Fahiş fiyatlar, 'keyfi' uygulamalar... Havuz sistemi inşaat sektörünü çıkmaza soktu

İnşaat sektöründeki girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlara ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşırken denetimlerde uygulanan havuz sistemi, inşaat sektörünü durma noktasına getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.11.2023 10:38
  • Güncelleme Tarihi : 21.11.2023 10:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fahiş fiyatlar, 'keyfi' uygulamalar... Havuz sistemi inşaat sektörünü çıkmaza soktu haberinin görseli

Artan hayat pahalılığı, mal ve girdi fiyatlarındaki artış vatandaşlar kadar sektörleri de zorlamaya devam ediyor.

Maliyetlerdeki artışın en çok etkilediği sektörlerden biri de inşaat sektörü olurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın devreye soktuğu 'havuz sistemi' de sektörü tıkanma noktasına getirdi.

İnşaatlara bakanlığa bağlı müdürlüklerin atadığı yapı denetim firmaları ve denetçilerle yaşanan sorunlar sektörde büyük sorunlara neden olurken birçok inşaatı durma noktasına getirdi.

Konuya ilişkin İLKSES'e konuşan İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, denetçilerin 'keyfi' uygulamalarının yanında fahiş fiyatların da kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti.

ismailkahraman

İŞ YAPILAMAZ HALE GELİNDİ

Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları nedeniyle inşaat projelerinde aksaklıklar yaşandığını söyleyen Kahraman, “İnşaat sektörü; finans erişimi, arsa maliyeti, yüksek malzeme fiyatları ile mücadele ederken bir taraftan da bürokratik sorunlar ile boğuşuyor. Son dönemlerde artarak devam eden, yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulamadı adeta sektörü bıktırmış durumda. Yapı denetimler, ‘havuz sistemi’ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projelere ataması yapılmakta.  Bakanlık tarafından yapılan atama sonucunda müteahhitler ve yapı denetim şirketleri arasında sorunlar başlıyor. Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale gelindi” dedi.

FAHİŞ FİYAT İSTENİYOR, VERİLMEZSE İŞİ YAPMIYOR

Görevlendirilen denetçilerin keyfi uygulamalarının inşaat faaliyetlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kahraman, “Yapı denetim firması atanmış olduğu işlerde alacağı ücret belli olmasına rağmen fahiş fiyat farkı talep ettiği, vermediğimiz takdirde işi yapmadığı oluyor. Biz başka bir yapı denetim firmasının atanmasını talep ettiğimizde belli bir süre atama bekleniyor.  Yeni atanmış yapı denetim firmasında da benzer sorunlar ile karşı karşıya kalınıyor. Ve daha sonraki süreçlerde de beton dökmek için tüm hazırlıkları yapıyorsunuz. ‘Şu saate bitmezse gelemem’, ‘Hafta sonu gelemeyiz’, ‘Araç veya personel yok’ gibi mazeretler ile işlerin aksamasına neden oluyor. Özelikle beton ve demir denetiminin  zamanında yapılması gerekliliği var. Ancak bu tarz sorunlar, aksamalara neden oluyor” diye konuştu.

insaatsektoru

BÖYLE KEYFİ BİR UYGULAMA OLABİLİR Mİ!

Yaşanan sorunlara bir örnek veren Kahraman, “Yapı denetim şirketlerinin görev ve sorumlulukları çalışma şart koşulları yönetmelikte açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir. Yakın zamanda bir yapı denetim firmasından hizmet alan bir üyemizin yaşadığı bir sorun var. Yapı denetim firma denetçisinin başka bir iş denetim işinden almış olduğu ceza sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü tarafından görevinden alınıyor. Söz konusu firma yeni bir denetçiyi işe almadığı için yaklaşık 15 gündür şantiye durmuş durumda. Yetkili firma ne zaman personel alır ne zaman isterse iş o zaman başlayacak. Böyle bir keyfiyet olabilir mi! Bu keyfi uygulama değil de nedir? Bakanlık iş aksamasın diye yeni bir yapı denetim firması ile çalışmaya olanak tanıyor, fakat yarım kalan bir İşi kim üstlenir? Kaç para fark isteyecek? Yapılan imalatta sorumluluk alacak mı? Böyle bir durumda beklemekten başka bir kalmıyor maalesef. Sıkça karşılaştığımız sorunlardan biride iş beğenmemek. ‘Bu iş küçük’, ‘Mesafe uzun’, ‘Bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi, ben bu İşi alamam’ gibi birçok keyfi uygulamalarla karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞİKAYETLERİN YÜZDE 90’I FİRMALARLA İLGİLİ

Sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlar için sistemde yaşanan sorunlara ivedi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Kahraman, şunları söyledi; “Sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen telefonların yüzde 90’ı yapı denetim ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi olmaya başladı. Üyelerimiz devasa bir organizasyon olan müteahhitlik hizmetlerini  yaparken  arsa, finansman, iş gücü ve malzeme  gibi  tedarik sorunlarını tüm koşullara rağmen aşıyor. Bu konularda taleplerini dile getirmeleri daha elzem iken aldığımız telefonlar maalesef yapı denetim şirketleri ile yaşadığı sorunlar. Sektör olarak yapı denetim sistemini doğru buluyoruz. Ancak bakanlığın etkin denetim yaparak şantiyeleri gezmesi, yaşanan sorunları yerinde tespit etmesi gerektiğini, bu tip konularda ciddi yaptırımların devreye girmesi, gerekirse yeni düzenlemelerin yapılması son derece önemli. Sektör temsilcileri olarak bu ve benzeri keyfi uygulamadı kabul etmiyoruz, kabul etmemiz mümkün değil. Sektörü; keyfi, kanun dışı taleplerle sekteye uğratmaya müsaade etmeyeceğiz. Hepimizin görevi ve sorumluluğu vatandaşlarımızı afet risklerine karşı can ve mal güvenliğini sağlamak ve riskli konut stokunu ivedi eritmek olduğu bilinciyle hareket etmemiz gerekir.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Ülkedeki gidişata ‘dur’ demek için… ‘Demokrasi’ ve ‘adalete’ açık çağrı