Sayfa Yükleniyor...
Türkiyenin 20 bin megawatt hedefine ulaşabilmesi için yılda yaklaşık 2000 megawattlık rüzgar enerjisi santralini işletmeye alması gerektiğini söyleyen Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Lisans alımlarının kolaylaştırılması dışa bağımlılığımızı önler dedi
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Türkiyede son iki yıldır ortalama 800 ila bin megawattlık rüzgar enerjisi santralinin işletmeye alınıyor ve şu anki rakamın belirlenen hedefe ulaşılabilmesi için en az 2-3 katına çıkması gerekiyor.Rüzgar enerjisi sektöründe farklı mekanizma, farklı yatırım koşulları ve farklı fırsatların ön plana çıkarılması ise artık kaçınılmaz hale gelmiş durumda. Lisans alımlarının kolaylaştırılması ise dış ülkelere bağımlığı ortadan kaldıracak kadar etkin bir yol olarak gösteriliyor.
Türkiyenin 20 bin megawatt hedefine ulaşabilmesi için yapılması gerekenleri özetleyen Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven atılması gereken adımları açıklayarak, Bu atılımları üç başlık altında sınıflandırabiliriz. İlk olarak rüzgar enerjisi santralleri için inşaat izin süreçlerinin çok uzun olması ve çok fazla prosedüre gereksinim duyulması gerçeğinden hareket ederek, izin süreçlerini kısaltmalıyız ve prosedürleri kolaylaştırmalıyız. Yatırımcılar rüzgar enerjisi santrali lisanslarını aldıktan sonra, hızlı bir şekilde yatırıma başlayabilmeliler dedi.
LİSANS ALIMLARI KOLAYLAŞTIRILMALI
Enerji üretiminin artırılması için Elektrik Piyasası Kanununda bazı düzenlemeler yapıldığı bilgisini veren Ataseven şu açıklamaları yaptı: Rüzgar enerjisi santralleri için daha önce lisanslarını alıyordunuz, sonra inşaat izinlerine müracaat ediyordunuz. Yeni düzenlemeye göre ise önce ön lisans alıyor ve inşaat izinleriyle ilgili süreçleri tamamlamanızın ardından lisansları alıyorsunuz. Yine de izin süreçlerinin basitleştirilmesi büyük önem taşıyor. İkinci olarak, Türkiyede rüzgar enerjisi yatırımları için proje finansmanı olgusunun yerleşmesi şart. Üçüncüsü de Türkiyenin rüzgar enerjisi sektörüne yönelik kampanyalar başlatması önemli. Bütün bunlar hayata geçerse elektrik fiyatları ucuzlar.
DIŞA BAĞIMLILIK SONA ERDİRİLEBİLİR
Lisans alımlarının kolaylaştırılmasının elektrik üretimini büyük ölçüde arttırarak hane başına düşen ortalama 100 TLlik faturayı 70 TL civarına düşüreceğini söyleyen Ataseven, En önemlisi yurtdışından enerji ithal etmek zorunda kalmayız ya da daha az ithal ederiz ve paramız cebimizde kalır. Yenilenebilir enerji kullanımın halka katkısı sadece ucuz bir enerji kaynağı olmasıyla bitmiyor. Aynı zamanda rüzgar enerjisi temiz, karbon emisyonu olmayan bir kaynak. Karbondioksit salınımı yok, bu nedenle enerji üretirken havayı, suyu, doğayı kirletmediğimiz için çevreci bir kaynak. Ayrıca yaratılan istihdam işsizliğe çözüm arayan ülkemiz için büyük bir fırsat. Çocuklarımızın daha temiz bir dünyada yaşayabilmesi için fosil yakıt kullanımımızı en aza indirmeli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla önem vermeliyiz ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi