Er, güven tazeledi, mesajını verdi: “Yapılan yanlıştan geri dönün!”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2021 yılı olağan seçimli Genel Kurulu’nda güven tazeleyen Davut Er, zeytinyağı ürünlerinin ihracatının kısıtlanma kararına, “Getirilen yasağı son derece yanlış buluyoruz” diyerek tepki gösterdi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2022 12:53
  • Güncelleme Tarihi : 05.04.2022 12:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Er, güven tazeledi, mesajını verdi:  “Yapılan yanlıştan geri dönün!”

NURETTİN BAKİ

Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2021 yılı olağan seçimli Genel Kurulu, Ege İhracatçı Birlikleri binasında gerçekleştirildi. Genel Kurul’a tek aday olarak giren mevcut Başkan Davut Er, üyelerinin tam oyunu alarak güven tazeledi. Er, burada yaptığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine seslenerek, “Tarım Bakanlığının asıl odaklanması gereken nokta ihracatı kısıtlamak değil, ağaç başına verimliliği artırmak olmalıdır” dedi.

6 AYDA 94 MİLYON DOLAR

Konuşmasının başında zeytin ve zeytinyağı sektörünün 2021/2022 sezonunun ilk 6 aylık rakamlarını paylaşan Er, “Sofralık zeytin ihracatında 2021-22 sezonunun ilk 6 ayını geride bıraktık. Bu dönemde 60 bin ton sofralık zeytin ihraç ederek, yaklaşık 94 milyon dolar döviz geliri elde ettik. 2020/21 sezonunun ilk 6 ayı ile mukayese ettiğimizde miktar bazında yüzde 32 tutar bazında ise yüzde 17 artış kaydetmiş bulunuyoruz. Bu dönemde toplam 42 bin ton siyah zeytin, 18 bin ton yeşil zeytin ihraç ettik. Siyah zeytin ihracatının döviz karşılığı 66 milyon dolar olurken, yeşil zeytinden elde edilen döviz tutarı ise 28 milyon dolar olarak gerçekleşti.Siyah zeytin ihracatımızda Almanya, yeşil zeytinde ise Irak en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında zirvede yer alıyor. Almanya ve Irak’ı Romanya, ABD ve Bulgaristan takip etmekteler” diye konuştu.

KISITLAMA YASAĞINA İHTİYAÇ YOK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ambalaj miktarı 5 Kg'ı Geçen Dökme Zeytinyağı ürünlerinin ihracatının kısıtlanma kararına bir kez daha tepki gösteren ve kararı yanlış bulduklarını belirten Er, kısıtlamanın sektöre ciddi zarar verdiğinin altını çizdi. Er, “27 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, ‘Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ’ ile Tarım ve Orman Bakanlığı, aralarında zeytin ve zeytinyağın da yer aldığı bazı ürünlerin ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapmaya yetkili kılınmış ve 26 Şubat 2022 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığımızın talimatlarıyla, 2021 yılında getirilen dökme zeytinyağı yasağının üzerinden henüz 1 yıl dahi geçmeden, Ambalaj miktarı 5 Kg'ı Geçen Dökme Zeytinyağı ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına karar verilmişti. Daha önce de birçok kez dile getirmiş olduğumuz üzere bu tarz yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarının kaybına neden olmakta ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar vermekte. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak getirilen yasağı son derece yanlış buluyoruz. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep etmek üzere geçen haftalarda Tarım ve Orman Bakanımıza da bir ziyaret gerçekleştirdik.Güncel sektörel verilere baktığımıza zaten böyle bir yasağa ihtiyaç duyulmayacağı da açıkça görülmekte” ifadelerine yer verdi.

140 BİN TON İHRAÇ EDİLECEK ZEYTİNYAĞIMIZ VAR

Konuşmasının devamında Er, şunları söyledi: “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre; 2021/22 sezonuna 48 bin ton stok ve 235 bin tonluk tahmini rekolteyle girmiş bulunmaktayız. Türkiye'nin yıllık zeytinyağı tüketimi 150 bin ton civarında. Zeytinyağı fiyatlarıyla bitkisel yağ fiyatları aynı seviyeye gelse bile, kısa vadede büyük tüketim artışı olmayacağını düşünüyoruz. Zeytinyağı diğer bitkisel yağların ikamesi bir ürün değil. Ülkemizde üretilen zeytinyağının tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 130-140 bin ton civarı zeytinyağımız olduğunu görüyoruz.” 

Haber Merkezi