“Emsal artışı ile altyapı sorunu da artacak”

Deprem bölgesindeki emsal artış onayı açıklamalarını değerlendiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Akdemir, “Emsal artışı ile bölgede nüfus artacak. Bu nüfusu kaldıracak altyapınız var mı?” diye sordu.


  • Oluşturulma Tarihi : 29.09.2021 08:12
  • Güncelleme Tarihi : 29.09.2021 08:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Emsal artışı ile altyapı sorunu da artacak”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmirli depremzedelerle bir araya geldiği ziyarette İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’e ‘vatandaş istiyorsa emsal artışına onay verin’ talimatından sonra AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin de “Biz bu konuda istikrarlı bir konu sergiliyoruz. Emsal artışı ile bu sorunun çözüleceğini söylüyoruz.Bu noktaya getirmiş olmaları güzel umarım burada kalmaz. Meclise gelirse biz bu kararı arkadaşlarımız ile destekleyeceğiz” diyerek emsal artışına destek verdi. Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ise CHP ve AK Parti kanadından gelen emsal artışına onay açıklamalarını değerlendirdi. Akdemir, yıkılan binaların aynısının vatandaştan para talep edilmeyerek devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Sosyal devlet vurgusu yapan Akdemir, emsal artışının planlama ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Akdemir, “8 kattan 9 kata çıkarttığınızda yaklaşık yüzde 12’lik artış, buranın nüfusu 100 binse 112 bin olur. Bu nüfusu kaldıracak kadar yolunuz, parkınız, altyapınız var mı? Bu altyapıyı yapmakla sorumlu olan kim, Büyükşehir Belediyesi değil mi? Önce bunu söyleyecek Büyükşehir Belediyesi. Üstyapıyla uğraşmayacak altyapının yanıtını verecek. Kanalizasyonunuz yeterli mi, yolunuz yeterli mi, bütüncül planlama dediğimiz bu” açıklamasında bulundu.

BU İŞ EMSAL ARTIŞINA KALMAZ

174 milyar deprem vergisi toplandığını aktaran Akdemir, “Sayın Kılıçdaroğlu kendince güzel bir şey söyledi ama onun öncesinde söylediği şey bizim için çok daha güzel ve önemliydi. Konuşmasının en sevdiğim bölümü, ‘Sosyal devlet’ dedi, unuttuğumuz bir şeyi hatırlattı. Anayasada yazan bir bölümü hatırlattı. Biz sosyal devleti başından beri savunduk. Sosyal devlette bu iş emsal artışına kalmaz. 174 milyar deprem vergisi toplanmış, hükümetin beyanı bu. Burada deprem yaşadık, birçok bina yıkıldı sosyal devlet o gün de vardı, dün de vardı yarın da olması gerekiyor. Bugün hatırlatıldı, sosyal devletin görevi beton lobisinin, inşaatçının ağzıyla konuşmak değil. Yıkılan binaların hepsi ruhsatlı binalar, devletin tasarrufu altında olan binalar. Orada oturan depremzedeler sorumlu değiller depremden ya da binalarının durumundan. O evler, tapular alınırken ruhsat verildi yani ‘Bu ev oturmaya uygundur’ denildi. Belediye tarafından inşaat izni verilmiş, oturma ruhsatı verilmiş, denetlenmiş. Yani devletin sorumluluğunda olan bir binada oturuyor vatandaş. Depremde yıkılan binanın sorumlusu devlettir. Sosyal devlet tam da burada devreye girer, ‘kardeş benim izin verdiğim binada oturuyordun, binan yıkıldı yerine sana yenisini yapıyorum’ der. Hiçbir şekilde emsal artışıydı, betoncuydu, inşaatçıydı değil, sosyal devlet sorumluluğunu yerine getirecek. Bunu muhalefetin söylemesi gerekiyor” diye konuştu.

ALTYAPINIZ YETERLİ Mİ?

Emsal artışı için altyapının yeterli olup olmadığını sorgulayan Akdemiz, “Konu emsal artışı karşıtlığı değil, planlama sorunudur. Emsal artışına itiraz ediyoruz, ‘Evet ya da hayır’ diyoruz, diye bir cümle olmaz. TMMOB planlama üzerinden konuşur. Emsal artışı neden isteniyor; yıkılan binaların yerine yenisi yapılırken vatandaşın cebinden para çıkmasın diye. Kimin cebinden çıkacak? Evet vatandaşın cebinden para çıkmaması gerekiyor, devlet yapmalı. Tümüyle devletin sorumluluğunda olması gereken bir işten bahsediyoruz. Emsal artışı yaptığınızda kaç tane alan varsa o kadar daha insan gelecek buraya. 8 kattan 9 kata çıkarttığınızda yaklaşık yüzde 12’lik artış, buranın nüfusu 100 binse 112 bin olur. Bu nüfusu kaldıracak kadar yolunuz, parkınız, altyapınız var mı? Bu altyapıyı yapmakla sorumlu olan kim, Büyükşehir Belediyesi değil mi? Önce bunu söyleyecek Büyükşehir Belediyesi. Üstyapıyla uğraşmayacak altyapının yanıtını verecek. Kanalizasyonunuz yeterli mi, yolunuz yeterli mi, bütüncül planlama dediğimiz bu” açıklamasında bulundu.

PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRIDIR!

Emsal artışının planlama ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunan Aykut Akdemir, “Burası planlanırken, ‘bölge gökdelenler bölgesi yapılsın’ diyen yöneticilere gidin, sorun. ‘O zamanki aldığınız kararların arkasında duruyor musunuz, durmuyor musunuz’ diye sorun. Biz olmamalı demiştik, bugün de aynı noktadayız. Geçmişte yapılan bir hatayı tekrar yapmak hangi yöneticinin vasfına uygun olur. O hataysa eğer tekrar yapmamak gerekiyor. Devlet yıkılan binanın aynısını yapmalı, parası da var devletin. 174 milyar lira toplanmış para var, getirip yapacaklar binayı. Hiçbir depremzedenin cebinden de para çıkmayacak. Depremzede aynı evinde oturacak. Biz bir siyasi parti değiliz, biz bir siyasi partinin karşıtı ya da destekçisi değiliz. Anayasa var, biz anayasaya göre konuşuyoruz. Anayasa da ‘sosyal devlet’ diyor. Emsal artışı, planlama ilkelerine aykırıdır. Emsal artışı dediğiniz zaman altyapınız buna yeterli olacak, eşitlik ilkesi diye bir kavram var, siz buraya emsal artışı verirseniz eğer her yere vermek zorundasınız. Manavkuyu’da Ergene’de Karşıyaka’da. Buraya emsal artışı verdiniz peki Karşıyaka? Hadi bakalım çıkın işin içinden” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Merkezi