Eski Smryna’yı ören yeri yapalım

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 yıl sonra tekrar Bayraklı Kazı ve Restorasyon Çalışmaları’na sponsor olmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek, “Buradan hocalarımıza açıkça söylüyorum, siz yeter ki çalışın, kazıları sürdürün, burayı bir ören yeri haline getirin bizim desteğimiz sınırsızdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.10.2016 08:05
  • Güncelleme Tarihi : 19.10.2016 08:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Eski Smryna’yı ören yeri yapalım haberinin görseli
Eski Smryna’yı ören yeri yapalım haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Bayraklı (Eski Smyrna) Kazı ve Restorasyon Çalışmaları sponsorluk protokolü, İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bayraklı Kazı Başkanlığı arasında Bayraklı Ören Yeri’nde imzalandı.

Protokol imza törenine İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Handan Ak, Kazı Başkanı ve ekibi katıldı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Agora'nın da içinde bulunduğu Antik Smyrna Kenti Kazıları’na 2005, 2009 yılları arasında destek verdiklerini belirterek, bu yıl da 100 bin TL’lik bütçe ile destek vereceklerini söyledi.

“ODAMIZIN PARASI İZMİR’İNDİR”

Bayraklı Ören Yeri’nde gerçekleştirilecek protokolün imza töreninde konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “Odamızın parası İzmir’indir. İzmir’in tarihi kazı alanlarına vereceğiz. Üst tarafta bulunan Kral Tantalos’un mezarını gecekonduların arasından kurtaralım. İTO olarak kamulaştırma bedelini veririz” dedi.

“ÖREN YERİ OLSUN”

Demirtaş, 2014 yılında Ege Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cumhur Tanrıver’in Bakanlar Kurulu kararı ile Bayraklı Eski Smyrna Kenti Kazı Başkanlığı’na getirildiğini belirterek, “Bu değişiklik ile birlikte biz de 2009 yılında bıraktığımız sponsorluğa tekrar dönmek istedik. Ancak mutabakat sağlanamadı. 2016 yılının ikinci yarısında sponsorluk protokollerinde asgari müştereklerde mutabakata varıldı. Bu olumlu gelişmenin hemen ardından Odamız yönetim kurulu yeniden Bayraklı kazılarına destek olunması yönünde 23.08.2016 tarihinde karar aldı. 2016 yılsonuna kadar 100 bin TL destek vereceğiz. Ama bir istek ve dileğimiz var. Bayraklı Smyrna Antik Kent’in gezilebilir bir ören yeri haline getirilmesi” diye konuştu.

“DESTEĞİMİZ 800 BİN TL’Yİ AŞTI”

Oda olarak 2005-2009 yılları arasında Bayraklı Eski Smyrna Kenti Kazı ve Restorasyon Çalışmaları’na destek olduklarını söyleyen Demirtaş, “Bu dönemde; Doğu sur duvarının restorasyonu gerçekleştirildi ayrıca sur duvarı boyunca nekropol kazısı yapıldı ve sanduka mezarları açığa çıkarılarak onarımları yapıldı, Antik Kent’in Smyrna Meydanı’na bakan rıhtım bölgesinin kazıları yapıldı, antik çeşme açığa çıkarıldı, odun ateşi fenerinin canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı, Athena Caddesi’nin doğu girişi ile buluşması sağlandı, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları konuldu, M.Ö 9. yüzyıl kerpiç surunun korunması için çatı yapıldı. 2007 yılında da buranın ören yeri olabilmesi için gezi parkuru ve ziyaretçi merkezi oluşturulmasına yönelik imalatlar gerçekleştirdik. Bu dönemde Bayraklı kazılarına desteğimiz 800 bin TL’yi aştı. Odamızın ve İzmirlilerin uzun zamandır beklentisi, Bayraklı Eski Smyrna Kenti’nin bir ören yeri haline getirilerek ziyarete açılması idi. Ne yazık ki bugüne kadar bu isteğimiz gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı.

İzmir Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta ise Türkiye’de en çok kazı yapılan ilin İzmir olduğunu belirti.