Sayfa Yükleniyor...
Koronavirüs günlerinde kültür-sanat adına evden çıkmadan neler yapabileceklerimizin listesini sizler için derledik. Bugün online müzeleri ve müzik orkestralarını aktaracağız
SULTAN GÜMÜŞ
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘pandemi’ olarak ilan edilen, tüm dünyada eşzamanlı olarak yayılan koronavirüs salgını tüm gündelik alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Uzmanlar ve kamu otoriteleri, insanlara, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla mecbur olmadıkça evlerinden çıkmama uyarısında bulunuyor. Okullar tatil ediliyor, birçok şirket evden çalışma sistemine geçiyor. İnsanların bir araya geldiği kültür-sanat etkinlikleri ise hem Türkiye’de hem de tüm dünyada askıya alınıyor. Peki, evden çıkamadığımız bu karantina günlerinde ne yapmalı? İşte çevrimiçi olarak takip edebileceğiniz kültür-sanat etkinliklerinin online müze ve sanatçılar tarafından canlı yayın açılarak sunulan opera ile piyano ayağı.
SANAL TURA BAŞLAYALIM
Dünyanın birçok noktasındaki müzeyi evinizden ayrılmadan gezebilirsiniz… Google Arts & Culture, dünyanın dört bir yanındaki en ünlü müzelerin sanal turlarını ve çevrimiçi sergilerini size ulaştırıyor. Böylelikle dünya çapında 500’den fazla müze ve galeriyi çevrimiçi olarak gezmek mümkün. Google Arts & Culture koleksiyonu, Londra’daki British Müzesi’nden Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’ne, sanat, tarih ve bilim hakkında bilgi edinebileceğiniz yüzlerce yer içeriyor.
British Müzesi
Londra’nın merkezinde bulunan ve dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan British Müzesi’nin sanal arayüzü sizi tarihte bir gezintiye davet ediyor. Sitede, antik çağlardan günümüze, her bir eser için açıklama metinleri, seslendirmeler ve ilişkili olduğu diğer eserlere ulaşmak mümkün.
Van Gogh Müzesi
Sanat tarihinin en tanınmış ve etkili sanatçılarından biri olan Vincent van Gogh’un 200’den fazla tablosunu ve 500’den fazla çizimini bu sitede yakından inceleyebilirsiniz.
SANATÇILARDAN CANLI KONSERLER
699 bin kişi Haluk Levent için yayında
Sanatçılar da sosyal medya üzerinden canlı konserler gerçekleştirmeye başladı. Salgın nedeniyle konserleri iptal olan sanatçılardan bazıları sosyal medya üzerinden canlı yayın gerçekleştirerek insanlara moral veriyor. Haluk Levent iptal edilen konserlerinin ardından Twitter üzerinden canlı bir konser gerçekleştireceğini duyurmuştu. ‘Moral konseri’ olarak adlandırdığı etkinliği 15 Mart tarihinde gerçekleştirdi. Canlı yayın ve sonrası dahil olmak üzere şu ana kadar 699 bin kişi 1,5 saati aşkın süren konseri Twitter’da görüntüledi.
Ünlü Piyanist Gülsin Onay da canlı yayında
Twitter üzerinden konser veren bir diğer sanatçı dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay oldu. Polonya’daki konseri iptal edilen Onay, 21 dakika süren canlı yayında izleyenleri evinde ağırladı. Yayını şu ana kadar 786 binin üzerinde kişi izledi.
Başarılı besteciden solo resital keyfi
Keman virtüözü, besteci ve akademisyen Cihat Aşkın ise IGTV üzerinden solo resital gerçekleştirdi. Alman piyanist Igor Levit de Twitter üzerinden 12 Mart gününden itibaren her gün yaklaşık 25 dakikalık bir canlı performans sergiliyor.
ORKESTRALARIN KONSERLERİ DE EVDEN
Berlin Filarmoni Orkestrası sizlerle
Sanatçıların bireysel gerçekleştirdiği bu etkinlikler dışında orkestralar da canlı yayınlar ve konser kayıtları ile insanlara sanat aracılığıyla moral veriyor. Berlin Filarmoni 31 Mart’a kadar BERLINPHIL kodu ile siteye kayıt yapanların, orkestra arşivindeki tüm konser ve filmlere erişebileceğini duyurdu.
Metropolitan Operası da katıldı
New York Metropolitan Operası da her gün geçmiş performanslarından birini yayınlama kararı aldı. 16 Mart tarihinde paylaşılan uygulama ile her akşam saat 19.30’da yayın gerçekleştiriliyor.
Viyana Devlet Operası arşivini açtı
Viyana Devlet Operası da 15 Mart tarihinden itibaren arşivini açtı. Virüs nedeniyle performanslarını ertelemek zorunda kalan opera, internet sitesinden bale ve opera arşivini kullanıcılara sundu.
(Kaynaklar: the new yorker, altyazı, bigumigu, filmloverss ve Twitter kullanıcıları)
Haber Merkezi