ELİDAŞ kapasitesini 2 kat arttırıyor

Pamuktaki ilk ve tek lisanslı depoculuk şirketi ELİDAŞ, yaklaşık 45 milyon TL’lik yeni yatırımla depolama kapasitesini iki kat arttırıyor. Bu yatırımıyla ELİDAŞ, depolama kapasitesini 35 bin tona çıkartacak


  • Oluşturulma Tarihi : 05.07.2022 04:59
  • Güncelleme Tarihi : 05.07.2022 04:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
ELİDAŞ kapasitesini 2 kat arttırıyor haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ege Tarım Ürünleri Lisanlı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, ‘Lisanslı depolarda stokçuluk yapılıyor’ eleştirilerine, “Lisanslı depolar üreticinin ürettiği ürünü daha aşağıdan satmasını engelliyor. Bu stokçuluk değil, işine gelmeyen tarafların ürettiği laflar” diyerek yanıt verdi. Lisanlı depoların asla stokçuluk yapmadığını belirten Başkan Kocagöz, ELİDAŞ’ın depolama kapasitesini kendi öz kaynaklarıyla artıracakları müjdesini de verdi. Bunun için üç yıldır uğraştıklarını ifade eden Başkan Kocagöz, “ELİDAŞ’da kapasiteyi iki katına çıkartıyoruz. Yatırımına başladık, eylül ayında inşallah kapılarını açıp, hasada yetiştireceğiz” dedi. ELİDAŞ’ın depolama kapasitesini iki katına çıkartacak yatırım bütçesinin 45 milyon TL olduğunu dile getiren ELİDAŞ Genel Müdürü Ahmet Özlü ise “İlave depolara ihtiyaç var. Umarım başka farklı yatırımcılar da sektöre girer” diye konuştu.

LİSANSLI DEPOLAR ÜRETİCİYİ KORUYOR

Lisanslı depoların üreticileri koruyan depolar olduğunu belirten Başkan Kocagöz, çiftçinin de herkes gibi malını satıp-satmama özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’deki lisanlı depoların kapasitelerine de dikkat çeken Başkan Kocagöz, şu ifadelere yer verdi: “Zaten Türkiye genelindeki lisanslı depoların kapasiteleri şu an Türkiye’deki üretime göre hiç yüksek değil. Kapasite oranları üretime göre stokçuluk yapmaya müsait değil. Lisanslı depolar üreticinin ürettiği ürünü daha aşağıdan satmasını engelliyor. Bu stokçuluk değil, işine gelmeyen tarafların ürettiği laflar bunlar. Mesela hasat zamanında pamukta dünya fiyatlarının altında satış olurdu, şimdi lisanslı depo sayesinde dünya fiyatlarının altına indi mi, ürünler lisanslı depoya gitmeye başlıyor. Buna stokçuluk diyorlarsa ne diyebilirim. Çiftçinin malını satmak zorunda olduğunu kim söylüyor ki, herkes gibi o da satıp-satmama özgürlüğüne sahip, malını da lisanslı depolarda değerlendiriyor.”

KAPASİTE EN AZ YÜZDE 35 OLMALI!

Lisanslı depoların üreticileri nasıl koruduğunu pamuk örneği üzerinden anlatan Başkan Kocagöz, “Türkiye’nin bu seneki pamuk üretimi 1 milyon ton, lisanslı depo kapasitesi 50 bin tonlarda, bu da ancak yüzde 5’ine denk geliyor. Bununla mı stokçuluk olacak? Bizim en az yüzde 30-35’lere ulaşmamız gerekiyor. Lisanslı depoculuk tamamen üreticiyi koruyan bir sistem ama anladığım kadarıyla çiftçinin malını ucuza kapatmak isteyenler, lisanslı depolara saldırıyor. Gelişmiş ülkelerin çoğunda lisanslı depolar var” diye konuştu.

ELİDAŞ’IN KAPASİTESİNİ ARTTIRIYORUZ

Lisanlı depoların asla stokçuluk yapmadığını vurgulayan Başkan Kocagöz, ELİDAŞ’ın kapasitesini kendi öz kaynaklarıyla artıracakları müjdesini verdi. Bu şekilde depolama kapasite oranlarını 35 bin tona çıkaracaklarını dile getiren Başkan Kocagöz, “ELİDAŞ’da kapasiteyi iki katına çıkartıyoruz. Yatırımına başladık, Eylül sonunda inşallah kapılarını açıp, hasada yetiştireceğiz. Böylelikle ELİDAŞ’ın depolama kapasite oranı 35 bin tona çıkacak. Böylece Türkiye geneli lisanslı depoculuk kapasitesi de 65 bin tona çıkmış olacak. Kapasiteyi neden arttırıyoruz? Çünkü yerimiz olmadığı için üretici ürününü koyamıyordu. Koymak istiyor ama koyamıyor. Dolayısıyla mevcut arsamızda depolama kapasitemizi ikiye katlamış oluyoruz” dedi.

30 BİN TON KAPASİTEYE İHTİYACIMIZ VAR

Kapasite artırımı yatırımı için üç yıldır uğraştıklarını belirten Başkan Kocagöz, “Bu yatırımda o kadar zorlandık ki. Bunu bile bölgemizde oluşturabilmek için 3 yıldır uğraşıyoruz ama nihayet yatırıma başladık. Kendi kaynaklarımızla yapıyoruz. İnşallah Ege Bölgesi’ndeki lisanslı depoculuğa ürününü koymak isteyen üreticiye bir nebze daha faydalı olacaktır. Ege Bölgesi 200 bin ton ortalama üretimi olan bir bölge, üçte biri yani 66 bin tona ulaşması lazım ancak şu anki kapasite bizimle beraber özel sektörün 10 bin tonluk girişimi var, bu da toplamda 40-45 bin ton ediyor. 25-30 bin ton daha lisanslı depoya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

18 BİN TON YETERSİZ KALIYOR

ELİDAŞ Genel Müdürü Ahmet Özlü ise “Şu anki depolama kapasitemiz 18 bin ton, ilave 17 bin ton daha kapasite yaratacak şekilde 15 bin 600 metre karelik yeni bir depo yapıyoruz. Eylül başında tamamlamayı düşünüyoruz. Yeni hasat dönemimiz de ekim ayında başlıyor dolayısıyla depomuz kapasitesi artmış şekilde yeni sezona yetişmiş olacak. Mevcut kapasitemizle pamuk lisans depoculuğuna yetişemiyoruz. 18 bin kapasite yetersiz kalıyor. Bölgede başka da hizmet veren yok. İlave kapasiteye ihtiyaç var. Umarız başka farklı yatırımcılar da sektöre girer” dedi.

YATIRIM BÜTÇESİ 45 MİLYON TL

ELİDAŞ’ın depolama kapasitesini iki katına çıkartacak yatırım bütçesinin 45 milyon TL olduğunu dile getiren Özlü, “Yatırım bütçesi yaklaşık 45 milyon TL. Kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bu tür yatırımlar genellikle hibeler, kamu kaynaklarıyla yapılıyor. Biz yatırımlarımızda herhangi bir kamu kaynağı kullanmıyoruz. ELİDAŞ ilk kurulurken de yüzde 100 ortakların kurduğu sermayeyle yapılmıştı, yeni yatırımımız da yine firmanın kendi yarattığı fonlarıyla gerçekleştiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.