Elizabeth Kiango Kiondo: “Bir parçası olun”

Geleceğin kıtası olarak gösterilen Afrika’da büyük bir dönüşümün başladığını belirten Tanzanya Ankara Büyükelçisi Elizabeth Kiango Kiondo, “Afrika’da yatırım yaparak Afrika’nın bir parçası olun” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2018 08:45
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2018 08:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Elizabeth Kiango Kiondo: “Bir parçası olun” haberinin görseli
Elizabeth Kiango Kiondo: “Bir parçası olun” haberinin görseli

KENAN YEŞİL
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İzmir Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde İTO’da Afrika Tanıtım Günü etkinliği düzenlendi. Tanıtım günü kapsamında ‘Afrika Ekonomisi, Tüketici Profili, Kültürü, Ticareti ve Afrika’da Mevcut İş Fırsatları’, ‘Afrika ve Türkiye Arasında Ticaret ve Yatırım Hukuku’ ile ‘Afrika’da Kurumsal Bankacılık’ konuları katılımcılara aktarıldı. Afrika Tanıtım Günü etkinliğine, Tanzanya Ankara Büyükelçisi Elizabeth Kiango Kiondo, İTO Başkanı Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın, DEİK Türkiye-Seyşeller İş Konseyi Başkanı Süleyman Boşça ve İTO üyeleri katıldı.
TİCARET HACMİ ARTIRILMALI
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İTO Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “Afrika, 30.3 milyon kilometre kare yüzölçümü, ev sahipliği yaptığı 54 bağımsız devlet, 1.2 milyarlık nüfusu ve yüzde 2.2 büyüme oranı ile gerek uluslararası politika gerekse uluslararası ticaret alanlarında adından her geçen yıl daha fazla söz ettirmeyi başaran bir kıta. Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin ve Türk iş insanlarının da Afrika’ya olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Ülkemiz ile birçok kıta ülkesi arasındaki tarihe dayanan dostluk bağları mevcut. Şüphesiz ki bu olumlu imajın ticari ilişkilerimize de önemli katkısı oluyor. 2017 yılı verilerine göre Türkiye ile kıtanın toplam ticaret hacmi 18.8 milyar dolar. Elbette ki hem Türkiye’nin hem de kıta ülkelerinin sahip olduğu potansiyeller göz önünde bulundurulduğunda bu hacmin çok daha yukarılara taşınabileceği açıktır. İnşaattan, gıdaya, enerjiden turizme kadar sayısız alanda işbirlikleri kurabiliriz” dedi.
AFRİKA İLE YAKIN İLİŞKİ
İzmir Ticaret Odası olarak Afrika ile uzun yıllardır yakın ilişki içinde olduklarını belirten Kızıgüneşler, “Kıtada temas kurmadığımız ülke yok Küçük-büyük, uzak-yakın her Afrika ülkesi ile bağlantı kurmaya, ilişki tahsis etmeye azami özen gösteriyoruz. Tanzanya, Doğu Afrika’ya giriş kapısı niteliğinde stratejik bir konumda bulunuyor. 51.6 milyar dolarlık GSYİH’sı ve yüzde 6. 5’lik ekonomik büyüme oranı ile kıtanın en güçlü 10 ekonomisinden biri. 947 bin kilometrekare yüzölçümü ve 53.9 milyon nüfusu ile fırsatlar barındıran büyük bir pazar” ifadelerini kullandı. Kıta ülkeleri ile iş yapacak tüm yatırımcıların desteklendiğini de ifade eden Kızılgüneşler, “İlişkilerimizi geliştirmek için her türlü kolaylık sunulmuş halde. Bizlere düşen bu fırsatları en iyi şekilde karşılıklı kazanç içerisinde değerlendirmek” diye konuştu.
AFRİKA’DA BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Afrika ülkelerinin hala daha düşük gelirli ülkeler olarak görüldüğünü belirten Tanzanya Ankara Büyükelçisi Elizabeth Kiango Kiondo, Afrika’da büyük bir değişimin başladığını vurguladı. Afrika ülkelerinim 21. yüzyılda sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağladığını dile getiren Kiondo, “Afrika ülkeleri muhteşem doğal kaynaklarla, çok önemli madenlere sahiptir. Tarıma uygun araziler var ve kalifiyeli insan nüfusu da artıyor. Afrika ülkeleri hala daha düşük gelirli ülkeler olarak görülüyor. Afrika’da büyük bir değişim başladı. Afrika’da muazzam bir dönüşüm var. 21. yüzyılda Afrika ülkeleri sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağladı. İnsan kapasitesi iyileştirildi, tarımı artırdı, turizm ve yatırımı geliştiriyor. Afrika, ekonomik gelişme ile paradigma kayması gerçekleştirdi. Afrika büyük sermayeleri çekiyor. Bu girişimler gittikçe uluslararası alanda daha da görünür hale geldi. Ekonomik değerlendirmelerde Afrika yatırım yapılacak yer olarak gösterilmiştir. Senegal, Gana, Fildişi Sahilleri, Ruanda, Tanzanya kıtanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında. Ciddi yatımlar çekiyor. Sanayiye yatırım yapılıyor” dedi.
GELECEĞİN KITASI
Afrika’nın geleceğin kıtası olarak görüldüğünü vurgulayan Kiando, “Afrika’da dünyanın önemli firmaların otomotiv montaj tesisi kurdu. Afrika imalat sektörünü büyütmek istiyor. Bu vizyonla insanlarda Afrika’da çalışırken stratejik anlaşmalar yapmaktadır. Bu tür ekonomik ve sosyal gelişimlerde Türkiye bizim için son derece güvenilir ve stratejik bir partner oldu. Türkiye altyapı projelerini Afrika ülkelerinde uyguluyor. Çok yakın zamandan Afrika’da hidroelektrik santralini bir Türk şirketi kuracak. En büyük amaç bu yatırımları ve ticaret hacmi artıracak adımları atmaktır. Türkiye doğrudan yabancı yatırımı yapmakta diğer ülkelere göre geri kalıyor. Türkiye’nin Afrika’ya doğrudan yatırımlarını ve Afrika ile olan ticaret hacmini daha da arttırması gerekiyor” diye konuştu.
AFRİKA’NIN BİR PARÇASI OLUN
Tanzanya özelinde önemli açıklamalarda bulunan Kiondo, İzmirlilere Afrika’nın bir parçası olun çağrısında bulunarak şöyle konuştu: “Tanzanya Afrika’da büyüyen en hızlı ekonomilerden biridir. Stratejik bir konumdadır. Orta ve Doğu Afrika’da çok önemli bir iş merkezi konumundadır. Üç önemli limana sahiptir. Başta altın, petrol, doğalgaz, bakır ve nikel gibi zengin maden kaynaklarına sahip. Sanayi, enerji, tarım, maden ve turizm sektörlerini öncelikli yatırım alanları olarak belirledik. Tanzanya 55 milyon nüfusu ile çok büyük bir ülkedir. Afrika’daki 8 ülkeyle sınırı var ve 450 milyon nüfuslu bir pazara hitap ediyor. Stratejik konum nedeniyle 2 ekonomik bölgenin bir parçası oluşturmaktadır. Doğu Afrika bölgesinde önemli bir merkezdir. Tanzanya ile iş yaparsanız diğer ülkelerle de iş yaparsınız anlamına gelir. Stratejik bir karar alın ve Afrika’da yatırım yaparak Afrika’nın bir parçası olun.”
UZMANINDAN AFRİKA BİLGİLERİ
Afrika Tanıtım Günü etkinliğinde sunum yapan DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın, “Kuzey Afrika denizden bizim komşumuzdur. Afrika’da 54 ülke var. Hangisine gideceğiz ve doğru insanları nasıl bulacağız bu çok önemli. Öncelikle Afrika’ya çok seyahat edeceğiz. Afrika’ya Doğu, Batı, Kuzey ve Güney olarak 4 bölgeden özetlersek de bunlar birbirlerine çok bağlı. Ticaret bağları, ticari yollar birbiriyle bağlantılı.  Liman şehirlerinde işe başlayacaksınız. Orada acentalarla bağlantı kuracaksınız. Afrika da çok ithal ürün var. Eskiden sadece Avrupalılar ürün satardı. Şimdi ise Hintli ve Lübnanlılar da var. Bir ülkeye gidiyorsanız o ülkenin insanı ile iş yapın. Afrika’nın kuzeyinde Arapça, batıda Fransızca, doğuda Arapça ve İngilizce, Güneyde ise İngilizce konuşuluyor. Sadece İngilizce konuşmakla Afrika’da iş yapamazsınız” dedi.
Afrika’da ilk önce hangi ülkeye gidileceğinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Taşkın, doğru insanlarla doğru iş yapılması gerektiğine dikkat çekti. İTO bünyesindeki tüm sektörlerin Afrika’da başarılı olacağını vurgulayan Tamer Taşkın şöyle konuştu: “Hangi ülkeyi gideceğimi belirlediğinizde nüfusa bakmak gerek. Çünkü nüfus önemli. İthalata rakamlarını bakmak gerekiyor. O bölgede ne iş yapacağını belirlemek gerek.  Bir ülkeye yatırımcı olarak gidiyorsanız uluslararası bir hukuk bürosuna ve uluslararası mali müşavirliğine gitmek birinci şartınız olmalı. Ayrıca Afrika’da bizim bankacılığımız yok. O yüzden farklı ülkelerin bankalarına gitmek zorunda kalıyoruz. 25-30 olan fiyat avantajlarımız banka giderlerine, nakliye giderlerine, ve ikili anlaşmalardan dolayı o ülkedeki gümrük giderlerine gidiyor. Avrupa ülkelerinden gelen ürünlerden sıfır gümrük vergisi alınıyor. Afrika’dan Avrupa’ya giden ürünler yüzde 1 veya gümrüksüz gidiyor. Biz ise yüzde 20 gümrüklü. İzmir Ticaret Odasındaki tüm sektörler Afrika’da başarılı olur. Yeter ki Afrika’ya gidelim, doğru insanlarla bağlantı kuralım, doğru alanda yatırım ve iş yapalım. 20 milyar dolar civarında ticaret hacmimiz var.”