EŞİK’ten “Yasalara dokunma, uygula”

5. Yargı Paketinin kadın ve çocukları korumadığını ifade eden EŞİK, yazılı bir açıklama yaparak, “Israrla yasalara dokunma, uygula demeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı


  • Oluşturulma Tarihi : 08.11.2021 11:14
  • Güncelleme Tarihi : 08.11.2021 11:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EŞİK’ten “Yasalara dokunma, uygula” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği, 150’den fazla kurum ve kuruluşun destek sunduğu EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu, Meclis’in gündeminde olan 5. Yargı Paketi’ne dair görüşünü açıkladı.

EŞİK, açıklaması şöyle: “Genel Kurula gönderilen 5. Yargı Paketi’nde İcra İflas Kanunu’nun bazı maddelerinde önerilen değişiklikler çocuklar ve kadınlar açısından ciddi riskler içeriyor. Kamuoyuna, çarpıtılmış bir isimle ‘çocuk haczi’ olarak lanse edilen çocuk teslimi ile ilgili önerilen değişiklikler çocuğun üstün yararını gözetmiyor. Alelacele Adalet Komisyonunda kabul edilen teklif, EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak geçen ay başlattığımız ‘Yasalara Dokunma Uygula’ kampanyasının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Kadın ve çocuk haklarını garanti altına alan mevcut yasal düzenlemeler uygulanmayıp hatta hukuksuz şekilde ortadan kaldırılırken ‘reform’ adı altında sunulan hiçbir yasal değişikliğin olumlu olmayacağını biliyor ve ısrarla ‘yasalara dokunma uygula’ demeye devam ediyoruz.”

GÖZÜMÜZ AÇIK VE TAKİPTEYİZ

Açıklama şu şekilde devam ediyor: “5. Yargı Paketi, kadınların ve çocukların kazanılmış haklarını ve hayatlarını tehdit eden kişisel görüşme hakkının düzenlenmesine ilişkin maddeleri sorun çözmek yerine yeni toplumsal sorunlar üretme özelliğine sahiptir. Çocuğun kişisel görüşme hakkına ilişkin maddeler tekliften çıkarılmalıdır. İlgili yasa maddeleri olduğu gibi korunmalı ve genelgelerle belirlendiği şekliyle etkin, özenli ve hassasiyetle uygulama sorumluluğu kamu idaresinindir. Toplumsal ihtiyaç, yasanın oldu, bitti yöntemlerle değiştirilmesi değil etkin uygulanmasıdır.

Eşitlik İçin Kadın Platformu -EŞİK olarak yasalara dokunma uygula temel görüşümüz doğrultusunda Sarayın kalın duvarları arkasında yapılmış yasalara ‘hayır’ diyoruz. Tüm tarafların ve uzmanların katılımıyla, çoğulcu, kapsayıcı ve müzakereci yöntemlerle demokratik ortamda, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle tasarlanmayan hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz. Önümüzdeki yasama yılında her an yeni yasa teklifleri ile yoksulluk nafakasının süreye bağlanması, 6284 şiddet yasasının budanması, TCK 103 çocuk istismarcılarına af getirilmesi gibi girişimlerin Meclise getirilmesi olasılığına karşı gözümüz açık ve takipteyiz.”