Sayfa Yükleniyor...
Birçok alanda faaliyet göstererek anket çalışması düzenleyen Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, bu kez evde erkek şiddetine maruz kalan kadınları ve çocukları merkeze aldı
SULTAN GÜMÜŞ
Türkiye’de karantina sürecinin başlamasının ardından evde erkek şiddeti daha da görünür hale gelmeye başladı. ‘Dışarıda salgın, evde şiddet’ sık sık gündeme gelen bir konu iken Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi; 11 Mart’tan bu yana ülkemizde görüldüğü ilan edilen koronavirüs pandemisi ile mücadeleye katkı sunmak, süreçten kadınların nasıl etkilendiklerini, sorun, çözüm, tutum ve algılarını ölçebilmek amacıyla bir anket çalışması başlattı. Yanıtların genel istatistik veriler içinde kullanılacağı, kişisel bilgilerin ise paylaşılmayacağı bildirildi… Geçtiğimiz haftalarda bir anket çalışması daha yapan merkez, vatandaşların, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri yeterli bulmadığını açıkladı. Anketi dolduranların çoğunun ise kadınlar olduğu kaydedildi. Yani ülke genelinde tedbirlerin yeterli olmadığını düşünen kadınların şimdi ise ‘evdeki durumu’ merak konusu.
KADINLAR YANITLAYACAK
Ankette kişilerin; yaşadıkları kent, yaşı, medeni durumu, eğitim durumu, mesleği, hanedeki toplam aylık geliri, hanede yaşayan kişi sayısı, karantina sürecinde hanede işsiz kalan oldu mu, karantina sürecinde erkekler dahil diğer aile bireyleriyle ev içi iş bölümü yapıldı mı, karantina süreci içinde ev içi tartışma veya çatışmalar yaşandı mı, ev içi tartışmalar karantina öncesinde mi daha yoğun yoksa şimdi mi, karantina süreci içinde en çok hangi aile ferdiyle tartışma / münakaşa yaşanıyor, en çok hangi konularda tartışma yaşanıyor, karantina süreci içerisinde daha çok nelere maruz kalındı, kim tarafından şiddete maruz kalındı, karantina süreci içerisinde şiddete maruz kalan tanıdıklar var mı, hanede 0-18 yaş arasında olan çocuk var mı, varsa, bu süreç içerisinde çocuk herhangi bir şiddete maruz kaldı mı, kaldıysa, ne tür şiddete maruz kaldı, bu süreç içerisinde çocuk kimler tarafından şiddete maruz kaldı, karantina süreci kadına ve çocuğa şiddeti tetikliyor mu, karantina süreci ruhsal durumu nasıl etkiliyor, karantina sürecinde yaşanılan olumsuzluklar nelerdir, 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanundan haberdar mısınız, kadına yönelik şiddet durumunda acil yardım ve ihbar hatlarından haberdar mısınız, karantina sürecinde kendinizi evde güvende hissediyor musunuz, karantina sürecinde ev içi şiddeti önlemek amacıyla ne tür tedbirler alınmalıdır tarzında sorular yönlendirildi.
DÜNYADA ŞİDDET DURUMU
Karantina döneminde koronavirüs vakasının ilk görüldüğü ülke olan Çin’de kadına yönelik şiddet oranı 3 kat artmış, karantinanın bitmesiyle boşanma başvuruları sayısında da artış yaşanmıştı. İngiltere ve Galler’deki yerel istismar kuruluşlarına göre de, İngiltere’de bu hafta sonu Ulusal İstismar Yardım Hattı’na yapılan çağrılar yüzde 65 arttı. İtalya 24 saat şiddet hattının çalıştığını duyurdu, Avusturya ise özel yasa çıkarma hazırladığında.
20 GÜNLÜK KARANTİNA DA 21 KADIN!
Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu’nun verilerine göre de ülkemizde evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan, 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü.
23 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Mart ayında öldürülen 29 kadının 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i de kardeşi tarafından öldürüldü. Kadınların 18’i evinde, 4’ü iş yerinde, 2’si arabada, 1’si arazide, 2’si sokak ortasında öldürüldü. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. 15’i ateşli silahlarla, 9’u kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. İkisinin nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.
AÇIKLAMALAR İNANDIRICI GELMİYOR
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 29 ilde yaptığı ankette ‘Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 61,3’ü ‘Hayır’, yüzde 30,8’i ‘Kısmen’, yüzde 7,9’u ‘Evet’ yanıtını verdi. Ankete göre katılımcıların yüzde 59,9’u yetkililerin açıklamalarını inandırıcı bulmadı.
Haber Merkezi