenilenebilir enerji devriminin başladığını görüyoruz. Bu düşündüğümüzden çok daha hızlı gelişecek. Çok gecikmeden Türkiye olarak bizler de bu oyunda yerimizi almalıyız. İki seçeneğimiz var. Ya tribünde seyirci olacağız ya da oyuncu olmayı seçeceğiz. Şimdiden antrenman yapmaya başlamalıyız. Gerçek maç 1-2 yıl sonra başlayacak. Güneş bol, rüzgar bol, jeotermal bol… Fosil yakıtlar bakımından fakir olan ülkemize, zengin bir temiz enerji altyapısı verilmiş. Bu bedava ve sınırsız kaynaklardan yararlanmamız gerekiyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi sektörde deprem etkisi yaratıyorsa, bunun 3-4 yıl sonra tsunamisi gelecek. Yani üretilen elektrik enerjisinin depolaması... Şu anda dünyada fiyatın en hızlı düşen teknoloji elektrik depolama teknolojileri. Güneş panellerinin düşme hızını şu anda elektrik depolama aşmış durumda. Artık biz de elektrik üretip satabiliriz” ifadelerini kullandı.
HEDEF 1500 MB ENERJİ GÜCÜ
Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağını ve İzmir’in bu anlamda önemli bir aktör olacağını savunan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “Ajansımız kurulduğu 2006 yılından bu yana İzmir’in ekonomik gelişmesi ve sosyal kalkınması için çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında İzmir bölge planında belirlenen öncelikler doğrultusunda farklı sektör ve temalara yönelik stratejiler geliştirilmiş belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik destek mekanizmaları uygulanmıştır. Ajansımız bugüne toplam 562 adet projeye günümüz fiyatları ile yaklaşık 407 milyon TL kaynak tahsis etmiştir. Ajansımızın diğer bir önemli faaliyetleri, yatırım, tanıtım ve destek faaliyetleridir. Ajansımız, İzmir’de 372 milyon avroluk yatırım yapılmasına aracı olmuştur. 1998 yılında Türkiye’de kurulan ilk rüzgar enerjisi santraline ev sahipliği yapan İzmir’in rüzgar enerji santralleri bakımından kurulu gücü 1300 mb olup, önümüzdeki 2 yıl içerisinde 1500 mb güce ulaşması beklenmektedir. İzmir, rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye’nin öncü kentidir. İzmir çok sektörlü yapıya sahip olsa da özellikle yenilebilir enerjide son 10 yılda kayda değer gelişme göstermiştir. İzmir sektördeki yerini erken almasının avantajını önümüzdeki yıllarda sektörden daha fazla pay şeklinde alacaktır” açıklamasında bulundu.