Sayfa Yükleniyor...
Kadifekalede surların karşısında bulunan Sema Çay Bahçesi işletmecisi olan Dinç ailesi, tarihi öneme sahip kalenin atıl durumda olduğunu belirterek, gerekli önemin verilmesini istedi
EMİNE YALÇIN
İzmirin en eski yerleşim yerlerinden olan ve çok sayıda medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Kadifekale, eski ihtişamlı günlerine geri dönmek istiyor. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kadifekalede surların karşısında bulunan Sema Çay Bahçesi işletmecisi olan Dinç ailesi, yaşadıkları sorunları anlatarak, Kadifekaleye değer verilmediğini söyledi.
KADİFEKALEDE YAŞAMAK ZOR
Sema Dinç, Kadifekalede bir takım zorluklar yaşadıklarını vurgulayarak, Kadifekalede yaşamanın zor olduğunu söyledi. Kadifekalede yaşamanın zor olmasının insanları ile ilgili olmadığına dikkat çeken Sema Dinç, Belediyelerin bu bölgeyi atık bölge olarak görmesinden dolayı yaşamak zor. Yani burada ikamet eden kişilerle bir sıkıntı yok. Kadifekalede yeri geldi olumlu yeri geldi olumsuz değişiklikler yaşadık. Yeri geldi işin içine siyaset girince daha kötü oldu. Her geçen gün iyileşeceğine daha kötüye gidiyor. Bu durumda tüm İzmirlileri etkiliyor. Çünkü artık insanlara Kadifekale dediğiniz zaman bir durup düşünüyorlar. Bunun sebebi de internet ortamında yapılan yanlış paylaşımların olması diye düşünüyorum. Seçim zamanı herkes buraya geliyor. Kendilerini gösteriyorlar. Yapacağız diye vaat ediyorlar. Kimsenin burada olan şeyleri ya da olmayan şeyleri umursadığı yok yani dedi.
POLİSTE DAHİL KİMSE BİR ŞEY YAPMIYOR
Kadifekaleye gelen rehber sayısının azaldığını da ifade eden Sema Dinç, 2005 yılından itibaren artık Kadifekaleye rehberler gelmiyor. Çünkü yaşanan tüm olaylar Kadifekaleye mal ediliyor. Evet burada da bir takım çirkin olaylar yaşanmıyor değil. Burada zaten olayların kimin yaptığı herkes tarafından biliniyor. Ama hiç kimse poliste dahil olmak üzere hiçbir şey yapmıyor şeklinde konuştu.
KALEYE DEĞER VERİLMİYOR
Sema Dinç, Kadifekaleye gelmeyen rehberlerin taksicilerin ekmeklerine yağ sürdüğünü söyleyerek, turistlerin Kadifekaleye taksilerle geldiklerini açıkladı. Sema Dinç, Belediye turistler için açık otobüs yapıyor. Bu otobüs Eşrefpaşaya kadar ring olarak dolaşıyor. Ama Kadifekaleye çıkmıyor. Bunun sebebi de kaleye değer verilmediği olarak düşünüyorum. Biz buraya turistlerin taksilerle değil eskisi gibi otobüslerle gelmelerini istiyoruz. Gerekirse yine eskisi gibi polis eşliğinde ne kadar çirkin bir görüntüde olsa önlem alınabilir. ifadelerini kullandı.
BURAYA GETİRECEKLERİNE BİR BARINAK YAPSINLAR
Sema Dinç, sözlerine şu şekilde devam etti: Son zamanlarda Suriyelilerin buraya yerleşmesi ile birlikte yaşanan olaylarda bir artış oldu. Yani kapkaççılık, hırsızlık, dilencilik gibi olaylar daha fazla olmaya başladı. Bunun yanı sıra belediye sokak köpeklerini topluyor Kadifekaleye bırakıyor. Belli bir zamandan sonra burada köpekler çoğalıyor. Ben hayvan sever bir insanım. O köpekler için bu sıcak günlerde onlara destek olmak için sürekli su kabı koyuyorum. Ama herkes hayvan sever değil ki. Hayvanlara taş ya da sopa ile müdahale edilince hayvanların canı yanıyor. O zaman ben o noktadan sonra o hareketi yapan insanlarla muhatap olmaya başlıyorum. O sokak köpeklerini buraya getireceklerine bence bir barınak yapsınlar. O hayvanları buraya bırakarak hayvanların canlarını yaktırtmasınlar.
SİYASETİ BIRAKIP BİR ŞEYLER YAPSINLAR
Kadifekalede bulunan çocuklar ile ilgilide sıkıntılar yaşandığını ileri süren Sema Dinç, çocukların kale kapısında toplanarak para karşılığında arabaların kapılarını açtıklarını söyledi. Sema Dinç, sözlerini şu şekilde bitirdi: Bu çocuklar dilencilik yaparak gelen insanları rahatsız ediyorlar. Bu çocukların o paralarını da aile büyükleri ellerinden alıyorlar. Hatta aileleri tarafından zor kullanarak kale kapısına getirilen çocuklar da var. Çocuklardan ziyade gençlerde var. Kimin ne olduğunu karakoldaki herkes biliyor. Onların bir şekilde kale kapısından uzaklaştırarak insanların rahatça geçişlerini sağlayabilirler. Kalenin içinde futbol sahası var. 10 tane futbol topu alarak çocuklara yaz aylarında spor adına sabah saatlerinde imkan sağlanabilir. Ben muhtarlarla birlikte birçok şey yapmak için uğraştık. Ama hiçbir sonuç alamadık. Lütfen artık siyaseti bırakıp bir şeyler yapsınlar.
KADİFEKALE MAHRUMİYET BÖLGESİ OLDU
Rıfat Dinç ise 1955 yılından beri Kadifekalede hem ikamet ettiğini hem de esnaflık yaptığını belirterek, o zamandan bu zamana kadar Kadifekalede çok şeyin değiştiğine dikkat çekti. Rıfat Dinç, Bir kale surundan diğer kale suruna kadar teller çekiliyordu. Tellerde günün anlam ve önemini belirten yazılar yazıyordu. Mesela 9 Eylül Kutlu Olsun İzmire, Şeker Bayramı Kutlu Olsun İzmire gibi yazılar eski İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar zamanında büyük harflerle yazılıyordu. Osman Kibardan bu yana artık yazılmıyor. Eskiden turistlerin buraya gelebilmesi için 40 tane otobüs çıkıyordu. Ama şimdi çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Burada yaşayan bazı doğu kökenli vatandaşlar kaleye gelen arabaları ve otobüsleri taşladılar. Şoförlere kafa tutup kavga çıkardılar. Şimdi turistler Agoraya geliyor. Ama buraya çıkamıyorlar. Kentsel Dönüşümden dolayı Kadifekalenin bir bölümü yıkıldı. Ama yine de biz buradayız. Esnaf olarak kimse kalmadı ki. Ama hala burada yaşayan insanlar var. Yani Kadifekale mahrumiyet bölgesi oldu. Bunun için biz eski günlere hasret kaldık. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaştan da Allah bin kere razı olsun. Çünkü şu an kalede bulunan bayrağı yaptırdı. O bayrak kalenin simgesi olan bayrak. Ben Kadifekale çekti al bayrağını yine güzel İzmir büründü eski rengine sözünün tarihini de okudum diye konuştu.
TEMİZLİK KALEDEN BAŞLAMALI
Sabahın erken saatlerinde turistlerin Kadifekaleye çıkmalarından dolayı temizliğin kaleden başlaması gerektiğinin altını çizen Rıfat Dinç, İzmire geminin gelmesiyle birlikte kaleyi gezmek için gelen turist sayısı artıyor. Temizlik yapan kişiler Eşrefpaşadan buraya gelinceye kadar zaten turistler kaleye çıkmış oluyor dedi.
PİSLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY KALMADI
Sebiha Dinç de eskiden Kadifekalenin yeşillik bir alana sahip olduğunu söyleyerek, sözlerini şu şekilde bitirdi: Şimdi pislikten başka bir şey kalmadı. Dönüp bakıldığında bir pazarımız yok. Bir fırınımız yok. Bu mahalleli nereden alışveriş yapacak. Biz buraya pazar istiyoruz.
Haber Merkezi