Sayfa Yükleniyor...
Kırmızı et fiyatlarındaki spekülasyonlara tavan fiyat uygulaması ile son nokta koyuldu. Karkas et tavan fiyatı 23,3, kıymanın tavan fiyatı 32, kuşbaşı tavan fiyatı ise 34 lira oldu
E. ÇAĞLA GENİŞ
Et fiyatlarının aşırı artması hükümeti harekete geçirdi. Et fiyatlarındaki yükselişi dizginlemek için kırmızı et sektörü temsilcileriyle toplantı yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tavan fiyat uygulaması başlattıklarını açıkladı.
Tavan fiyat uygulaması ile birlikte karkas et tavan fiyatı 23,3, kıymanın tavan fiyatı 32, kuşbaşı tavan fiyatı ise 34 lira oldu.
Çelik yaptığı açıklamada et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkan sağlayan Bakanlar Kurulu kararının alındığını, bu kararla birlikte ihtiyaç olduğunda on binlerce ton et ithal edebileceklerini hatırlatarak önceliklerinin ya da arzu ettiklerinin ithalat olmadığı yönündeki görüşünü de yineledi. Çelik, orta ve uzun vadede hayvancılığı destekleyerek et fiyatlarının aşağı çekilmesini hedeflediklerini belirtti. Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı karkas etin tavan fiyatının 21,8 lira olmasına ilişkin de sektör yetkilileriyle fikir birliğine varıldığını da söyledi.
KASAPLAR FİYATLARA UYMAK ZORUNDA
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, belirlenen fiyatlara kasapların uymak zorunda olduğunun altını çizerek, Fiyatlar halkın en çok satın aldığı kuşbaşı ve kıyma için belirlendi. Hayvanın farklı bir kısmından çekilecek kıymanın fiyatı daha yüksek olabilir. Ancak belirlenen fiyatlara kasaplar uymak zorundadır. Bakanımız Faruk Çelik net bir şekilde söyledi: Karkas fiyatları 23,2 liranın üzerine çıkarsa ithalat yaparım. Bu en çok üreticiyi etkiler. Eğer biz karkas eti belirlenen fiyattan alırsak, kıyma ve kuşbaşını 32 ve 34 liraya satabiliriz. Kasap bu, bir şey kazanamaz. Ancak artık elimizi taşın altına koymalıyız dedi.
ET VE SÜT BİRLİKTE ELE ALINMALI
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, hayvancılığın bütüncül bir politika olarak ele alınması gerektiğine vurgu yaparak, Piyasaya bir fiyat deklare edilerek piyasaya müdahale ediliyor. Bunu daha önce Et ve Süt Kurumu et ithal ederek, üreticiden hayvan alımını hızlandırarak veya azaltarak yapıyordu. 5 yıldır ciddi miktarda et ithal edildi ancak fiyatlar kontrol edemedi. İthalatın bir çözüm olmadığı anlaşıldı. Türkiyenin bir hayvancılık politikası sorunu var. Et ithalatıyla fiyatları baskı altına alarak düşürmeye çalıştık fakat ancak hayvan varlığını ve üretimi artırarak bu fiyatları kontrol altına alabiliriz. Hayvan hastalıklarıyla mücadele ederek ve buzağı ölümlerini azaltırsak verimi artırabiliriz. En önemlisi de üretici için çiğ süt fiyatı belli bir seviyede tutulmalıdır aksi takdirde inekler kesime gidiyor. Sütten para kazanamayan üretici inek kesiyor, inekler kesilince doğurganlık ve hayvan varlığı azalıyor. Et konusu tek başına ele alındığında hep yanlışlıklar yapılıyor. Hayvancılığı bütüncül bir politika olarak ele almamız gerekiyor. Sütten bağımsız bir et politikası bizi ne yazık ki yine yüksek fiyat ve ithalat bağımlılığına geri döndürecektir şeklinde açıklama yaptı.
Haber Merkezi