Evlenecekler dikkat! Altınlarınız sahte olabilir

Her yerde kolaylıkla satılan sahte altınların varlığına işaret eden İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, devlet yetkililerine çağrıda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 18.07.2019 13:14
  • Güncelleme Tarihi : 18.07.2019 13:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Evlenecekler dikkat!  Altınlarınız sahte olabilir haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Düğün sezonunun başlamasıyla beraber artık kuyumcu çarşıları değil, karaborsa piyasası hareketleniyor. Mutlu bir gelecek planlayan çiftler ise takı töreninden sonra kötü sürprizlerle karşı karşıya kalıyor. Zira gelin ve damada takılan takılar; çoğu internetten veya bazı kuyumcu dükkanlarından 15-20 TL’ye satılan sahte altınlar. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Baransel, herhangi bir yasa veya kanunun olmaması kuyumcu sektöründe işlerin iyice çığırından çıkarttığını söyledi. Her yerde sahte altın piyasasının oluştuğuna dikkat çeken Baransel, yetkililerin bir an evvel bu kanunsuzluğun önüne geçmesi gerektiğini belirtti. Baransel, “Yeni evlenen çiftler, takılarını bozdurmak için kuyumcuya geldiğinde büyük hüsran yaşıyor” dedi. Özellikle düğün sezonunun başlamasıyla bekledikleri hareketliliği yaşamadıklarını dile getiren Baransel, vatandaşın alım gücünün zayıflamasına vurgu yaptı. Herkesin rahatlıkla kuyumcu dükkanı açtığını da söyleyen Baransel, altından anlamayan döviz bürolarının bile altın alıp-satmasına ise anlam veremediğini bildirdi.



KANUN YOK, YASA YOK
Önüne gelenin sahte altın basıp sattığının altını çizen Baransel, sahte altının nasıl yapıldığını anlattı. Baransel, “Bugün kanunda bizim en büyük paramız 200 TL. Adam sahte 200 TL bastıracağına en ucuz çeyrek altın bile 400 liranın üzerinde. Sahte çeyrek altın basıyor. Türkiye Cumhuriyeti ismini bir metal parçanın üstüne yazarak, Atatürk portresini basarak sahte altın üretip satıyor ama bunların önüne geçebilecek bir yasa herhangi bir düzenleme yok. Kanun yok, yasa yok. Önüne gelen 15 TL’ye sahte çeyrek altın satıyor. Marketlerde bile bu sahte altınlar satılıyor, internette arama yapığınızda 15-20 TL’ye çeyrek ve yarım altın satın alabiliyorsunuz. Bunun önüne mutlaka geçilmesi gerekiyor. Sahte altın alan vatandaş gelip kuyumcuya satmaya çalışıyor. Bu sahte altınları dükkânlarında satan kuyumcular da var. Adam 30 tane çeyrek altınım var diyor, getiriyor hesaplamasını yaptığımızda en az 6-7 tanesi sahte çıkıyor. Kuyumcu da bu sahte altınları satıyor uyardığımızda da ben bunu satmak için değil süs için koyuyorum diyor, ben nereden bileyim senin o altını satıp satmadığını. Burada hem vatandaşın başı ağrıyor hem de bizim başımız ağrıyor. Her yerde bu sahte altınları görebiliyorsunuz. Devletin mutlaka müdahale etmesi gerekiyor” diye konuştu.
YARIM GRAM ALTIN TAKILIYOR
Düğünlerde insanların altın değil para taktıklarını da dile getiren Baransel, insanlar eskiden düğünlerde çeyrek, yarım ve tam altın takarken artık altın olarak en fazla yarım gram altın takıldığını söyledi. Baransel, “Kuyumcu sektörü ciddi anlamda birçok konuda zor zamanlar yaşıyor. En önemli sorunlarımızdan bir tanesi de vatandaş altın alamadığı için para kazanmamamız. İnsanlar önceden tam, yarım ve çeyrek altın alırken artık gram ve yarım gram altın almaya başladılar. Düğünlerde zaten insanlar altın yerine artık para takıyor. Düğün sezonu olmasına rağmen işlerimiz son derece durgun. Her sene işlerimiz bir önceki seneye göre daha da durgunlaşıyor. Takı satamıyoruz. Takı satamadığımız için para kazanmıyoruz. Kuyumcularda bile artık altın yerine başka malzemelerin olduğu ürünler satılıyor, yani iş iyice çığırından çıktı. Başta söylediğimi tekrarlamak istiyorum; yasal düzenleme şart” dedi.
DEVREDEN KUYUMCULAR VAR
Önüne gelenin kuyumcu dükkânı açtığına vurgu yapan Baransel, altın alıp-satma yetkisi olmamasına rağmen döviz bürolarının altın işine giriştiğini, bunun da kuyumcu sektörüne darbe vurduğunu dile getirdi. Kuyumculardan az da olsa dükkânını devreden ya da satanın varlığından da bahseden Baransel, şunları söyledi: “Önüne gelen kuyumcu dükkânı açmaya başladı. Suriyeliler dükkân açıyor, döviz büroları altın alıyor. Döviz büroları ne anlar altından. Kanunda geçtiği gibi sadece darphane parasını satar. Ama maalesef dediğim gibi herhangi bir kanun olmadığı için darphane de altını alıyor ve canı istediğinde de satıyor. Kimse bir şey demiyor. Her sektörde olduğu gibi uzun yıllar işleriniz iyi gitmediği zaman dükkânınıza kilit vurursunuz. Bizim sektörde de az da olsa dükkânını kapatan ya da devredenlerin olduğunu biliyoruz.
 

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script