- Gündem
- 03.07.2025 17:14
Konak’ın en işlek bölgelerinden biri olan Gümrük, en sakin günlerini yaşıyor. Eskisi gibi müşteri yoğunluğunun olmadığını aktaran esnaf, “Vatandaş alışkanlıklarını devam ettirse bile artık parası yok” dedi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir’in Gümrük bölgesi Konak’ın en canlı noktalarından biri. Gümrük sadece otobüslerin kaldırıldığı yer olarak değil, birçok iş hanını bünyesinde barındırdığı için lokantacıların da yoğun olduğu alan olarak biliniyor. Ancak pandemi dolayısıyla yaklaşık iki buçuk ay önce İzmir’in birçok semti gibi burası da sessizliğe büründü. 1 Haziran itibariyle de tüm işletmeler indirdikleri kepenkleri tekrar kaldırdı kaldırmasına ama dördüncü gün olmasına rağmen esnafın kasası halen boş. Müşteri yoğunluğu anlamında büyük bir beklentiye kapılmadıklarını fakat masaların saatlerce boş kalmasını da artık kabullenemediklerini belirten lokanta esnafı, “Bize hala yasak… Kepengi kaldırmakla iş bitmedi. Kimseyi suçladığımızda yok. Söz konusu olan şey sağlık. Ama bu belirsizlik bizi çıldırtıyor. Burada yüzlerce iş hanı var. Çoğu halen açılmadı. Fakat burası bile işlemiyorsa hakikaten korkmamız lazım. Ofislere servis olayımız da çok yok. Çünkü çalışan kişi artık evinden getiriyor, dışarıya güvenmiyor. Her şey bir tarafa vatandaş alışkanlıklarını devam ettirse bile artık parası yok” ifadelerini kullandı.
EN MAKUL ÇÖZÜM YOLU BULUNSUN!
Yıllardır bölgede esnaflık yapan Halil Atakurt, “Kriz gördük, darbe gördük, olumsuz birçok şey yaşadık ama bu ilk kez başımıza geldi. Kime, neye, nasıl dert yanacağımızı da bilmiyoruz. Çünkü kimse suçlu değil. Bu salgın hepimizi bertaraf etti. ‘Yasak var’ dediler, evlere hapsolduk, bugünü bekledik. ‘Yasak kalktı, dükkanları pazartesi açın’ dediler, geldik, dükkanlara hapsolduk. İnancınız olsun ki gelen müşteri sayısı toplamda ya 5 ya 10. Bu masalar ömrü boyunca böyle boş kalmadı. Malzeme aldık, elemanları çağırdık, önlemimizi aldık, mesafe için düzeni kurduk, temizliğimizi yaptık fakat boşa çıktı. Sadece bizim için değil tüm esnaf için başka bir çözüm yolu bulunmalı. Kimi diyor ki ‘Erken saatlerde kapatıyoruz, daha geç kapatalım, belki işler’… Bu bir yol değil ki. Dükkanı geç saatte kapatsan dahi gelmeyen insan yine gelmez. Kimsenin sağlığını da tehlike altına atmadan yerel ve merkezi yönetimler tarafından en makul çözüm yolu üretilmeli” açıklamalarını yaptı.
“TEK UMUDUMUZ SONRAKİ HAFTALAR”
Bir diğer esnaf Muhammet Erdağ da “Gelen vatandaş sosyal mesafeye uyuyor uymasına ama bu onları buradan daha çok soğutuyor. Mesela yan yana oturmak isteyenler oluyor, biz onları uyardığımız zaman kalkıp gidiyorlar. İnanın ne yapacağımızı bilmiyoruz. 1 Haziran günü o kadar mutluyduk ki. Öğle saatini bekledik, gelen giden yine olmadı. Tek umudumuz sonraki haftalar. Belki vaka sayıları daha da azaldıkça, insanlar sokağa çıkmaya başladıkça tekrar buralara gelirler. Gerçi bu da muamma. Çünkü korona sürecinde insanların alışkanlıkları değişmiş olabilir. Umarım İzmir esnafını bu araftan kurtaracak bir çalışma yürütülür” bilgisini paylaştı.
“SABRIN SONU SELAMET OLSUN”
Konak’ta lokantacılar kadar düğün alışverişinin yapıldığı dükkanlar da mevcut. Ertelenen düğünlerin ne zaman yapılacağı belirsiz olduğu için gelinliklerin, bindallıların, damatlıkların satıldığı dükkanlar da halen kapalı. Civarda bulunan bu mağazaların birçoğunun açılmıyor oluşunun da kendilerini etkilediğini söyleyen lokantacı Civan Peker, şunları kaydetti: “Öğle saatlerinde muhakkak ki gelirlerdi. Ancak kapalı oldukları için onlar da yok. Yeni fiyatlarımızı da soran çok oldu. Bizde değişen hiçbir şey yok. Fiyatları artırırsak müşterinin geleceği varsa da gelmez. Berberler, kuaförler, mağazalar fiyatı arttırdı. Çünkü buraların esnafı vatandaşın onlara ihtiyacı olduğunu biliyor ama insanlar yemek ihtiyacını evinde de gayet güzel karşılıyor,bizlere ihtiyaç duymuyor.”
Peker, son olarak, “Yani kısacası bize hala yasak… Kepengi kaldırmakla iş bitmedi. Kimseyi suçladığımızda yok. Söz konusu olan şey sağlık. Ama bu belirsizlik bizi çıldırtıyor. Burada yüzlerce iş hanı var. Çoğu halen açılmadı. Fakat burası bile işlemiyorsa hakikaten korkmamız lazım. Ofislere servis olayımız da çok yok. Çünkü çalışan kişi artık evinden getiriyor, dışarıya güvenmiyor. Her şey bir tarafa vatandaş alışkanlıklarını devam ettirse bile artık parası yok. Bu normale dönüş olayı pek normal olmadı. Uzun ve sıkıntılı bir bekleyiş olacak bizim için. Sabrın sonu selamet olsun” şeklinde konuştu.