Eximbank yeni ürünlerini tanıttı

2019 yılı hedeflerini ve yeni ürünlerini Egeli ihracatçılara anlatan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “Bu ürünlerle ihracatçılarımızın diğer finans kurumlarına olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.03.2019 13:27
  • Güncelleme Tarihi : 22.03.2019 13:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Eximbank yeni ürünlerini tanıttı haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Türk Eximbank'ın 2019 yılı hedeflerini ve yeni ürünlerini Egeli ihracatçılara anlattı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin de katıldığı toplantıda; Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı avantajlar hakkında üyelere bilgi verdi. 11 yeni programdan 4’ünü devreye aldıklarını dile getiren Yıldırım; leasing şirketleri kredi programı, sigortalı alacağa dayalı sevk öncesi kredi programı, garantili sözleşme sigorta poliçesi, akreditif teyit sigortası, yurtdışı yatırım sigortası ve kefalet sigortası gibi programlar hakkında bilgi verdi. Yıldırım, “Bu ürünlerle ihracatçımızın içerdeki ve dünya ile faaliyetleri için onları düşünerek tüm bu ihtiyaçlara göre finansman ürünleri çıkartmaya çalışıyoruz. Diğer finans kurumlarına olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz ama bunu tek tafralı biz yapamayız. Sizlerin de bizlerle beklentilerimize uygun çalışıyor olmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

EXİMBANK OFSİNİ AKTİF KULLANALIM
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Bugün Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2019’da Eximbank’ın yeni hedeflerini anlatacak. Geçen nisan ayında, seçimlerden sonra genel müdürümden rica ettik. Kendileri Eximbank’ın bir irtibat bürosunu birliğimizin binası içinde açtılar. O günden sonra ihracatçıya İzmir’de daha yakından temas etme durumu hasıl oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu ofisi daha aktif kullanmamız lazım. ofisi fazla kullanamıyoruz. Kullanmadığımız zaman da onlardan yarın öbür gün hesabını bizden soracaklar. Exim bank binasının konum olarak yeri çok patrik değildi önceden. Onun için rica etmiştik burayı. Bu ofisi hep beraber kullanalım, Eximbank’ı burada daha rahat temas ettirmeye çalışalım. İhracatın yüzde 27’sini Eximbank finanse ediyor. Güney Kore’den sonra en çok finanse edilen ülke konumundayız. Önümüzdeki yıl yüzde 10 artışla 48,4 milyara ulaşacağını ifade ettiler” ifadelerini kullandı.



REEL SEKTÖRLE YAKIN ÇALIŞMA
2019 yılında garanti ve teminat ürünlerine yönelik çalışmalar yapacaklarının altını çizen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “Eximbank olarak, üç görevi yapmak için kurulduk. Kredi, sigorta ve garanti. Garanti ve teminatta pek ürünümüz olmadı ama 2019 ile birlikte bu ürünlerin uygulamalarını da koyuyoruz. Eylül sonuna kadar aşamalı olarak koyacağız. Bu sene Eximbank’ta ne değişecek derseniz; sigortayı çok önemsiyoruz. Garanti konusunda adım atmaya başlayacağız. 2017 ve 2018’de sağladığımız gelişmelerle en büyük 8. banka durumuna geldik kredi hacminde. Ağustos-Eylül-Ekim aylarında hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam ettik. Dünyadan kaynak getiren Türkiye’nin en büyük 7. bankasıyız. Tek çatı altında işlerimizi yürütüyoruz. Dünyanın diğer ülkelerinde Eximbank’lar birden fazla; bizde ise hepsi bir arada. Yaptığımız işlerde hep kendimizi elmanın diğer yarısı olarak görüp reel sektör ile yakın çalışma içerisinde oluyoruz. Burada da ofisimiz var. Onu da aktif kullanalım. 10 milyar dolar dünyadan kaynak getirip kullandırmış durumdayız. Diğer Eximbank’larla anlaşmalarımızı da geliştiriyoruz” dedi.



HEDEF 20 ŞUBE 20 İRTİBAT BÜROSU
2017 yılından itibaren bir dönüşüm gerçekleştirmeye başladıklarını belirten Yıldırım, “Artık ihracatçılarla doğrudan, teminat mektubu olmadan çalışmaya başladık. Bu yapıyı kurduktan sonra ihracatçılarımızla çalışacak şubeler olması lazım. 2019 yılında 20 şube 20 irtibat bürosu sağlayacağız. Eximbank’ın tüm işlerini yapan 15 şubemiz ve 16 irtibat büromuz var. Artık ihracatçılarımıza daha yakın çalışıyoruz. 2017 ihracat 10.2 büyüdü, 2018’de de 7.1 büyüdü. İhracat artışının üzerinde reel olarak daha fazla finansman sağlamaya çalışıyoruz. 2019 için de yüzde 10 dolar bazında artış hedefi koyduk. 2018 yılında Türkiye yüzde 26’sını finansman ettik. Ege Bölgesi’nde ihracatın üçte birini yüzde 33’ünü Eximbank finanse ediyor. 11 bin 300 ihracatçı ile çalışıyoruz. Ege Bölgesi’ndeki ihracatçıların yüzde 45’ine destek sağlıyoruz.  Bu rakam bir önceki sene yüzde 41’di” şeklinde konuştu.

KADIN İHRACATÇILARA POZİTİF AYRIMCILIK
Yıldırım, “Kendimize yeni alanlar arıyoruz. Ne yapsak da kredi kullandırmak için başka bir yol bulsak diye... En son kadın girişimcilere 200 milyon dolar ve 100 milyon TL kaynak ayırdık. Kadın girişimcilere de pozitif ayrımcılık ve düşük faiz uygulayacağız. Kur dalgalanmalarında ülkemiz ve şirketler zarar görüyor. Kendi kaynağımızdan kullandığımız krediler istediğiniz yabancı para cinsinden veriyoruz. Kur riski almayın. Önümüzdeki dönemlerde özellikle daha çok sigorta yaptıran ve kur riski almayan işletmelerimizle daha çok çalışacağız. Ticaret Bakanlığı da taahhüt kapatma işini devreye alırsa, kağıtta taahhüt kapatma elektronik hale gelecek. Artık kağıtlar gidip gelmeyecek, kamu senetleri elektronik ortamda düzenlenebilir hale gelecek. Biz de sizler de rahat edeceksiniz” dedi.

TEMİNAT MEKTUBU VERMEYE BAŞLIYORUZ
İhracatçılarla doğrudan çalışabilmek ve ihracat içindeki finansal enstrümanları devreye alabilmek için birtakım değişiklikler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, “2019 yılında garanti ve teminatı da devreye alıyoruz. Teminat mektubunu da artık biz vermeye başlıyoruz. Diğer bankalara mektup vereceğiz. İhracatçı şirketlerimizin teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılayacağız. Finansal kuruluşlar alıcı kredisi sigortası ile teminat mektubu komisyonunu ıslah etmek istiyoruz. Yurt dışı ayağını bağladık, yurt içi ayağını Nisan ayında karar bağlayacağız” dedi.

BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ
11 yeni programdan 4’ünü devreye aldıklarını dile getiren Yıldırım; leasing şirketleri kredi programı, sigortalı alacağa dayalı sevk öncesi kredi programı, garantili sözleşme sigorta poliçesi, akreditif teyit sigortası, yurtdışı yatırım sigortası ve kefalet sigortası gibi programlar hakkında bilgi verdi. Yıldırım, “Bu ürünlerle ihracatçımızın içerdeki ve dünya ile faaliyetleri için onları düşünerek tüm bu ihtiyaçlara göre finansman ürünleri çıkartmaya çalışıyoruz. Diğer finans kurumlarına olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz ama bunu tek tafralı biz yapamayız. Sizlerin de bizlerle beklentilerimize uygun çalışıyor olmanız gerekir” açıklamasında bulundu.