Emek Partisi’nden deprem açıklaması: Borç ödeyenler yeniden borçlandırılıyor!

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, depremin 1. yılında yaşanan hak kayıplarına ilişkin açıklama yaparak, “Emekli olmuş, hayatı boyunca biriktirdikleri ile bir ev almış, bazıları hala borç ödeyen insanlar yeniden borçlandırılıyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.11.2021 10:21
  • Güncelleme Tarihi : 01.11.2021 10:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Emek Partisi’nden deprem açıklaması: Borç ödeyenler yeniden borçlandırılıyor! haberinin görseli

BESTE KOÇ BÜLBÜL

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, İzmir depreminin 1. yılında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, depremin ardından yaşanan hak kayıplarına vurgu yapıldı. Bugün çok sayıda depremzedenin hala konteyner kentte yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirtilen açıklamada, depremin yıkıcı etkisini gösterdiği Bayraklı başta olmak üzere yüzlerce ağır hasarlı bina ile daha fazla sayıda orta ve hafif hasarlı binalarla ilgili belirsizliğin de büyük oranda devam ettiği ifade edildi.

YENİDEN BORÇLANDIRILIYORLAR

Devam eden davaların bu binaların eski yönetmeliklere göre bile eksik ve yanlış yapıldığını gösterdiği hatırlatan İl Örgütü, “Depremzedelerin önüne borçlanma miktarı, kredi oranı yazmayan banka kredi sözleşmeleri konuluyor. Emekli olmuş, hayatı boyunca biriktirdikleri ile bir ev almış, bazıları hala borç ödeyen insanlar yeniden borçlandırılıyor” dedi.

“Doğrudan ve dolaylı olarak çok sayıda ve çeşitte vergi ödeyen halk, herhangi bir afet durumunda kendi kaderi ile baş başa bırakılırken, 1999 yılından bugüne 22 yıldır toplanan ve her yıl zamlanan deprem vergileri ise (özel iletişim vergisi) depremden zarar görenler ve depreme hazırlık için kullanılmamaktadır” diye konuşan İl Örgütü, çelik ve yoksulluk sınırında yaşayan halkın sağlıklı konutlarda barınmasının her geçen gün zorlaştığı belirtti. 2003 yılında İzmir’in “Yeni Kent Merkezi” olarak ilan edildiğini ve bu alanda çok sayıda, çok katlı rezidans ve iş merkezleri inşa edilmeye devam edildiğini kaydeden İl Örgütü, “Bu yoğunluğun yarattığı ve yaratacağı olumsuzluklar ise yeterince gündeme gelmiyor ve tartışılmıyor” dedi.

DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞI AÇIKLAMALI

Ranta dayalı hale gelen inşaat uygulamalarını eleştiren İl Örgütü, “Depreme hazırlıklı bir kent için; dönüşüm uygulamalarında sosyal, ekonomik, çevresel ve mekânsal etkiler bir bütün olarak ele alınmalı ve bu temelde planlamalar yapılmalı. Deprem odaklı kentsel dönüşüm ve iyileştirme planları öncelik olmalı. 30 Ekim depremi sonrasında oluşan ağır ve orta hasarlı binalar ile yapılacak yapı stoku envanter çalışması ile belirlenecek riskli yapıların dönüşümü için mali/hukuki/teknik çerçeveyi de içeren planlar hazırlanmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. 30 Ekim depremindeki can kayıpları ve zararlarda sorumluluğu olanlar açığa çıkarılmalı, deprem vergilerinin nereye harcandığı açıklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Depreme hazırlıklı olmanın halkın güvenli ve sağlıklı konutlarda barınma mücadelesine bağlı olduğunu söyleyen İl Örgütü, “Bu mücadelenin başarıya ulaşması ise ancak; depremin enkazı altında kalan yoksullar, işçiler, emekçiler bu tartışmalara kendi tarzlarında müdahale ederek, siyaset sahnesinde kendi güçleri ve talepleriyle yer aldığında mümkün olacaktır. Merkezinde sağlıklı ve güvenli bir konutta barınma talebinin yer aldığı ve depreme hazırlıklı bir kent için taleplerimiz etrafında birleşerek, depremi halkın hayatını tehdit eden bir felaket olmaktan çıkarmak üzere müdahale eden bir çizgiye geçmek İzmir demokratik kamuoyunun sorumluluğudur” açıklamasında bulundu.