Engellilere yönelik engelsiz şube ve ATM

Engelsiz Yaşam İçin İnovasyon Çalıştayı, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşma yapan Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gönenç Dalgıç, engelsiz İzmir için engelsiz teknolojilerin geliştirilmesine hız verildiğini açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 01.09.2016 08:12
  • Güncelleme Tarihi : 01.09.2016 08:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Engellilere yönelik engelsiz şube ve ATM

NİLGÜN TAZE

Sunuculuğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Murat Varlıorpak’ın yaptığı Engelsiz Yaşam İçin İnovasyon Çalıştayı’na İzmir Büyükşehir Belediyesi Ar-Ge İnovasyon Şube Müdürü Seda Tufan Esmer, Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gönenç Dalgıç ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Haluk Soyuer ve birçok engelli vatandaş katıldı.

Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığınınartırılarak, yenisistemve uygulamalarıntasarlanmasında kullanmakiçin yürütülen yaratıcı çalışmaların Ar-Ge olarak tanımlandığını söyleyen Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gönenç Dalgıç Turhan, Ar-Ge’lerin bilgi üretmekten sorumlu olduğunu söyledi.

FARKLILIK VE YENİLİKLER

Bilgileri üretirken de hem kurum içerisindeki satış, pazarlama, finans, üretim gibi iç bilgi kaynaklarıylahem de kurum dışındaki müşteriler, tedarikçiler, üniversiteler gibi dış bilgi kaynaklarıyla entegre olduklarını ifade eden Turhan, “Ar-Ge ile üretilen bilgi inovasyonunu besleyen en önemli yapı taşlarından birisidir. En geniş anlamıyla, bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesidir. Bu nedenle teknik, ekonomik ve sosyal süreçler bütünüdür. Ekonomik ve toplumsal değer yaratmak için ürünlerde, hizmetlerde ve iş yapış yöntemlerinde yapılan değişiklik, farklılık ve yeniliklerdir. Bu anlamda bir sonuçtur” dedi.

İNOVASYON

İnavasyonun ise yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün, süreç, pazarlamayöntemi veya organizasyonelyönteminuygulanması olduğunu ifade eden Turhan engelliler için geliştirilen engelsiz şubelerin başta Görme Engelliler için sesli işlem yapma özelliği sunduğunu belirtti. Turhan, “Ortopedik engellilere yönelik engelsiz ATM hizmetlerimiz ile ortopedik engelli müşterilerin bankacılık hizmetlerine daha kolay ve çağdaş bir biçimde ulaşmaları sağlanıyor. Şubelerde ise bu hizmet şube girişlerinde seyyar veya kalıcı rampa uygulaması ile tekerlekli sandalye kullanan müşterilerimizin kolaylıkla şubeye girişleri sağlanmaktadır. İşitme engellilere yönelik online chat hizmeti ile de şube veya çağrı merkezine yönlendirilmeden, kayıp-çalıntı kart bildirimi, kart kapama, manyetik hasar nedeniyle yeni kart talebi, kredi kartı bilgi güncelleme ve benzeri işlemlerin tamamı gerçekleştirebiliyor” açıklamasını yaptı.

ENGELSİZ İNOVASYON PROJESİ

Engelsiz İnovasyon Projesi’nin Çankaya Üniversitesi öğrencilerinden olan Burak Biçer ile Serkan Türkoğlu tarafından yürütülmekte olduğu bilgisini veren Turhan, şunları söyledi: “Amacımız işitme engelliler için sınıfta öğretmeni anlamak, seminerde konuşmacıları takip etmek, tiyatro izlemek, cep telefonuyla iletişim kurmak. Geliştirilen yazılım sayesinde ses, yazıya çevriliyor. Böylece, engelli kişi arandığında karşıdan gelen ses yazılı bir şekilde telefonun ekranına geliyor. Aynı zamanda, engellinin yazdığı cevap da karşı tarafa ses olarak aktarılıyor. Hızla gelişen dünyada inovasyon uygulamaları her geçen gün artarak çoğalmaktadır. İnsan odaklı ve toplumsal katkı sağlamayı hedefleyen sosyal inovasyon uygulamaların artması toplumsal refahın artmasına katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda, gerek özel sektör gerekse kamu sektörü tarafından; engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklara ve sorunlara çözüm sağlayacak inovasyonların artırılması ve teşvik edilmesi son derece önemlidir.”

 

Haber Merkezi