Farkındalığını gerçek hayatta da gösterin!

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, “Farkındalığınızı gerçek hayatta da gösterin, otizmli bireylerin davranışlarına ve seslerine hoşgörülü olun” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.04.2021 12:40
  • Güncelleme Tarihi : 02.04.2021 12:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Farkındalığını gerçek  hayatta da gösterin!

ÇAĞLA GENİŞ

Otizm farkındalığını artırmak adına, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilen 2 Nisan, her yıl olduğu gibi bu yıl da otizm ile ilgili sorunları görünür kılmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla kutlanıyor. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Tohum Otizm Vakfı verilerine göre günümüzde her 59 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde yer alan verilere göre ise Türkiye’de 34 bin 589 otizmli birey bulunuyor.

OTİZM EYLEM PLANI UYGULANSIN

Devletin erken tanılama, sürekli özel eğitim, rehabilitasyon, aile eğitimi başta olmak üzere 5 yıl önce açıklanan Otizm Eylem Planı’nı uygulaması gerektiğine vurgu yapan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, “Belediyelerin otizmli bireylerin aileleri için mola evleri, otizmli bireylerin kriz dönemleri için müdahale merkezleri, açık ve kapalı alanlarda bireyin seviyesine uygun spor, sanat ve aktivite merkezleri yapması ve bu yerlerden otizmli bireylerin daha çok faydalanmasını sağlaması gerekiyor. Toplumu oluşturan bireylerden, akrabalardan, komşulardan gelen olumsuz eleştiri ve tepkiler ailelerin hayatı çekilmez hale getiriyor. Bilmediğiniz bir yaşam hakkında otizmli çocuğu olan anne ve babaları çocuğu şımarttınız, bana verin muma çevireyim veya benzer ifadeler kullanmayın. Pandemi kısıtlamaları çocuk ve yetişkin otizmli bireylerin zihinsel, fiziksel, duygusal durumlarını olumsuz etkilemektedir. Kontrolsüz hareketleri, takıntıları ve öfke nöbetleri artmakta, yüksek sesler çıkartabilmektedirler. Bu durum birlikte yaşadığı anne, baba, kardeşleri ve bakımını yapan kişilerin hayatının çok daha zor olmasına neden olmaktadır. Farkındalığınızı gerçek hayatta da gösterin, otizmli bireylerin davranışlarına ve seslerine hoşgörülü olun, ebeveynlerine anlayışla yaklaşarak destek olun” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi