Faiz kararı sonrası fiyat uyarısı

Bankaların konut kredisi faizlerini indirmelerini değerlendiren Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, meslektaşlarına seslenerek “Kimse fırsatçılık yapıp fiyatları yukarı çekmesin” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2016 07:46
  • Güncelleme Tarihi : 16.08.2016 07:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Faiz kararı sonrası fiyat uyarısı

ÖZEL HABER-TANER UYANIKER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz indirimi çağrısında bulunmuş ve ‘faizin düşürülmemesini ihanet sayarım’ diyerek bankalara rest çekmişti. Başbakanın çağrısı ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Ali Ekben’de bankaların temsilcileri ile bir araya gelerek faizlerin indirilmesini talep etmişti.

Başbakan ve BDDK başkanının çağrılarının ardından ilk olarak Ziraat Bankası faiz oranlarını yüzde 0,82’ye kadar düşürdü. Ardından birçok banka faiz indirimi kararı aldı. Faizlerin düşürülmesini değerlendiren Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) Başkanı Niyazi Gültekin, sektördeki durgunluğun son bulacağını ve konut stoklarının kısa zamanda tükeneceğini belitti. Gültekin, ayrıca durumundan faydalanarak konut fiyatlarını artırmayı düşünen ‘fiyat fırsatçılarını’ da uyardı.

FİYATLARI ARTIRMAYIN

Müteahhit meslektaşlarına seslenen Gültekin, “Fiyatları arttırmayın” dedi. Gültekin şu değerlendirmede bulundu: “Bizim meslekte her zaman faiz-fiyat paraleli olmuştur. Faiz düştükçe fiyat artmıştır. Faizler yükseldikçe fiyatlar düşmüştür. Tüm meslektaşlarıma sesleniyorum, kimse bunu fırsat olarak kabul etmesin. Kimse fırsatçılık yapıp fiyatları yukarı çekmesin. Sektörün istikrarlı bir şekilde büyümesi için fiyatların sabit kalması gerekiyor. Vatandaşlarımız da gayrimenkul alırken buna dikkat etsin.”

Ramazan, yaz tatili, bayram tatili, canlı bombalar ve son olarak darbe girişimden dolayı sektörde uzun zamandır durgunluk olduğunu belirten Niyazi Gültekin, “Faiz indirimi, durgun piyasalar için büyük bir şans oldu. Birikmiş konut stokunun bu kararla birlikte tükeneceğini ümit ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde faizler çok düşük olur. Türkiye’de yüksek faizler her zaman yatırımcının önünü tıkamıştır” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI’NA TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanının faiz indirimi konusundaki çabalarını takdir eden Gültekin, düşük faizin büyük yatırımların göstergesi olduğunu söyledi ve sözlerinin şu şekilde sürdürdü: “Cumhurbaşkanımız faizlerin indirilmesi için büyük çaba gösteriyor. Sadece konut kredisinde değil, mevduat ve kredi faizlerinin de indirilmesi için çaba harcıyor. Düşük faiz daha çok yatırımın göstergesidir. Yatırımcının önü açılıyor. Bu faizlerin daha da düşürülmesini bekliyoruz. Bu konuda devletimize, Cumhurbaşkanımıza minnettarız. Tapu harçları ve KDV’nin de aşağı indirilmesi yatırımcının daha çok önünü açacaktır.”

GEREKSİZ TALEP FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLUYOR

Vatandaşlara ihtiyaçları kadar konut almalarını, bir yatırım aracı olarak görmemelerini öneren Gültekin, konutun bir yatırım aracı değil ihtiyaç olduğunu belirtti. Gültekin, “Vatandaşlarımız yatırım için konut almasınlar. Yatırım, gereksiz bir talep oluşturuyor. Gereksiz talep artışı da sunni bir fiyat artışına neden oluyor. Gayrimenkul sağlam limandır, hiçbir zaman yatırımcısını üzmemiştir ama benim tavsiyem ihtiyaçları için alsınlar yatırım için değil” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İYİLEŞİRSE TÜRKİYE’NİN YÜZDE 50’Sİ İYİLEŞİR

Türkiye’de ekonominin yarısının doğrudan ya da dolaylı olarak inşaat sektörü ile bağlantılı olduğunu ifade eden Gültekin, inşaat sektöründeki iyileşmenin Türkiye’nin yarısını olumlu etkileyeceğinin altını çizdi. Gültekin, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin lokomotifi olan inşaat sektörü, üç yüzden fazla sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor. Mesleklerin yüzde 50’si doğrudan ya da dolaylı olarak inşaat sektörüne bağlı. İnşaat sektöründeki iyileşme Türkiye’nin yüzde 50’sinde iyileşme olduğu anlamına geliyor.”

1.20’NİN ALTINDA KREDİLERDE YAPILANDIRMA CAZİP DEĞİL

Faiz indirimi kararından önce kredi alanların durumu ile ilgili tespitlerde bulunan Gültekin, “Yüzde 1,20’nin üzerinde faiz oranıyla kredi alanlar yapılandırma yapsınlar ancak yüzde 1,20’nin altında faiz oranıyla kredi alanlar için yapılandırma cazip değil. Çünkü yüzde 2 civarında bir yapılandırma masrafı çıkıyor. Ancak faiz oranları yüzde 0,70’e kadar düşerse o zaman bunlar için de yapılandırma avantajlı olur” dedi.

Haber Merkezi