“Elektrikli traktör İzmir’de üretilsin”

Tarım ve Orman Bakanının dile getirdiği ve prototipinin hazır olduğunu söylediği elektrikli traktörün seri üretiminin nerede olacağı merakla beklenirken, İzmir iş dünyası ve tarım sektörü; üretim merkezinin İzmir’de olmasını istediklerini açıkladı

  • Oluşturulma Tarihi : 03.04.2019 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 03.04.2019 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Elektrikli traktör İzmir’de üretilsin” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Daha önce Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin üretilmesi için İzmir’in yerel yöneticileri ve ekonomi patronları 8 kişilik ortak bir komite kurmuş ve yerli otomobilin üretim merkezinin İzmir’de olması için ortak bir çağrıda bulunmuştu. Komitenin Başkanı, EBSO Yönetim Kurulun Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in yerli otomobil üretimi için çok avantajlı olduğunu vurgulamış ve şunları söylemişti: “Gerek liman gerek insan kaynağı gerekse geçmişteki büyük otomobil üreticilerinin yatırımları gibi avantajlarımız var. Ayrıca kentteki otomotiv yan sanayi şirketlerinin başarısı İzmir’in avantajları arasında.” Yorgancılar ayrıca, yaptıkları toplantı sonucunda yerli otomobil yatırımı için Aliağa, Bergama ve Kınık bölgelerinin ön plana çıktığını kaydetmişti. Ancak yerli otomobilin nerede üretileceği daha tam netleşmezken, bu kez yerli ve elektrikli traktörün nerede üretileceği merak konusu oldu. İzmir’in önde gelen iş insanları; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dile getirdiği ve prototipinin hazır olduğunu söylediği elektrikli traktörünün İzmir’de üretilmesini istediklerini ifade ettiler.
BAKAN: İZMİRLİLER İSTEMEZ Mİ?
Geçtiğimiz hafta Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) Sürdürülebilir Tarım Zirvesi’ne katılan ve burada çiftçinin mazot yükünü ortadan kaldıracakları bir çalışmanın içerisinde olduklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Elektrikli traktörlerimiz seri üretime hazırlandığında çiftçilerimize, üreticilerimize uygun fiyatla vermenin gayreti içerisinde olacağız. Bugün itibari ile köylümüzün, üreticimizin, çiftçimizin en büyük derdi nedir diye sorsak mazot derler. Çiftçimiz girdilerin yüksek maliyetli olduğunu söylüyor. Acaba buna bir çare olur mu? Bu bir yılda olmaz, üç yılda olmaz beş yılda, on yılda. Eğer biz Türkiye’de seri üretim bir traktör yapıp filoyu değiştirebilirsek ve filo tamamen buna dönerse bu Türkiye’yi farklı bir uluslararası skalaya çıkarır. Çünkü günlük 7-10 liralık bir şarjla 12 saat çalışacak bir traktörden bahsediyoruz. Bunun prototipini yaptık. Ben de kullandım. Son derece güçlü. Saha testleri devam ediyor. En kısa zamanda biz bunu seri üretime hazırlayıp çiftçimize, üreticimize uygun şartlarda, benzer traktörler ne fiyatta ise o fiyatlarda vermenin çarelerini arıyoruz. Biz hazırız. Herhalde nisan ayı içerisinde traktör üreticileri ile bir ekstra çalışma yapacağız ki şu ana kadar yaptık. 2-3 ilden traktör firmaları ilgilendiklerini ve üretmek istediklerini söylediler. Bizim için önemli olan bunu en ucuz fiyatla en uygun şekilde köylüye, çiftçiye kim ulaştırabilir biz ona bakacağız” şeklinde bir açıklamayı İzmir’de yapmış ve İzmir iş dünyasına seslenerek “İzmirli bu traktörün seri üretimini yapmak istemez mi?” diye sormuştu. Bakanın yaptığı açıklamanın kendilerini heyecanlandırdıklarını belirten İzmir’in ekonomi patronları ise elektrikli traktörün İzmir’de üretilmesi hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını savundu.
“İZMİR’İ GURURLANDIRACAKTIR”
Elektrikli yerli traktörün üretim üssünün İzmir olması kendilerini gururlandıracağını ve İzmir iş dünyası olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Dünya hem yarattığı çevre kirliliği, hem maliyeti, hem de fosil yakıtların belli bir zaman zarfında tükenecek olması sebebiyle hızla elektrikle çalışan araçlara yöneliyor. Otomotiv sektöründe kıyasıya bir rekabet söz konusu. Elektrikli traktörler de bir süredir gündemde. İlk olarak 2018 yılında, Alman traktör üreticisi Fendt elektrikli bir traktör modeli geliştirdi. 40 dakikada şarj oluyor, 5 saat durmaksızın çalışabiliyor. Hemen ardından ABD firması John Deere, Sesam adlı modelini piyasaya sürdü. Amerikalı Sesam, 4 saatte tam şarja ulaşıyor. Tarım Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin müjdesini verdiği yerli elektrikli traktör prototipi hakkında henüz detaylı bir bilgiye sahip değiliz. Konu biraz daha netleştikten sonra tabii ki milli gururumuz olacak bu traktörlerin Türk tarımının kalbi Ege’de üretilmesini isteriz. Öncelikle prototipi geliştiren firma ya da üniversiteyi bilmemiz lazım. Şimdilik gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şurası kesin ki elektrikli traktörler tarımda maliyeti düşürme konusunda önemli bir devrim yaratacak. Halen Türkiye’de 1,9 milyon adet traktör bulunuyor. Bu araçların yaş ortalaması 24 yıla ulaşmış durumda. 530 binden fazla traktör ise 35 yaş ve üzerinde. Dolayısıyla traktör parkımızın acilen yenilenmesi gerekiyor. Bu ihtiyacın yabancı firmalar yerine Türk firmaları tarafından karşılanması ve elektrikli yerli traktörün üretim üssünün İzmir olması bizi gururlandıracaktır. İzmirli iş insanları olarak bu süreçte üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Konu netliğe kavuştuktan ve proje detayları ortaya çıktıktan sonra, ihtiyaç miktarı ne kadar bunları değerlendirdikten sonra yatırımcı elbette bulunur ve konu elbette değerlendirilir” dedi.
SONUNA KADAR DESTEKLERİZ
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Elektrikli traktörün İzmir’de üretilmesi son derece isabetli bir karar olur. Böyle bir tercih olursa ben ve derneğimiz sonuna kadar destekleriz. Sadece biz değil İzmirli bütün iş dünyası bu traktörün kentimizde üretilmesini sonuna kadar destek verir. Daha önce yerli otomotiv fabrikasının İzmir’de kurulması için çok çaba sarf etmiştik ama olmamıştı. BMC’nin yatırımı İzmir’e gelsin dedik o da olmadı. Ancak prototipi hazır olan elektrikli yerli traktörün İzmir’de üretilmesini çok istiyoruz. Konuyla ilgili İzmir iş dünyasından bir heyet oluşup ve Bakanlığa gidecekse ben bu heyete katılmaya hazırım. Yeter ki İzmir’imiz kazansın. Dediğim gibi İzmir’deki oda ve STK’larla birlikte oluşacak bir ekipte ben derneğimiz adına seve seve katılır traktörün kentimizde seri üretimi konusunda desteklerimizi sunarım” diye konuştu.
İZMİR TARIMINA BÜYÜK KATKI SUNAR
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Başkanı Can Yavaş, İzmir bir tarım şehri. Kentimiz, tarımın büyüdüğü ve geliştiği şehirlerden bir tanesi. Dolayısıyla tarımla uğraşan sanayicilerin yerli ve elektrikli traktörün İzmir’de üretilmesi konusuna sıcak bakacağını düşünüyorum. Sıcak da bakması gerekiyor. Böyle bir yatırımın İzmir’den çıkması, İzmir’in tarım ekonomisine çok büyük katkı sunar. Ayrıca Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlar. İzmir kesinlikle çok doğru bir lokasyon. Belki ilerleyen zamanlarda bir ihracatı dahi söz konusu da olabilir. İzmir bu anlamda da çok şanslı bir kent. Biz TÜGİAD Ege Şubesi olarak bu yatırımın içerisinde yer almak isteriz. Çünkü çok doğru ve yerinde bir yatırım. Özellikle elektrikli ve yerli traktör olması; yatırımı daha da cazip kılıyor. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanının da İzmirli olması İzmir’e artı bir avantaj katıyor. Bu yatırım İzmir’e yapılsın istiyoruz” ifadelerine yer verdi.