ENDİŞE DEVAM EDİYOR

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Kültürpark’ta yeni bir kongre merkezinin kurulması düşüncesinin Basmane bölgesinde yeni büyük otellerin var olacağına yönelik endişe uyandırdığına ve bunun İzmir’in geleceği için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 27.09.2016 08:57
  • Güncelleme Tarihi : 27.09.2016 08:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
ENDİŞE DEVAM EDİYOR

E. ÇAĞLA GENİŞ

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark Projesi’ni eleştiren bir rapor yayınladı. Raporda, yeşil alanların yoğun bulunduğu noktalara yönelik müdahalelerin kritik düzeyde olduğu ve tespit edilen yapıların yıkılması, yerlerine yeni yapısal öğelerin eklenmesi aşamasındaki işlemlerin bitki dokusuna zarar vereceği vurgulandı.

Bu müdahalelerin asgari düzeye indirilmesi ve yeni işlevlerin Kültürpark’a küçük müdahaleler ile eklenmesi, mevcutların ise rehabilite edilerek yeniden kullanıma açılmasının en uygun çözüm olacağı görüşüne varıldı. Ayrıca, İzmir’in kültür yapısına da önemli etkileri bulunan Paraşüt Kulesi, Pakistan Pavyonu, Kaskatlı Havuz, Gül Bahçesi ve heykellerin kent parkı kavramına uygun kullanım ve hizmet önerileri ile daha güçlü bir şekilde yeniden kullanıma açılması gerektiği belirtildi.

BASMANE BÖLGESİNDE BÜYÜK OTELLER ENDİŞESİ

Mevcut fuar alanı içerisinde yıkılacak olan hangarların yerine öngörülen yapıların eleştirildiği raporda, “Kompleksin işlevi ve kullanılma biçimi ile ilgili çok net bilgilendirme yapılmamıştır. Kültürpark içerisinde modern tiyatro salonları, fuayeler, sanat galeri ile güçlendirilerek kültürel etkinliklere, sergilere hizmet edecek mütevazi alanların varlığı elbette alana değer katmakla beraber, bunun ötesinde planlanan bir yapılaşmanın, ortaya önemli ve planlanmamış sorunlar getirebileceği düşünülmektedir. Projede yıkılması öngörülen İsmet İnönü Kültür Merkezi adı ve ev sahipliği yaptığı etkinliklerle İzmirlilerin belleğinde yer edinmiştir. Bu nedenle bu Kültür Merkezi’ne eşdeğer tesislerin bulunması Kültürpark üzerinde olumlu etki oluşturacaktır. Planlanan kongre merkezi ile Tepekule Kongre Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi ve Sabancı Kültür Merkezi, Üniversitelerin sahip olduğu toplantı salonları ve yakın çevrede yer alan 5 yıldızlı otellerin kongre olanakları İzmir’in kongre ihtiyacını karşılayacak nitelikte ve sayıdadır. Ayrıca, Kültürpark’ın yakın çevresinde yer alan otellerin büyük bir kısmı hem yatak kapasitesi hem de nitelik açısından yeni talebi karşılayacak kapasitede değildir. Kültürpark’ta yeni bir kongre merkezinin kurulması düşüncesi, Basmane bölgesinde yeni büyük otellerin var olacağına yönelik bir endişe uyandırmaktadır. Kent merkezinde böyle bir yapılaşma düşünülünce İzmir’in geleceği için daha tehlikeli sonuçları doğuracağı düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.

TARİHİ ÜÇGENİN TAM ORTASINDA YER ALAN TEK YEŞİL ALAN

Kültürpark’ın içerisinde bulunduğu çevre ile ilişkisinin doğru kurgulanmasının gerektiği dile getirilerek, şu öneriler sıralandı: “Kültürpark’ın kıyı ile kapıların çevresindeki yerleşimler ile, yakın çevresindeki tarihi alanlar ile sadece fiziksel değil, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları da kapsayan bir ilişkinin kurulması ve bunlar arasındaki geçirgenliğin sağlanması önem taşımaktadır. Kültürpark özellikle Agora, Tarihi Kadifekale, Kemeraltı Çarşısı, İkiçeşmelik, Cumhuriyet Meydanı, Kordon, Basmane Garı, Alsancak, Tilkilik ve bölgesini içine alan tarihi üçgenin tam ortasında yer alan tek ve benzersiz bir yeşil alandır. Bu nedenle parkın bu tarihi aks ile ilişkilerin güçlendirilmesi parkın geleceği ve bölgede ekonomik anlamda beklenen/istenen hareketliliğin canlandırılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, Kültürpark’ın önem kazanmasında ve odak bölge olarak öne çıkmasında kıyı ile olan ilişkileri önemlidir. Kültürpark’ın açıldığı Lozan, Montrö ve Basmane kapıları ve simge meydanlarının mutlak korunarak, İzmir’in konsept meydanlarına dönüştürülmesi önerilmektedir. Konsept meydanlar belirli zaman dilimlerinde, o zaman dilimindeki temayı ifade edecek şekilde giydirilmiş, belirli bir tarzı, tavrı ve duruşu olan mekan özelliği taşıyabileceklerdir. İlgi çeken bu meydan kimliği, şuan gezilmek ya da görülmek için kullanılmayan bu meydanlarda insan sirkülasyonu sağlayacak ve İzmir için yeni bir turistik odak haline gelebilecektir. Bu meydanlar, trafiğe açık olmaları ve çok yoğun kullanılmaları nedeniyle, meydan işlevini kazanamamışlardır. Bu doğrultuda trafik yoğunluğunu azaltmaya yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesine ve bu meydanların orta ve uzun vadeli planlarla yayalaştırılmasına öncelik verilmelidir.”

OLUMLU ETKİLERE SAHİP

Kültürpark’ın yönetimsel açıdan bir kent parkı olarak işletilmesi için doğru vizyona sahip katılımcılık esasıyla bir kurumun oluşturulması ve ticari kaygı gütmeyecek bu kurum tarafından yönetilmesi gerektiği ifade edilerek, “Kültürpark’ın geleceğine ilişkin günümüzde uygulanan parçacı ve yatırım odaklı yaklaşımlar, bizleri sağlıklı bir kent gündemi oluşturmaktan ve Kültürpark’ın geleceğini öngörmekten uzaklaştırmaktadır. İzmir’in en önemli yeşil alanı olması nedeni ile ekolojik işlevlerinin de ayrıca vurgulanması gerekmektedir. Dünyamızın son yıllarda karşı karşıya olduğu tehditlerden birisi olan iklim değişikliği ile mücadelemizde önemli bir doğal yutak durumundadır. Ayrıca, kent merkezinde kalan bir kent parkı olarak Kültürpark, kendi içinde ve yakın çevresinde oluşturduğu mikroklima ile kent iklimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu nedenle Kültürpark sağladığı biyoklimatik konfor sayesinde ziyaretçiler için özellikle yaz aylarında kullanım avantajı sağlamaktadır” dendi.

Haber Merkezi