Sayfa Yükleniyor...
Mahir Ulutaş, binaların çatı ve cephelerinden elektrik üretilmesinin ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayabileceğini belirterek, Yapılacak olan iş bir mühendislik işidir. Her çatıya her güneş paneli konmaz dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / ÖZEL HABER
Hükümet, binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden elektrik üretilmesi için hareket geçti. Ancak üretilen elektriğin satışında ise Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı devreye giriyor. Yapılacak düzenleme ile bina çatı ve cephelerinde üretilecek elektrikle, ihtiyaç fazlası elektriğin sisteme verilerek enerji arzı ihtiyacına katkı sağlanması hedefleniyor. Maliye Bakanlığı açısından ise paranın söz konusu olduğu her alanda verginin de gerekli olduğunu vurgulanıyor. Hükümetten yapılan açıklamalarda bu alanın desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor. Yetkililer, iki tarafın sorunun çözümünde birlikte hareket ederek ilgili mevzuatta yapılacak değişiklikle çatı ve cephe tipi güneş panellerinin kullanımının daha hızlı yaygınlaşmasının sağlanabileceğini belirtiyor.
Hükümet açısından durum böyle iken bir de bu işin vatandaş tarafı var. Peki, vatandaşlar gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra sistemi nasıl kullanabilecek? Sistemin yaygınlaşması ve kullanılması için neler yapılması gerekiyor? TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda sistemin nasıl işleyeceği hakkında bilgiler verdi.
MÜHENDİS HESAPLAMASINA İHTİYAÇ VAR
Ulutaş, öncelikle mevzuatta açığın olduğunu belirterek, Bu işi yapması gereken bir elektrik mühendisidir. Ama sayın bakanın açıklamasında bu yönde bir açık hüküm yok. İkinci olarak bu işin bir mühendislik işi olduğunun anlaşılması lazım. Sonuçta çatıya koyduğunuz güneş panelleri çatıya bir yük getirecektir. Bu işin de bir inşaat mühendisi tarafından hesaplanması gerekiyor. Dolayısıyla burada böylesi bir esnekliğin sağlanmış olması iyi olmakla beraber daha yapılması gereken ve netleşmesi gereken bazı şeylerin de olduğunu söylemek gerekiyor. Bu konuda bir netliğin ve yetkilendirmenin olması lazım. Şu anda o kısım eksik. Biz de bu noktada konuya müdahale etmeye çalışıyoruz. Biz de kendi içimizde çalışıp bakanlığa bir öneriler bütünlüğü sunacağız. Arkasından da o önerilerimizi takip edeceğiz. Detayların netleşmesi noktasında da biz de oda olarak çalışacağız dedi.
MÜHENDİSLER HESAPLAMA YAPMALI
Yapılacak olan işin bir mühendislik işi olduğuna dikkat çeken Ulutaş, Her çatıya her güneş paneli konmaz. Mevsimine göre, güneşlenme eğrisine ve güneş açısına göre orada bir elektrik mühendisinin ve oradaki statik yükün hesaplanması için bir inşaatın mühendisinin hesaplama yapması gerekiyor. Bu yapıldıktan sonra ve bu konuda bir yetki karmaşasına yol açmadıktan sonra bu iş yapılabilir. Her yere her panel olmaz. Var olan haliyle, mevzuatla detaylar netleştirilmediği sürece insanları yanlış yönlendirecek ve iyi niyetli vatandaştan bulunduğu binanın konumuna ve güneşlenme eğrisine, binaya yakın başka yüksek bir binanın olup olmadığına coğrafi koşullarına uygun olmayacak bir çözüm sunulabilir. Burada da insanların cebinden yanlış yatırım yapılmış olur ve gereksiz para çıkabilir diye konuştu.
MEVZUATIN NETLEŞMESİ LAZIM
Çatıya ya da binaları cephesine yapılacak olan güneş panellerinin fiyatlar konusunda da bir netliğin olmadığını belirten Ulutaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: Çin malı bir güneş paneli de bulabilirsiniz. Almanya, Danimarka malı bir güneş paneli de bulabilirsiniz. Burada fiyatlar çok geniş bir bantta oynuyor. Bütçesi de değişkenlik gösteriyor. Şu an hala güneş panelleri ekonomik çözümler değiller. Ancak bir binanın bütünü ve genel aydınlatması için düşünebilirsiniz. Belki bir enerji kesintisi durumunda acil aydınlatma için kullanılabileceğiniz bir enerji türüdür. Bunların hepsi ölçekle alakalıdır. Ölçek büyüdükçe yani binanın cephesi ve çatısı ne kadar büyük olursa maliyeti etkileyecek çözümlerdir. Her bina için ve her lokasyon için ayrı ayrı hesaplama yapılması gerekir. Burada şu an vatandaşa dönük bu işi yapın ya da yapmayın demek doğru değil. O yüzden bir maliyet vermek de doğru değil. Ama doğru olan bakanlığa çağrı yapılmasıdır. Oda olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Burada mevzuatın netleşmesi lazım. Mevzuat netleştikten sonra zaten orada ihtiyaca uygun bir çözüm bulunacaktır. Son tüketici ya da bina sahipleri kendileri bir maliyet analizi yapıp bu işin uygun olup olmadığına bakacaktır. Genel ilke olarak doğru bir uygulamadır ve bu uygulamanın netleşmesi gerekir. Türkiye gibi güneşi büyük oranda uygun olan bir Akdeniz ülkesinde özellikle batı bölgelerinde doğru bir yöntemle bu iş ele alınırsa ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlanabilir. Öneriler yerine gelirse ilkesel olarak destekliyoruz.
Haber Merkezi